Del 9 al 18 de desembre el passeig de la Florida, entre les rotondes de la Font i de Joan Miró, acull l’exposició Mi(g)rades, testimonis de vida i migració a Santa Perpètua de Mogoda.
La mostra és el resultat del treball realitzat des de les regidories de Ciutat Diversa, Joventut i Comunicació de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda i recull els testimonis d’onze persones que han viscut processos migratoris i que actualment són veïns i veïnes del municipi. L’exposició està formada per onze plafons de gran formats amb retrats dels protagonistes, una breu descripció del seu procés migratori i un codi QR que en escanejar-lo et porta a l’espai podcast de Ràdio Santa Perpètua on estan totes les entrevistes del projecte, que s’emetran també a partir del 17 de desembre en el magazín La Companyia.
L’Ajuntament ha programat també un acte el 13 de desembre obert a tota la ciutadania. A partir de les 17 hores tindrà lloc des de la plaça de la Vila l’espectacle itinerant Arrived, d’Adrian Schvarzstein i Jurate Sirvyte Rukstelei. Aquesta peça teatral mostra dues persones, un home i una dona, que arriben del passat i veuen el món actual amb ulls una mica diferents. Durant el recorregut, interactuen amb les persones que es van trobant. Arrived finalitzarà al parc dels Països Catalans on es farà a partir de les 18 hores l’acte de reconeixement a les protagonistes de Mi(g)rades durant el qual es presentarà el projecte i es farà un petit obsequi als participants.
La regidora de Ciutat Diversa, Sandra Gómez, ha explicat que per a la selecció de les persones participants es va fer una crida a la ciutadania coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les persones migrades de l’any passat i també, es van tenir en compte les persones que participen a les activitats realitzades des del Punt d’Informatiu i Acollida (PAI). “L’objectiu és donar veu a aquests veïns i veïnes de Santa Perpètua perquè creiem que cada persona que ha fet una migració té un relat interessant, ple de pors i incerteses, de coratge i determinació”, explica Gómez. Per la seva banda, la regidora de Comunicació i Joventut, Tamar Zamora, ha destacat que el projecte Mi(g)rades és fruit de la feina d’un any realitzada pels diversos departaments de l’Ajuntament i ha agraït a les onze persones que han volgut compartir el seu testimoni. Zamora ha explicat que “amb Mi(g)rades volem posar sobre la taula també els paral·lelismes que hi ha entre aquests testimonis de migració per dibuixar la realitat del nostre municipi, una realitat diversa i molt rica”.
La ciutadania podrà conèixer gràcies a Mi(g)rades el viatge que van fer des de Veneçuela la Irene, el Justo i el Tristang als anys 2011, 2023 i 2024, respectivament. També es podrà acostar a les històries de vida de la Heidy i l’Eliana que van arribar des de Colòmbia al municipi al 2023 i al 2022. El mateix any que l’Ezequiel arribava des de Cuba i la Ikrame des del Marroc. Uns quants anys abans, al 2017 i el 2018, van fer els seus respectius viatges la Riaana (des de Londres) i la Fabia (des de la República Dominicana). Els testimonis de migració més antics els devem a la Dolores, que va arribar amb tan sols deu anys a Santa Perpètua a l’any 1964 des de la província de Cadis, i a l’Adelia, veïna del municipi des de 1999. El seu relat de vida ha esdevingut malauradament pòstum ja que l’Adelia va morir el dia 21 de novembre. L’exposició és un homenatge a la dona que va ser i a l’empremta que va deixar en les persones que la van conèixer.
Mi(g)rades també vol arribar a l’alumnat dels institut i és per això que, en el marc d’accions del Pla Educatiu d’Entorn del curs 24-25, s’ofereix un dossier pedagògic amb activitats pensades per l’alumnat de postobligatòria. De moment, la proposta que s’ha enviat als instituts Rovira-Forns, Estela Ibèrica, al Centre Tècnic Can Taió i al Centre de Formació d’Adults Can Folguera, ha tingut molt bona acollida.