Comença la programació del 25N amb el lema Som dones lliures

Dimarts, 17 d’octubre de 2023

Som dones lliures és el missatge que en vuit idiomes dels més parlats a Santa Perpètua protagonitzarà el 25N, Dia Internacional de lluita per a l'eliminació de les violències masclistes. L'Ajuntament de Santa Perpètua ha preparat una programació d'activitats diverses amb l'objectiu de posar el focus en les violències que pateixen les dones pel fet de ser dones, ja sigui en l'àmbit públic o en el privat, perquè són una violació dels drets humans.

El Consistori condemna totes les violències i manifestacions de discriminació i de desigualtat que causen danys i patiment físic, sexual i psicològic i també ofereix en aquesta programació espais de sensibilització ciutadana i debat. El programa d'actes inclou exposicions, xerrades, teatre, espais de sensibilització i la lectura del manifest del 25N.

La regidora d'Igualtat i Drets Civils, Sandra Gómez, ha expressat que Som dones lliures "vol ser un crit d'empoderament a totes les dones que ens hem de sentir lliures i que podem fer tot allò que volem". Gómez ha insistit que "no estem soles. Ens acompanyem unes a les altres i també hi ha homes que ens recolzen".

El programa comença aquest dimecres 18 d'octubre amb l'exposició Les noranta nou que falten que es podrà veure a la Sala La Filadora del Vapor. La mostra és una producció de Feministes de Catalunya dedicada als feminicidis ocorreguts el 2022 per denunciar una realitat profundament violenta i dolorosa que la nostra societat sembla haver normalitzat i recordar totes les dones i nenes que cada any són assassinades per homes del seu entorn. Entre aquestes 99 víctimes hi ha una dona perpetuenca, Carmen, assassinada el 26 de desembre.

Feministes de Catalunya fa cada setmana el Machiston Post, un resum de les notícies relacionades amb les violències masclistes a Espanya, i d'ella ha sorgit aquesta exposició que posa de manifest un fet important: el nombre de dones assassinades per homes l’any 2022 és molt superior a les 49 que figuren en el registre oficial de feminicidis del Govern espanyol. Aquesta diferència es deu al fet que segons la Llei Integral contra la Violència de Gènere les dones víctimes de violència de gènere són aquelles que moren assassinades per homes que eren la seva parella o exparella.

La inauguració de l'exposició se celebrarà aquest divendres 20 d'octubre a les 18 h en el decurs de la qual es projectarà un curtmetratge i està previst un col·loqui amb Feministes de Catalunya. La mostra es podrà visitar fins al 3 de novembre.

Altres activitats de la programació del 25N a Santa Perpètua seran una exposició del 7 al 27 de novembre a la plaça de la Vila sota el títol Cara a cara amb les violències: Relats de resiliència a Centreamèrica que cedeix l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP).

El 23 de novembre al matí al Mercat ambulant i a la tarda a les escales de la Biblioteca Josep Jardí s'instal·larà una carpa amb el nom DesinTOXICa't: tot s'hi val?

El 24 de novembre a les 18 h a la Sala La Filadora està prevista la xerrada Feminicidios y agresiones sexuales: repunte de casos en la postpandemia. Retos y desafíos para su tratamiento y erradicación amb Graciela Atencio, directora de Feminicidio.net.

L'acte central tindrà lloc el 25N a les 11 h a la plaça de la Vila que comptarà amb una funció de la companyia Projecte Lilith amb el títol Molta roba i poc sabó a través de la dramatització dels textos de Montserrat Roig.

A més entre els dies 20 i 24 de novembre, els equips d'educadores de la Regidoria d'Infància i Adolescència faran especial atenció en aquests temes en els diferents centres educatius.

Darrera actualització: 18.10.2023 | 13:22