L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda us ofereix consells per a gaudir d'unes festes més sostenibles i saludables .
Les trobades nadalenques s'associen amb bon menjar, però no té perquè ser sinònim d'excessos ni de grans pressupostos. Procura evitar el malbaratament dels aliments: pensa la recepta, planifica bé la quantitat per a les persones que assistiran.
A taula, procura combinar els plats més pesats amb d'altres més suaus i lleugers i prioritza la fruita com a postres. Serveix racions petites. Sempre hi ha la possibilitat de repetir, si cal, i així també evitem el malbaratament d'aliments. Tria plats que puguin reescalfar-se o servir-se en els dies següents en cas que sobri menjar. Assegura't que no falta una gerra d'aigua a la taula i evita les begudes ensucrades i, sobretot, les begudes alcohòliques. Presenta els dolços en porcions menudes i no els deixis damunt la taula durant tota la celebració.
Compra al comerç de proximitat. Rebràs un tracte més personalitzat i la teva despesa revertirà en el nostre entorn immediat. Amb tot plegat, evitaràs els residus i el transport afegits de la compra en línia. I si compres per internet, fes-ho amb precaució! Comprova que la pàgina compleix els protocols de seguretat, desconfia d'ofertes increïbles, no donis dades innecessàries i paga amb sistemes segurs.
Si celebrem un Nadal sense impacte pel medi ambient, no només tindrem cura del planeta, sinó que també educarem les generacions futures sobre la importància de respectar i preservar el nostre entorn. Una bona opció és regalar productes sostenibles, com ara joguines de fusta i ecològiques, ampolles d'acer inoxidable per a l'aigua, productes “zero residus” o versions reutilitzables de productes d'un sol ús. A més, quan compreu joguines, assegureu-vos que siguin apropiades per a l'edat i les capacitats de l'infant. Alguns articles contenen peces petites que poden comportar risc d'asfíxia. Verifiqueu també que incorporen el segell CE i que compleixen, per tant, la normativa europea de seguretat.
A través del joc els infants veuen, toquen, experimenten, senten, imaginen i desenvolupen les seves capacitats personals. Les joguines han de fer-los sentir lliures i no limitats per allò que tradicionalment s'ha assignat a dones i homes. Quan les persones adultes, demanem als reis una joguina, som responsables dels valors, actituds i rols que fomenta. Consulta la Guia breu per un consum de joguines no sexistes elaborada per l'Ajuntament de Santa Perpètua.
Vols regalar una mascota? Els animals domèstics són una font de suport emocional i companyia, però comporten molta responsabilitat. Reflexiona-ho bé abans de fer-ho i, en tot cas, aposta per l'adopció. Consulta els animals que busquen una llar a Santa Perpètua de Mogoda entrant a helpguau.com/buscador/
I recorda que hi ha moltes maneres originals d'embolicar els regals. Pots utilitzar paper reciclat, els fulls de l'Informatiu un cop l'hagis llegit o reutilitzar teles.
Les festes comporten, en molts casos, més temps de lleure. Tanca l'ordinador, apaga el televisor i desconnecta el mòbil. Aprofita aquests dies per a reflexionar sobre el significat del Nadal i recorda que celebrar aquesta festa, és celebrar l'amor, la compassió i la unió familiar. Enfoca els esforços a gaudir de la companyia de les persones que estimes i a crear records junts. Aprofiteu que els més menuts de la casa no han d'anar a escola i feu activitats amb ells. Planifiqueu alguna excursió, porteu-los al parc o senzillament compartiu amb ells estones de joc actiu.
Els espais públics són de tothom, respecta'ls i col·labora per mantenir-los nets.
Durant aquestes festes és habitual que augmentin els desplaçaments. Si has de fer una sortida, revisa el cotxe per garantir que es troba en bones condicions, porta cadenes si vas a la neu i informa't de la previsió del temps i de l'estat de les carreteres. Durant el viatge, condueix amb precaució i si portes infants, assegura't que utilitzen un dispositiu de retenció.
Si condueixes durant aquestes festes, fes-ho amb seguretat, respecte, prudència, seny i tranquil·litat. Si consumeixes alcohol o altres substàncies que puguin alterar la capacitat per conduir, opta pel transport públic.
El consum d'alcohol per sobre dels nivells considerats de risc i d'altres drogues pot causar efectes negatius en la teva salut i benestar. No beguis alcohol si estàs embarassada o si prens algun medicament. Totes les begudes que continguin alcohol poden perjudicar el fetus en gestació, fins i tot la cervesa i el vi. No hi ha cap tipus d'alcohol ni cap dosi que hagin demostrat ser segurs. La barreja de begudes alcohòliques amb alguns fàrmacs pot disminuir la capacitat de reacció i provocar cansament. No deixis objectes de valor al cotxe i als trasters dels edificis plurifamiliars. Els regals són un bon reclam per a robatoris.
La solidaritat és atemporal i els actes altruistes són necessaris durant tot l'any, però l'època nadalenca ofereix iniciatives concretes que val la pena aprofitar. Per exemple, la campanya de recollida de joguines per tal que els infants de les famílies amb pocs recursos no es quedin sense Reis que l'Ajuntament impulsa juntament amb la Creu Roja.
Quan planifiques les compres, defineix bé el teu pressupost i no compris a crèdit productes que no siguin estrictament necessaris. Demana als teus que facin llistes de desitjos o la Carta als Reis amb coses que puguin necessitar, que els hi faci il·lusió o tinguin un significat especial. Ajusta el teu pressupost i no esperis a l'últim moment, et permetrà poder comparar preus.
Quan facis una compra, informa't sobre les condicions de canvis i devolucions perquè els establiments no estan obligats a acceptar-los, són una deferència comercial (excepte que el producte no estigui en bon estat). En cas de disconformitat amb el producte, demana el full oficial de reclamació a l'empresa o contacta-hi per un mitjà que en deixi constància (formulari web, telèfon amb número d'incidència, etc.). Si en el termini de 30 dies no has obtingut resposta, o bé la resposta no és satisfactòria, pots contactar amb l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC), al telèfon de l'Ajuntament 93 5743234 o bé per e-mail omic@staperpetua.cat.