Nexes: Atenció a la soledat no desitjada de persones grans

Es tracta d'un programa de la Regidoria de Salut Pública i la Diputació de Barcelona

Nexes: Atenció a la soledat no desitjada de persones grans

Què és?

Es tracta d’un programa per conèixer i acompanyar a les persones grans que se senten soles o aïllades, per mitjà d’una atenció individualitzada i de la implicació de serveis municipals i comunitaris, entitats, comerços i veïnat.

A qui s'adreça?

Nexes s’adreça a persones més grans de seixanta-cinc anys que visquin soles i es trobin en situació d’aïllament social o que expressin sentiment de solitud. A partir de les dades de les quals disposa la Regidoria de Salut Pública, s’ha fet una selecció de persones per poder atendre-les amb la voluntat que Nexes es consolidi com un servei municipal més.

Com es detecten a les persones en solitud? 

La detecció de les persones que pateixen soledat es farà a través d’unes entrevistes al domicili de les persones grans seleccionades. Les entrevistes permetran valorar si aquest ciutadà pateix soledat i conèixer el seu context per valorar  les seves preferències i necessitats. Un cop detectades, es redactarà un Pla individual on les persones grans podran gaudir d’activitats, espais i recursos municipals, per tal de trencar l’aïllament en el que es troben i ampliant la seva xarxa relacional.

Com funciona Nexes? 

  • Atenció individualitzada: Accés al programa i identificació de les persones potencialment beneficiàries.
  • Visita i qüestionari al domicili: visites a domicili a les persones beneficiàries del programa. Primer contacte telefònic per presentar el programa i concertar la data de la visita a domicili. A continuació, es procedeix a la visita en què una professional del treball social, o altres disciplines de l’àmbit social, fa el qüestionari i una observació de l’entorn de l’habitatge i relacional de la persona.
  • Pla de suport personalitzat (PSP): A aquelles persones beneficiàries en què s’ha detectat, a través del qüestionari i l’observació en la visita o visites al domicili, una situació de soledat no desitjada se’ls proposarà una pla de suport
  • Intervenció amb agents comunitaris: només des d’una acció comunitària, veïnal i de corresponsabilitat social es pot abordar aquesta problemàtica social en creixement.
  • Comunicació i difusió: Un dels aspectes claus del programa és la comunicació i difusió perquè pugui ser conegut entre la ciutadania i agents comunitaris i promoure la participació veïnal i d’entitats socials, culturals, esportives o d’altres.
  • Seguiment i avaluació: El Programa Nexes preveu una estratègia de seguiment i avaluació.

Què he de fer si conec algun cas? 

És important corresponsabilitzar al conjunt de la població, implicar serveis, equipaments, entitats, comerços de proximitat i farmàcies fent difusió del programa i detectant situacions d’aïllament posant-les en coneixement de la Regidoria a través del correu spublica@staperpeuta.cat o del telèfon 93 560 01 03

Oficina de Salut

Camí de la Granja s/n (Complex Granja Soldevila) - 08130 Santa Perpètua de Mogoda - Barcelona (Catalunya)
Telèfon: 935 600 103
Adreça electrònica: spublica@staperpetua.cat
Horari:  
De dilluns a divendres, de 9 a 14 h (cal demanar cita prèvia)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 23.06.2023 | 10:24