S'instal·larà un sensor al Centre Cívic La Florida per detectar les males olors
L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda instal·larà un sensor de detecció de components orgànics volàtils (COV) al Centre Cívic La Florida amb l’objectiu de determinar la procedència i les característiques dels episodis de males olors.
Aquesta mesura és resultat del conveni entre els municipis de Santa Perpètua de Mogoda, la Llagosta i Mollet del Vallès amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que es va signar l’estiu passat. La instal·lació de sensors, que s’anirà incrementant fins a un total de cinc per municipi, forma part de la segona fase de l’estudi de la UPC que s’ha presentat aquest dijous 17 de juliol a l’Ajuntament de la Llagosta. A l’acte, ha assistit l’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, l’alcalde de la Llagosta, Òscar Sierra, i personal tècnic municipal dels tres municipis vallesans.
Els aparells començaran a prendre mostres al darrer trimestre de l’any i “tindran la funció de detectar quan hi ha un augment del senyal, per tant, recollir una mostra quan consideri que hi ha un episodi”, han indicat els investigadors. Els resultats s’enviaran al laboratori de la Universitat, on es podran concretar els components, la quantitat i si, a part de tenir un efecte de contaminació odorífera, poden ser nocius per a la salut.
Una altra de les novetats d’aquesta segona fase de l’estudi és la presentació d’una web app, que permetrà al veïnat de les tres localitats fer les anotacions que considerin necessàries en el moment que percebin aquestes ferums. Concretament, podran indicar el tipus d’olor, la seva intensitat i la sensació que produeix, és a dir, si és més o menys desagradable, segons han indicat els experts. Les respostes s’enviaran directament als professionals. Aquesta web app, anomenada ORS, es pot descarregar aquí.
Durant l’acte, els experts de la Universitat han recordat que el que s’ha treballat fins ara ha estat una primera fase per a caracteritzar el model amb què després es podran obtenir resultats. També han detallat que és un projecte pioner, en tant que les administracions disposen únicament de cabines que analitzen les partícules contaminants pel que fa al trànsit i no per aquest tipus de components.
En aquesta primera etapa el procés d’anàlisi s’ha centrat a determinar la zona que estudiaran, així com la seva meteorologia i orografia. S’ha tingut en compte, sobretot la zona industrial dels municipis afectats a causa de la naturalesa de la seva activitat productiva, però també les zones més allunyades per localitzar l’origen concret de les emissions. Per aquest motiu, l’anàlisi s’ha estès fins a 625 quilòmetres i s’ha posat el focus en 149 polígons.
Durant la presentació, els investigadors de la UPC han explicat que la meteorologia té un fort impacte en la magnitud d’aquests episodis. Les tres poblacions afectades coincidien que el pic més fort d’olors era en horari nocturn, atès que en aquest moment, l’atmosfera és més baixa i el vent no té gaire intensitat.
La investigació a càrrec de la UPC serà a llarg termini, ja que el conveni amb els tres municipis té una durada de quatre anys. Tant les institucions de les localitats com els científics han posat èmfasi en què és una “prova pilot i estem aprenent junts” perquè no hi ha cap laboratori de referència per aquests casos.
L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, ha mencionat que l’objectiu principal d’aquest estudi i dels municipis que s’hi han adherit és “arribar al focus emissor” d’aquestes olors que van provocar “molèsties a la ciutadania de Santa Perpètua i dels pobles del voltant”. Quan van ocórrer els fets, recorda “ens vam quedar una mica frustrats per no poder donar una resposta immediata”.
Garcia valora “molt positivament la feina que s’està fent”, ja que recorda que “des que s’ha establert el conveni entre els tres municipis no han tornat a haver-hi cap més episodi”. El que vol dir que “si alguna empresa realitzava alguna activitat fora de la normativa, l’anunci del conveni ha servit per frenar-ho”.
Isabel Garcia, però, ha posat èmfasi en que "aquestes emissions en l’aire no tenen fronteres, poden traspassar d’un municipi a un altre” i per això, tant Santa Perpètua com els altres governs “han trobat a faltar la participació d’altres municipis per poder uns anàlisis molt més acurats en el territori”.