CASSA i Ajuntament continuen amb el Pla d'aigua regenerada i el projecte de telelectura

Dilluns, 12 de maig de 2025

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha realitzat diferents inversions durant el període de sequera per tal d’optimitzar el consum de l’aigua davant la situació de crisi hídrica, iniciada al novembre de 2022 i tancada a l’abril amb el decret de la Generalitat d’aixecament de totes les restriccions.

Malgrat tot, el Consistori continuarà treballant per racionalitzar l’ús de l’aigua i continua amb diferents projectes, conjuntament amb l’empresa concessionària del servei, CASSA, com ha detallat el president de l’Àrea del Territori, Acció Climàtica i Desenvolupament Local, Sergi Hernández. Un dels programes destacats és el projecte de digitalització per millorar la gestió dels recursos hídrics a través d’un nou servei integral de gestió de la informació basat en la telelectura de comptadors d’aigua. El projecte implica la renovació de tot el parc de comptadors d’aigua del municipi i, en una primera fase, ja s’han renovat 3.383 comptadors, el 29% del total. Durant aquest 2025 s’executarà la segona fase d’implantació, i en el període 2026-2027, la tercera. La telelectura permet conèixer els consums diàriament, en temps real, de manera àgil i de manera remota, millorant la informació en cas de fuita o avaria permetent, per tant, detectar amb més celebritat qualsevol pèrdua de recursos, segons han explicat des de CASSA. 
D’altra banda, l’Ajuntament i CASSA també estan treballant el Pla director d’aigua regenerada, en el marc del projecte de Biotop, que suposarà un estalvi del 10% del consum d’aigua potable del municipi. La xarxa d’aigua regenerada tindria 23 quilòmetres i portaria aquest recurs a les zones amb més potencial demanda, com les industrials o el reg de zones verdes. 
Sergi Hernández també ha explicat que s’han impulsat altres inversions que “situaran Santa Perpètua en unes molt bones condicions d’autonomia per explotar els recursos hídrics dels aqüífers del municipi i hem rebut importants subvencions que ens permetran poder explotar i consumir l’aigua del nivell freàtic dels recursos hídrics del propi municipi i ser més autònoms en aquest sentit”
El Consistori disposa des de 2021 del Pla d’emergència en situació de sequera, que preveia totes les accions per dur a terme davant d’aquesta situació i que s’ha completat amb altres instruments com el Pla d’aigua regenerada i l’Ordenança reguladora de les mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i als usos de l’aigua en situació de sequera. 
Durant la sequera, el Consistori ha realitzat inversions per reaprofitar grans quantitats d’aigua, com poden ser els sobreeixidors de la piscina municipal d’estiu o els dipòsits de reciclatge d’aigua de la bassa del parc Central, “que ens han permès estalviar milers i milers de litres d’aigua i que tenen un impacte molt important en tot l’índex del consum d’aigua sanitària”, segons ha explicat el regidor. El Consistori juntament amb l’empresa concessionària també ha realitzat inversions per millorar l’eficiència del servei i lluitar contra les fuites “malgrat que la xarxa d’aigua de Santa Perpètua és una de les més ben mantingudes i ens permet un elevat índex d’eficiència”. Als darrers dos anys, també s’han instal·lat vàlvules reguladores de pressió a la infraestructura per evitar talls de subministrament si donat el moment s’havien de produir a causa de l’escassetat d’aigua. 

Darrera actualització: 9.05.2025 | 14:32