Adhesió del Ple al compromís de reduir les emissions de CO2 en un 55% al 2030

Divendres, 25 de febrer de 2022 a les 00:00

L'Ajuntament de Santa Perpètua s'ha compromès a reduir fins a l'any 2030 un 55% les emissions de CO2 respecte les dades de 2005. El Ple de la Corporació del mes de febrer ha aprovat per unanimitat l’adhesió al nou Pacte de les Alcaldies a Europa pel Clima i l’Energia (PAESC). L’acord actualitzava els compromisos signats al 2008 i assignava reduir per l’any 2030 un 40% les emissions de CO2. Tot i això, segons va explicar al Ple el regidor de Canvi Climàtic i Transició Energètica, Sergi Hernández, el Consell Europeu celebrat el 10 i 11 de desembre de 2020, va acordar una modificació de l’objectiu per a l’any 2030 pel que fa a la reducció d'emissions de la Unió Europea, passant a un nou percentatge molt més ambiciós, del 40 al 55% respecte els nivells de emissions del 2005.

El regidor de Canvi Climàtic i Transició Energètica va explicar que Santa Perpètua ja supera l’acord inicial del 40% perquè la ciutat ja havia aconseguit una reducció d’emissions del 44% al 2019. A més, encara resta sumar-hi les darreres inversions en eficiència energètica per a la transició total a tecnologia led de l’enllumenat públic, aspecte que s’hi ha sumat al 2020 i ha comportat encara més la reducció de la petjada ecològica del municipi.

L’adhesió al nou Pacte amb la modificació dels objectius al 55% de reducció de les emissions de CO2 per al any 2030 són, segons va explicar Sergi Hernández, “totalment assumibles” però el regidor també va reconèixer que “la nostra perspectiva de millora està a prop de arribar al seu sostre de vidre, l’ajuntament no podrà millorar massa més la reducció de emissions per sí sol”.

Per aquest motiu, segons va expressar el regidor, el proper pla per al any 2030 s’orientarà principalment en les intervencions de millora de les reduccions de C02 en l’àmbit privat, tot canviant hàbits en el dia a dia.

Per a Hernández, “la mobilitat elèctrica , la gestió dels residus, la gestió de l’energia i les comunitats energètiques ciutadanes, seran absolutament necessàries per tal que la nostra ciutat pugui aspirar a aconseguir reduir l’impacte mediambiental anant molt més enllà dels acords internacionals”.


D'altra banda, el Ple també va aprovar per unanimitat l’adhesió a la Declaració de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat és una associació de municipis compromesos amb el medi ambient per avançar cap a un desenvolupament sostenible de la qual l’Ajuntament de Santa Perpètua hi està adherit. Ara, amb aquest acord de Ple i segons va explicar el regidor de Medi Ambient, Joan Martínez, s’hi ha sumat a la Declaració feta per una recuperació verda i socialment justa.

El regidor de Medi Ambient va expressar durant el Ple que "des del món local plantem la llavor per a una recuperació verda, justa i perdurable, que ha d’incloure l’ambició de la neutralitat climàtica, la transició energètica, l’economia circular, la mobilitat sostenible, un espai públic obert a les persones, la biodiversitat urbana, un sistema alimentari just i l'educació ambiental com a eina essencial de resposta a la crisi".

Darrera actualització: 25.02.2022 | 13:43