L'Ajuntament i CASSA dissenyen el Biotop, un pla integral per impulsar la transformació ecològica, digital i justa de l'aigua al municipi

Dimarts, 22 de març de 2022 a les 11:00

S’han definit iniciatives i projectes per descarbonitzar l’activitat de l’aigua i fomentar l’economia circular, la resiliència del municipi davant l’emergència climàtica i la millora de la qualitat de vida dels veïns i veïnes.

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda i la concessionària del servei municipal d’aigües, CASSA, han dissenyat conjuntament un pla integral per impulsar la transformació ecològica, digital i justa al municipi. Isabel Garcia, alcaldessa, i Xavier Cabanillas, Director General de CASSA, han formalitzat l’inici del projecte disruptiu Biotop en una reunió mantinguda al Consistori.

El Biotop, que s’ha treballat conjuntament amb l’equip de Govern i els tècnics municipals durant el darrer trimestre del passat any 2021, vol contribuir a impulsar el creixement i la transformació post-covid i transitar cap a un model de gestió de l’aigua més sostenible, transparent i digital, enfortint alhora la resiliència del municipi davant l’emergència climàtica. L’objectiu és potenciar la interacció amb la ciutadania i l’entorn, amb aliances amb administracions i entitats, ajudant a la creació del Santa Perpètua del futur; una ciutat més circular i sensibilitzada, més digital i intel·ligent, resilient, interconnectada i sostenible. El Biotop és també un exemple pioner d’aplicació de les directives marc europees de l’aigua i d’economia circular, completament alineat a la contribució de l’Agenda 2030 i als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides.

L’Ajuntament i CASSA han treballat conjuntament per definir 10 iniciatives i 15 projectes concrets, estructurats en 3 eixos principals: regeneració, sostenibilitat i ciutat verda; tarifa social, talent verd i foment d’ocupació, i eficiència digital. Destaquen projectes relacionats amb l’eficiència energètica -com ara la instal·lació de plaques solars als equipaments del servei d’aigües per a l’autogeneració d’energia verda i estudiar, també, la viabilitat d’un autoconsum col·lectiu, incorporant equipaments municipals-, la revalorització de residus -per exemple, fent servir el 100% de sorres reciclades a les obres de la xarxa d’aigua que s’executin al municipi, o la mobilitat sostenible, que contempla la renovació de la flota de CASSA, apostant per vehicles híbrids o elèctrics, instal·lant també punts de recàrrega al municipi. Biotop posa especial èmfasi en un projecte clau per al municipi en el qual Ajuntament i CASSA ja hi estan fent els primers anàlisis i estudis: d’una banda, la realització d’un pla director d’aigua regenerada per estudiar la demanda i possibles usos (reg de zones verdes, com ara el Parc Central, o de clients industrials) i la viabilitat de la recuperació d’aigua procedent de pous propis per a aquests usos alternatius, a més d’estudiar també la portada d’aigua regenerada des de la planta depuradora de Sabadell Riu Sec. El principal objectiu és, doncs, estalviar aigua i substituint-la per aigua regenerada en usos que no requereixen aigua de boca. També es preveu estudiar la resiliència del municipi davant de possibles inundacions, a través d’un pla director.

En el marc del Biotop també es treballarà en l’actualització del Pla Director de l’aigua potable, que contempla la renovació dels elements de la xarxa per garantir la seva sostenibilitat tècnica i impulsar el rendiment i l’eficiència de la mateixa, així com l’extensió de la telelectura a tot el municipi.

La implicació social és un altre vector especialment rellevant al Biotop. A més d’estudiar una tarifa de l’aigua més social i sostenible, també es potenciarà la proximitat i la transparència del servei d’aigües amb iniciatives de diàleg i escolta activa amb entitats i associacions municipals. 

Les primeres actuacions que es posaran en marxa a Santa Perpètua seran les relacionades amb la sensibilització ambiental. En el marc de la commemoració del Dia Mundial de l’Aigua, el municipi estrena el Factor Blau, una nova activitat de sensibilització, orientada a 3r i 4t d’ESO, que té una triple finalitat: que els alumnes descobreixin la petjada hídrica i el funcionament d’un servei d’aigües, que auditin les instal·lacions d’aigua del seu institut, tot analitzant el consum mig per alumne i dia, i dissenyin i portin a terme una campanya de sensibilització de com fer un ús responsable de l’aigua. Aquest curs escolar s’està portant a terme un pilot d’aquesta activitat amb els alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Rovira-Forns. A més, després de l’estiu, es preveu també l’estrena d’un nou scape-room educatiu centrat en la sensibilització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i el canvi climàtic: el Missió Planeta.

Fons europeus

El Biotop està perfectament alineat a la normativa i directrius europees. Està dissenyat i definit per tal d’optar als fons europeus Next Generation que han de subvencionar accions que permetin als països de la Unió Europea recuperar-se de la crisi del Covid-19, la crisi econòmica i també la climàtica. A mida que es vagin publicant les subvencions, s’estudiarà la possibilitat de presentar alguns dels projectes que conformen el Biotop per tal d’optar als fons.

Darrera actualització: 22.03.2022 | 14:20