ODS 5. Igualtat de gènere

Dimecres, 26 de març de 2025

Què fa l'Ajuntament per la igualtat de gènere?

Des de l'Ajuntament treballem en la igualtat efectiva entre dones i homes i en els seus drets civils, en la prevenció de qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe i/o gènere, des de la perspectiva de la prevenció i la educació en totes les etapes i àmbits de la vida de les persones.

En aquest sentit, destaquem alguns programes i accions dirigides a treballar en aquests objectius essencials i bàsics per a la ciutadania. Destaquem els següents:

  • Oficina CIRI: La Regidoria d' igualtat i drets civils posa en marxa el servei CIRI, un espai al servei de las persones en el foment de les relacions igualitàries entre homes i dones. Una eina essencial pel treball integral del ser humà en el seu desenvolupament personal, laboral i socioeducatiu.
  • Servei SIAD: Servei d'informació i atenció a les Dones.
    • El servei de primera acollida està atès per una treballadora social que ofereix suport i orientació en situacions derivades de desigualtat i discriminació per raó de gènere, servei d'orientació jurídica per donar resposta a dubtes o qüestions que sorgeixen en la relació diària de la treballadora amb l'empresa: acomiadaments improcedents, situacions d'assetjament sexual o per raó de sexe a l'àmbit laboral, permisos de maternitat/paternitat, conciliació de la vida laboral i familiar, reduccions de jornada, excedències, assessorament sobre pensions, prestacions i règim de la Seguretat Social. Ofereix assistència psicològica gratuïta a dones que han patit situacions de violència de gènere a través d'intervencions individuals o que han patit situacions d'abús emocional o maltractaments en els àmbits de la parella, la família o la feina, així com a fills/es de dones ateses al servei i que presenten conflictes, abusos o malestar generat per l'entorn familiar. 
  • Servei Comunitari a través de la metodologia d'aprenentatge servei per l'alumnat de 3er de la ESO.
  • Consell municipal d'igualtat i drets civils: òrgan de participació i consulta de entitats i col·lectius en valors coeducatius i igualitaris.
  • Campanyes i servei Punt Lila: per a la prevenció i detecció de violències en espais d'oci del municipi.
  • Servei SAI: El SAI LGBTI+ és un servei integral per informar, acompanyar i sensibilitzar a persones i entitats sobre l'orientació sexual, l'expressió i la identitat de gènere i per prevenir la LGBTI-fòbia. Atén tant a persones LGBTI+ com al seu entorn i a professionals que treballen en àmbits sensibles. 

Aquest recurs ofereix una atenció integral en tots els àmbits de la vida de les persones i es posa en funcionament per donar resposta a aquestes situacions de discriminació, i també, a qualsevol necessitat d'acompanyament, suport o informació que tingui la ciutadania en relació a la diversitat sexual i de gènere, i consolidar-se com un referent local LGBTI.

  • Programació Estable: catàleg d'activitats educatives adreçades a tot l'alumnat del municipi que promouen els valors coeducatius, la prevenció de violències i la relacions saludables.
  • Campanyes commemoratives: Campanyes per a la promoció i sensibilització de la ciutadania en valors igualitaris i feministes durant l'any.
  • Espais Liles: Col·laboració els comerços en la prevenció i actuació de les violències en espais públics.
Darrera actualització: 26.03.2025 | 09:11