Taxa Comarcal de Tractament de Residus

Dimarts, 14 de maig de 2024

L’Ajuntament de Santa Perpètua ha delegat el servei de tractament de residus al Consell Comarcal del Vallès Occidental, juntament amb d'altres cinc municipis de la comarca.

L'objectiu és obtenir uns preus més reduïts als abocadors i a les plantes de tractament amb la unió de diferents municipis per contribuir a que el preu de la taxa de residus s’incrementi de manera més moderada.

A més d’aquesta acció que pot contenir lleugerament l’augment de preus, el Consistori insisteix en la necessitat de reduir residus i assolir uns millors nivells de reciclatge a la ciutat com a clau perquè els preus del tractament no continuïn pujant vertiginosament i també com a mesura per tenir cura del medi ambient.

> Què és la nova taxa?

Amb aquesta nova taxa comarcal la ciutadania paga el tractament dels residus que es generen a Santa Perpètua. Amb la taxa municipal se sufraga la part de la recollida i transport. 

> Per què el canvi?

L’any 2025 finalitza el termini d’adaptació a la nova llei de residus i sòls contaminants per a una economia circular, que obliga a que la ciutadania pagui de manera directa a través de la taxa de residus el 100% del cost real de la recollida, gestió i tractament de residus. 

Fins ara, la ciutadania amb aquesta taxa abonava al voltant del 40% del preu total.

Per tal que l’impacte directe a les economies familiars d’aquesta mesura sigui més lleu, el Consistori s’ha unit amb d’altres municipis per aconseguir un preu més reduït en el tractament i rebaixar el cost global d’aquest servei, que cada any s’incrementa.

> Per què la gestiona el Consell Comarcal?

L’Ajuntament de Santa Perpètua i els altres cinc municipis del Vallès Occidental (Sabadell, Terrassa, Rubí, Ullastrell i Sentmenat) han decidit unir esforços per intentar contenir la factura dels residus, tot i que això no evitarà els increments en els rebuts. 

Aquesta delegació es fa perquè pagant conjuntament els centres de tractament s’aconsegueix un preu més econòmic. Si l’Ajuntament no delegués, el preu seria més elevat.

> Quant i quan s’ha de pagar? 

L’import de la Taxa comarcal de tractament de residus als domicilis de Santa Perpètua de Mogoda és de 48,40 euros per a aquest 2024. 

NOVETAT! El període de pagament finalitzarà el 17 de setembre de 2024 (inclòs).

Les famílies rebran una carta específica de pagament d’aquesta taxa, però també podran domiciliar-la fins al 20 de juny a través del web de l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona o bé trucant al 932 029 802. El rebut domiciliat es cobrarà el dia 1 de juliol. La nova taxa no ve domiciliada encara que ho tingueu fet amb la resta de rebuts de l'Ajuntament.

> Bonificacions

La taxa comarcal de tractament de residus inclou les mateixes bonificacions que la taxa de residus municipal:

  • Reduccions entre el 30 i el 90% per a les persones contribuents que acreditin situació de vulnerabilitat econòmica.
  • Reduccions entre el 5 i el 15% per aportacions a la Deixalleria Municipal i a la Deixalleria Mòbil.
  • Reducció del 15% per a les persones contribuents que acreditin la realització de compostatge casolà  integrades dins d’una xarxa reconeguda per aquesta administració local.

> Com es calcula la taxa?

L’import de la taxa de tractament es calcula sobre l’import de la taxa de recollida municipal de cada usuari, aplicant un coeficient específic per municipi. En el cas de Santa Perpètua el coeficient de tractament és  0’4110. Per calcular l’import de la taxa comarcal cal aplicar la següent fórmula: Taxa tractament = Taxa recollida x Coeficient 

Podeu trobar tota la informació de la taxa de residus comarcal al web del Consell Comarcal.

També podeu trucar per telèfon al 93 518 00 54 o enviar un correu electrònic a l'adreça ccvoc.inforesidus@ccvoc.cat.

Desmentim la rumorologia

La nova taxa comarcal de residus genera inquietud i dubtes entre la ciutadania i també entre els comerços de Santa Perpètua. Algunes de les qüestions més repetides reflecteixen la rumorologia que s'està creant al voltant d'aquest nou impost.

