Zones d'estacionament regulat

L'Ajuntament de Santa Perpètua ofereix dues modalitats d'estacionament regulat gratuït amb control horari: la zona vermella i la Zona urbana de mercaderies (DUM), també coneguda com a càrrega i descàrrega. A les places DUM de les zones més cèntriques i a la totalitat de la zona vermella es podrà treure el tiquet a través d'un nou aplicatiu, Parkunload.

A partir del 26 de febrer (2024) és obligatori el tiquet digital gratuït amb l'aplicació mòbil Parkunload per estacionar a la zona vermella de Santa Perpètua. No es podrà utilitzar el rellotge o els indicatius d'arribada que fins ara eren també vigents. 

Feu clic per desplegar cada contingut a continuació:

> Zona vermella

La zona vermella és un servei que permet aparcar durant 90 minuts gratuïtament en places d’estacionament a la via pública, a carrers de la ciutat amb molta demanda d’aparcament i que estan situats, sobretot, als eixos comercials, amb un total de 303 places. L'objectiu municipal és afavorir la rotació dels aparcaments, la dinamització del comerç local, que les persones residents disposin de més aparcament i reduir el volum de trànsit i els estacionaments indeguts davant de guals o sobre de la vorera, ja que trobar estacionament lliure serà més senzill.

Les places estan marcades al terra amb color vermell i amb senyal vertical que indica la zona i un codi QR per descarregar l'aplicació de control horari. Caldrà activar a l'estacionament a l'aplicació a l'arribada i desactivar-lo a la sortida. L'APP és per a tothom, visqui o no a Santa Perpètua. 

L'horari de la zona vermella és de dilluns a divendres, de 9 a 14 h i de 17 a 20 h, i dissabte, de 9 a 14 h. Durant la resta de temps, s’hi pot aparcar lliurement. Els diumenges, dies festius i durant el mes d’agost, no està operativa.

Disposeu d'un llistat de preguntes freqüents en aquesta mateixa pàgina.

> Zona de Distribució Urbana de Mercaderies (DUM)

L’objectiu de les places regulades com Distribució Urbana de Mercaderies (DUM), també conegudes com a càrrega i descàrrega, és de donar servei als vehicles que requereixin distribuir mercaderies de forma pròxima al punt de destinació per un temps limitat de 30 minuts. La fixació d’aquesta franja horària vol assolir la màxima rotació i poder donar servei al màxim nombre de vehicles que realitzen cada dia aquestes operacions.

A la zona DUM poden aparcar camions, furgonetes i vehicles mixtes de dos seients i altres vehicles autoritzats amb un màxim de 30 minuts.

L'horari de la zona DUM es mostra als senyals que delimiten cada zona. Habitualment, de dilluns a divendres, de 8 a 20 hores i els dissabtes de 8 a 14 hores. Fora d'aquest horari, es pot aparcar lliurement.

Els vehicles autoritzats han d'assenyalar obligatòriament l'hora d'arribada i en les places de les zones més cèntriques del municipi, tal i com s'exposarà als senyals verticals, han d'obtenir obligatòriament un tiquet digital gratuït a través de l'aplicació mòbil Parkunload. L'APP és per a tothom, visqui o no a Santa Perpètua.

> Com funciona l'APP "Parkunload"?

Per fer ús d’aquestes places serà necessari descarregar-se l’aplicació Parkunload, disponible per a dispositius Android i iOS. A través d’aquest sistema es pot obtenir el tiquet virtual d’estacionament (caldrà indicar l’hora d’arribada i la de sortida) i es pot consultar en temps real les places d’aparcament disponibles de la zona vermella.

La senyalització vertical instal·lada en cada zona també informa de la limitació horària, dels horaris de funcionament i del codi de zona.

Passos per obtenir un tiquet d'estacionament en una zona regulada amb Parkunload:

  • Dins o fora del vehicle, situat a menys de 15 metres del senyal que delimita la zona.
  • Prémer el menú "Estacionar" i automàticament es mostraran les condicions d'estacionament vigents per al vehicle seleccionat en la zona actual.
  • Prémer "Iniciar estacionament" per obtenir un tiquet vàlid. El botó no apareixerà si el vehicle té prohibit estacionar, és festiu o es troba fora de l'horari de regulació de la zona.
  • L'app mostra i notifica informació sobre el temps d'estacionament restant.
  • Finalment, prémer "Fi de l'estacionament" en alliberar la plaça d'estacionament, ja que permet comunicar la disponibilitat de places lliures a la resta de conductors.

És necessari assegurar-se que el Bluetooth i els serveis de localització del telèfon mòbil estan activats. En cas contrari, cal activar-los i repetir el procés per a la detecció automàtica de zona.

No es permet prorrogar el tiquet un cop passats els 90 minuts. Caldrà moure el cotxe a una altra zona d’aparcament i fer un registre nou a l’app Parkunload posant el nou codi de zona.

> FAQs (Preguntes freqüents)

Algú que ve de fora, ha de descarregar-se l'APP?

Sí. La gent que ve de fora també ha de descarregar l'APP un únic cop per tal de gaudir del sistema gratuït d'aparcament de Santa Perpètua. El sistema proposat és comú també a altres municipis com Cerdanyola, Rubí o Vic fent servir la mateixa APP.

Les persones que no disposin de telèfon mòbil per treure el tiquet digital, què han de fer?

Aquelles persones vulnerables que no disposin de mòbil o smartphone i vulguin estacionar a la zona vermella hauran de presentar una instància a l'Ajuntament i un cop estudiat i aprovat el seu cas formaran part d'un registre de la Policia Local. Aquestes persones quan estacionin el seu vehicle a la zona vermella hauran d'avisar als agents.

Es pot continuar fent servir el rellotge manual?

Hi haurà un període de convivència APP-rellotge que finalitzarà al 26 de febrer.

Qui farà el control?

La policia local serà l'encarregada de dur a terme el control horari de la zona d'estacionament.

Per què s'instaura a Santa Perpètua aquest sistema?

Santa Perpètua disposa de 9.750 places d'estacionament al nucli urbà i de 4.105 als polígons industrials. 303 places són de zona vermella (gratuïtes i limitades durant 90 minuts) amb un sistema d'aparcament a través d'una aplicació mòbil. L'objectiu d'aquesta regulació és afavorir la rotació dels aparcaments, la dinamització del comerç local, que les persones residents disposin de més aparcament i reduir el volum de trànsit i els estacionaments indeguts davant de guals o sobre de la vorera, ja que trobar estacionament lliure serà més senzill.

Què passa amb les dades introduïdes a l'app? 

A l'app es registra exclusivament la matrícula del vehicle que ha d'estacionar. Aquestes dades les veu l'agent, ja que ha de consultar si ha fet tiquet o no. Les  dades de la matrícula desapareixen cada dia mentre que les de l'ocupació van a una base de dades, on no hi ha registre de la matrícula del vehicle.
 

És un servei obligatori:

Si
Darrera actualització: 23.02.2024 | 09:26