Es commemora el Dia Mundial de les persones refugiades

Dimarts, 20 de juny de 2023 a les 09:00

Avui es commemora el Dia de les persones refugiades i a Santa Perpètua l'Ajuntament ha programat avui una conferència sobre Refugiats climàtics que està acompanyada de dues exposicions al vestíbul de la Biblioteca.

Amb motiu del Dia Mundial de les persones refugiades, que se celebra el 20 de juny, l'Ajuntament de Santa Perpètua organitza una programació commemorativa que inclou una xerrada i dues exposicions sobre la realitat de les persones refugiades i la responsabilitat que tenim de conèixer i donar a conèixer les causes que aboquen milions de persones a fugir de casa.

A partir de les 18.30 h a l'Espai 2 situat a la Biblioteca Municipal s’ha programat la conferència Refugiats Climàtics a càrrec de Miguel Pajares, escriptor, llicenciat en Ciències Biològiques i Doctor en Antropologia social. Pajares parlarà del dilema sobre la consideració de refugiades a les persones expulsades dels seus països pel canvi climàtic, i en la inacció dels nostres governs que des de fa dècades coneixen la situació i han actuat de manera irresponsable.

D'altra banda, es pot veure al vestíbul de la Biblioteca l'exposició Refugiats, per què? de l’entitat Fundipau que es podrà visitar fins al 23 de juny. L’exposició vol ampliar la mirada més enllà de la reacció solidària davant la crisi de refugiats dels darrers anys i contribuir a promoure canvis globals i estructurals que facin possible posar fi a les causes que cada dia obliguen milers de persones a fugir de casa seva. Aquesta mostra compta amb el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

Per la seva part, la Biblioteca Josep Jardí ha aprofitat per dedicar una exposició bibliogràfica a aquest tema, amb més d’una trentena de llibres i documents, que es podrà veure fins al 3 de juliol. 

Avui a les 18.30 h a l'Espai 2 l'Ajuntament ha programat la conferència Refugiats Climàtics a càrrec de Miguel Pajares, escriptor, llicenciat en Ciències Biològiques i Doctor en Antropologia social. Pajares, com podeu llegir a l'entrevista de la darrera edició de l'Informatiu, argumenta que "cal parlar de refugiats climàtic perquè el canvi climàtic l'hem provocat els humans". Miguel Pajares acusa els governs del món de no haver fet res en 30 anys des de la Convenció Marc sobre Canvi Climàtic de Nacions Unides i remarca que fer servir la paraula "refugiats climàtics és una manera de posar als governs davant de la seva responsabilitat"

"Nacions Unides qualifica l'actual situació d'emergència climàtica com la major amenaça que ha tingut l’espècie humana en la seva existència", segons afirma Miguel Pajares que fa referència a un informe de Nacions Unides que afirma que al 2040 hi ha un 50% de probabilitat de pèrdua simultània de collites a nivell mundial (que ara és de l’1%) i que si això succeeix hi hauria moltes morts per fam.

 

 

Darrera actualització: 21.06.2023 | 13:33