Hem volgut recollir algunes d'aquestes i desmentir els seus arguments.

> Als que reciclem, la nova taxa ens perjudica: a partir d’ara deixaré de fer-ho.

Reciclar és essencial per al medi ambient i mai és perjudicial. Ignorar-ho pot resultar costós: si no reciclem, les taxes augmenten degut al major cost de gestió dels residus. Aquest any aquesta taxa serà fixa, els propers anirà segons el teu comportament. Reciclar és un pràctica que beneficia a tothom.

> Al Vallés Occidental només ho estem pagant sis municipis.

Una nova llei obliga a que tota la ciutadania pagui de manera directa a través de la taxa de residus el 100% del cost real de la recollida, gestió i tractament de residus. Santa Perpètua i altres cinc municipis s’han mancomunat i ho han delegat al Consell Comarcal per tal que la factura sigui menys costosa. D’una manera o una altra, tothom ha de pagar aquesta taxa. Hi ha municipis que l’han apujat molt, a Santa Perpètua hem fet aquesta delegació perquè el tractament sigui molt menys costós i per tant repercuteixi en una taxa inferior a la ciutadania, per això hi ha tantes diferències entre un municipi i un altre.

> Fins que no canviï el model de recollida i no es premiï al que ho fa bé, no reciclaré.

En breu Santa Perpètua disposarà d’un nou model de recollida amb contenidors tancats i intel·ligents. Permetrà implementar una taxa justa de residus, bonificant a qui recicla bé.

> Amb aquesta taxa el que passarà és que es reciclarà menys.

La taxa no ha de ser un impediment per al reciclatge. Ha de ser una motivació addicional per reciclar, ja que reflecteix els costos reals de la gestió dels residus. A menys reciclatge, major cost de la taxa.

> Aquesta no és la manera. Hi ha altres formules per assegurar el reciclatge.

L’Ajuntament no ha deixat d’impulsar campanyes informatives i de promoció del reciclatge però la realitat és que a Santa Perpètua, la recollida selectiva se situa (dades de 2022) en el 40%, encara lluny de l’objectiu del 55% que la llei ens obliga a assolir per l’any 2025 i del 60% que s’ha d’assolir l’any 2030. L’Agència Catalana de Residus a més ens ajuda a impulsar el canvi de model de recollida per tal de que aquest percentatge s’apropi aviat a la realitat que ens marca la llei.

> Jo no reciclo, no li vull treure el treball a ningú.

Reciclar no significa prendre-li feina a algú. De fet, el reciclatge crea oportunitats d'ocupació en sectors com la recollida de residus, el processament de materials reciclables i la fabricació de productes reciclats. A més, fomenta la innovació en tecnologies verdes i industries sostenibles. Hi ha plantes destinades al tractament i la recuperació de cada una de les fraccions selectives. Per tant, reciclar no només protegeix el medi ambient, sinó que també contribueix al creixement econòmic, evita haver d'importar matèries primeres i promou la creació d'ocupació en sectors respectuosos amb el medi ambient.

> S’han tret una nova taxa de la mànega

Una nova llei requereix que la ciutadania pagui el 100% del cost real de recollida i tractament de residus. Abans, només pagaven el 40%. Aquesta diferència és la nova taxa. Per alleujar l'impacte econòmic, l'Ajuntament ha buscat preus més baixos en el tractament mancomunant-se amb altres municipis.

> Pagar dues vegades pel mateix es diu abús

Es tracta de dos conceptes diferents: gestió de residus i recollida i transport.

> Què vol dir que la taxa no ha de ser deficitària?

La llei obliga a tenir una taxa que assumeixi el 100% del cost del tractament i la recollida de residus. Aquest import l'ha de pagar el ciutadà íntegrament perquè ha de cobrir-se sí o sí a través de la taxa. Abans, la ciutadania només pagava el 40% i el 60% s'assumia des de l'Ajuntament. Ara, per desgràcia, la llei no ens ho permet fer, per això treballem per implementar una taxa justa, qui menys recicli, més pagarà. 

Amb aquesta delegació farem que el cost del tractament sigui el més assequible possible. Però si no augmentem el percentatge de recollida selectiva de residus, el cost del tractament dels residus serà més elevat, i per tant, s’haurà de pujar la taxa.

Darrera actualització: 26.08.2024 | 20:16