ODS 7. Energia neta i assequible

Dimecres, 26 de març de 2025

Què fa l'Ajuntament per l'energia neta i assequible?

Des de l'Ajuntament de Santa Perpètua creiem en una política de ciutat de transformació cap a un món repectuós amb el Medi Ambient, impulsant energia neta de titularitat pública i accedible a tothom.

Per això treballem facilitant l'accés a les energies renovables a la ciutadania impulsant comunitats energètiques a les escoles públiques i entitats veïnals, cooperant amb les entitats per educar en consums energètics responsables, basat en el consum públic i cooperatiu, reduint tant la factura com la petjada ecològica de la ciutadania.

Et destaquem alguns exemples d'accions que duem a terme per complir amb l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 7:

  • Adhesió a la Carta d'Aalborg: L'Ajuntament de Santa Perpètua es va adherir a la Carta d'Aalborg el 1996. Aquesta carta era un pacte de les ciutats europees cap a la Sostenibilitat, amb aquesta adhesió es comprometia a elaborar una Agenda 21, la qual es va aprovar el 2003, amb mesures i accions de millora de l'eficiència energètica i la sostenibilitat.
  • Pacte d'alcaldes i alcaldesses de la Comissió Europea: L'Ajuntament de Santa Perpètua hi va formar part a partir de l'any 2008 amb el compromís d'aconseguir objectius comunitaris d'eficiència energètica, reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle i implantació d'energies renovables. Fa un any es va renovar la nostra participació en el nou Pacte pel Clima i l'Energia amb el compromís local a reduir les emissions de Gas d'Efecte Hivernacle en al 55% per l'any 2030.
  • Pla d'Acció d'Energia Sostenible: Al 2009 es va elaborar conjuntament amb la Diputació de Barcelona el Pla d'Acció d'Energia Sostenible, amb l'objectiu de reduir el 20% d'emisions de CO2 per l'any 2020, actualment l'Ajuntament ha aconseguit reduïr més del 40% d'emisions de CO2 i treballa per reduïr les emissions al 55% per l'any 30.
  • Servei d'Assessorament sobre els ajuts d'energies renovables: Aquest servei s'ofereix per a acompanyar i assessorar en les properes convocatòries d'ajuts per a realitzar instal·lacions de producció i emmagatzematge d'energies renovables per l'autoconsum. Aquest assessorament està a l'abast de particulars, empresaris i comerciants i pretén impulsar les energies renovables i les comunitats energètiques entre la ciutadania, també asesorem per optimitzar la contractació de potències dels contractes amb les comercialitzadores.
  • Living Lab: Projecte desenvolupat per l'Associació de Municipis de l'Eix de la Riera de Caldes, amb el co-lideratge de Santa Perpètua. Aquest projecte volia impulsar la Transició Energètica als Polígons de la Riera de Caldes amb actuacions cap a un canvi de model energètic, anant cap a la sobirania energètica del territori.
  • Comunitats energètiques: L'Ajuntament de Santa Perpètua porta anys en el desenvolupament de comunitats energètiques entre entitats i també amb el sector econòmic de la ciutat. Aquestes comunitats energètiques que ja s'han començat a crear i treballar amb l'Associació dels Comerciants, amb Associacions de veïns i amb les Associacions de Famílies d'alguns centres educatius del municipi, posen de manifest el nostre compromís cap a un model energètic, de producció i d'autoconsum compartit que supera el comerç abusiu de grans companyies.

L'objectiu és desplegar els propers anys tot el potencial fotovoltaic públic del municipi amb diverses instal·lacions que ens permetran disposar una independència energètica i ser autosuficients en els equipaments i serveis públics muncipals, i poder amb l'estalvi energètic aconseguit, augmentar la prestació de serveis i la qualitat de vida de la nostra ciutadania.

Darrera actualització: 26.03.2025 | 09:13