Dia Internacional de les Dones

Diumenge, 27 de febrer de 2022 a les 00:00

8 de març

L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda celebra el Dia Internacional de les Dones, que es commemora el 8 de març, programant un seguit d'activitats.

El Dia Internacional de la Dona del 8 de març va ser declarat per les Nacions Unides el 1975. Dos anys més tard es va convertir en el Dia Internacional de la Dona i la Pau Internacional. Als Estats Units se celebra oficialment tan sols des del 1994, malgrat que és en aquell país on es troben els orígens de la commemoració. ¿Per què es va elegir aquell dia? 

L’explicació més versemblant es remunta a mitjans del segle XIX, en plena revolució industrial. El 8 de març del 1857, milers de treballadores tèxtils van decidir sortir als carrers de Nova York amb el lema ‘Pa i roses’ per protestar per les míseres condicions laborals i reivindicar una retallada de l’horari i la fi del treball infantil.

Va ser una de les primeres manifestacions per lluitar pels seus drets, i diferents moviments, successos i mobilitzacions (com la vaga de les camiseres del 1909) es van succeir a partir de llavors. L’ episodi també va servir de referència per fixar la data del Dia Internacional de la Dona el 8 de març. El color morat és el color representatiu del Dia de la Dona, i el que adopten les dones o els edificis com a signe de la reivindicació. Va ser el color que el 1908 utilitzaven les sufragistes angleses. Els 60 i els 70 les dones socialistes van escollir aquest color com a símbol de la lluita feminista i posteriorment se’l va associar a la jornada que se celebra cada 8 de març.

Darrera actualització: 30.03.2022 | 10:30