Llum verda al reglament per regular la Xarxa Pública de recàrrega de vehicles elèctrics

Dijous, 21 de juliol de 2022 a les 09:00

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat el reglament que regula la Xarxa Pública de recàrrega de vehicles elèctrics a Santa Perpètua.

Aquest document recull les normes que hauran de seguir totes les persones usuàries dels diversos punts de recàrrega de vehicles elèctrics de la xarxa municipal perpetuenca. Actualment l'Ajuntament de Santa Perpètua posa a disposició tres estacions de recàrrega al Mercat Municipal i als aparcaments de la Granja Soldevila i de Can Folguera. Aquests últims han entrat en funcionament aquesta mateixa setmana. En total són nou punts amb diferent potència i diversitat de connectors.

El reglament de la Xarxa Pública de recàrrega de vehicles elèctrics estipula que el cost del serveis per als usuaris s'establirà a través de la regulació de preus públics. També determina el temps màxim d'estacionament mentre es fa la recàrrega del vehicle ja que estarà prohibit aparcar sinó és per fer servir el carregador. De fet, el document inclou l'import de les sancions per infraccions, s'han considerat cinc infraccions greus amb una sanció de 200 euros i una de lleu amb una quantia de 100 euros. Depenent de la infracció es contempla també la possibilitat de la retirada del vehicle i el seu trasllat al dipòsit municipal de vehicles.

La limitació horària s'ha establert segons la potència de cada punt de recàrrega i si es fa ús en horari de dia o de nit. En el cas de tenir més de 22 kW el temps màxim serà de 45 minuts, en els punts d'entre onze a 22 kW seran 90 minuts i en els de menys d'onze kW podrà ser de quatre hores d'entre 8 a 20h i a la nit de dotze hores com a màxim.

Les infraccions són estacionar un vehicle no endollable en una plaça reservada per a aquest tipus de vehicles; estacionar qualsevol vehicle elèctric en una plaça reservada sense connectar el vehicle a l'equip de recàrrega; o estacionar fora dels límits de les marques viàries de delimitació de les places. Altres infraccions seran estacionar o utilitzar els connectors de les places reservades a vehicles elèctrics de servei públic, organismes oficials o vehicle elèctric compartit. I l'estacionament superior al temps establert també tindrà expedient sancionador.

El regidor de Canvi Climàtic i Transició Energètica, Sergi Hernández, va recordar que el 2018 l’Ajuntament de Santa Perpètua va ser pioner amb la instal·lació de les primeres estacions de recàrrega del vehicle elèctric i que ara torna a ser pioner amb la creació de la Xarxa i del reglament que regularà aquest nou servei públic municipal. "El nostre municipi va ser pioner en oferir l'accés universal i gratuït a unes instal·lacions que tenien com a finalitat uns objectius socials i mediambientals i avui podem dir que va ser una política visionària i d'èxit", va expressar Hernández.

L'edil ha explicat que seguiran principis semblants als de la zona vermella per contribuir a l’accés de tothom amb limitacions horàries i per això s’han instal·lat a aparcaments públics. "Les estacions donaran servei al màxim de veïns i veïnes, ubicant-les prioritàriament en els aparcaments dissuasoris de gran superfícies, per tant, els usos estaran regulats per garantir un accés el més democràtic possible garantint les rotacions i l'accés al màxim de vehicles, amb principis semblants al de la zona vermella per contribuir a la dinamització del comerç i dels serveis municipals", va detallar Sergi Hernández.

El regidor de Canvi Climàtic i Transició Energètica ha avançat que els preus públics d’algunes d’aquestes estacions podran estar per sota del mercat privat ja que s’aprofitarà l’energia generada a través de les plaques solars fotovoltaiques a prop de les quals s’instal·laran alguns dels punts de recàrrega de vehicle elèctric. El reglament aprovat pel Ple servirà per a les actuals estacions i per a les futures que es puguin anar afegint a la Xarxa pública de recàrrega de vehicles elèctrics a Santa Perpètua.

Darrera actualització: 21.07.2022 | 15:03