El Ple aprova el pressupost municipal del 2023 que ascendeix a 43,8 milions d'euros

Dijous, 22 de desembre de 2022 a les 10:00

El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha aprovat el pressupost municipal del proper exercici que ascendeix a 43,8 milions d'euros. 

La proposta, debatuda ahir en la sessió plenària de desembre, va comptar amb els vots favorables de l'equip de govern format per Santa Perpètua en Comú i PSC i el vot contrari de l'oposició, el grup Republicà i Ciutadans. El pressupost de l'empresa Municipal Mogoda Serveis és de gairebé cinc milions d'euros i del Consorci urbanístic de Can Filuà queda fixat en 113.000 euros per al proper exercici. La Corporació també va aprovar la plantilla orgànica.

L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va afirmar que és un pressupost que "consolida l’aposta per la cohesió social de Santa Perpètua i la prestació de serveis públics de qualitat".

Les prioritats del pressupost, segons explica el govern municipal, són: "la lluita contra les desigualtats, promovent la cohesió social i atenent a les persones i famílies més vulnerables davant de la crisi econòmica i l’increment de l’IPC; la lluita per la igualtat entre les persones, posant l’èmfasi en l'erradicació de les violències masclistes i en la lluita contra la bretxa digital; la millora de les capacitats professionals de la ciutadania i la promoció de la creació d’ocupació i riquesa per a tothom, impulsant l’estratègia del vehicle elèctric, la logística i la indústria 4.0, així com la modernització del teixit productiu i el comerç de proximitat; la lluita contra el canvi climàtic; avançar en l’accessibilitat del municipi; i, seguir modernitzant l’Ajuntament".

L'alcaldessa va expressar que els principals objectius del pressupost són "fer front a les diferents crisis que vivim sense deixar ningú enrere, sumar sinergies per la recuperació econòmica, social i ambiental en la que ens trobem i seguir construint la Santa Perpètua del futur".

Isabel Garcia va avançar que es posarà en marxa "un Pla d’Inspecció dels Tributs Municipals que ha de permetre l’aflorament de noves bases impositives en l’Impost d’Activitats Econòmiques, l’aprofitament del domini públic i la tributació de totes les empreses distribuïdores d’energia elèctrica i gas". També va recordar que s'està gestionant un Pla d’Inversions que supera els 20 milions d’euros, "que es va fent realitat dia a dia i que contribueix a la millora i modernització de la ciutat amb: pavimentació de carrers, enllumenats públics, adequació d’equipaments i creació de nous espais cívics, de lleure i urbans".

El primer Tinent d'Alcaldia de l'Àrea de Presidència i Serveis Econòmics, Adelino Macías, va indicar que el pressupost "té vocació de posar les persones al centre de l'acció" i que "continua reforçant l'escut social i garantint la igualtat d'oportunitats". Macías va afegir que el pressupost de 2023 "respon als nous reptes de Santa Perpètua"

La portaveu del grup municipal Republicà, Montse Vinyallonga, va reclamar una millor "explicació del pressupost", "diàleg i entesa" en la seva elaboració i una "major participació ciutadana". La portaveu republicana va insistir que calen uns "pressupostos consensuats" i va afirmar que la xifra d'ingressos podria no ser reals ja que s'han pressupostat set milions d'euros més que l'any 2022. 

El portaveu del PSC, Pere García, va afirmar que "demostrem que gestionem bé, que aconseguim recursos econòmics i que ho fem sense ofegar la ciutadania" i va afegir que "és així com un Ajuntament demostra que està al costat de les seves ciutadanes i ciutadans, sent un escut de protecció social". Pere Garcia també va enumerar l’aposta per l’educació de 0 a 3 anys, l'increment d'ajuts socials, les beques i els recursos "perquè cap persona de Santa Perpètua quedi enrere", el nou Museu, el reforç de la seguretat, i "el salt en el tipus de recollida, passant al tancament de contenidors per permetre millorar de forma considerable els índexs de separació de residus del municipi"

El portaveu de Ciutadans, Kevin Romero, va indicar que aprovar el pressupost "és un acte de fe" perquè al llarg de l'any s'introduiran modificacions de crèdit que no s'ajustaran a la realitat de la proposta inicial. Romero va titllar el pressupost de "continuista" i també va posar en dubte la xifra d'ingressos. Per últim, va reclamar que en un exercici de transparència cada Regidoria expliqui a que es destina aquest pressupost. El govern municipal va assenyalar que el pressupost és "un acte de compromís i responsabilitat" i va defensar que el nou pla d'inspeccions i el nou acord amb l'Oficina de gestió de la Diputació permetrà millorar els ingressos que ja reflexa el nou pressupost. 

Darrera actualització: 10.02.2023 | 11:54