Passeig dels Colors del Parc Central

Koelreuteria paniculata, sapindal de la Xina o arbre dels fanalets (28 exemplars plantats)

Castellà: árbol de los farolillos

El seu nom deriva de la tipologia de les flors de color groc amb una taca taronja com si d'un fanalet es tractés. La floració és a finals de l'estiu. El fruit és una càpsula de color ataronjat-rosat i madura a la tardor, les llavors són de color marró-negre. L'alçada de l'arbre és d'uns 7 metres, les fulles presenten de 7 a 15 foliols. Arbre de fulla caduca. Popularment es conrea com a arbre ornamental en regions temperades de tot el món.


Sophora japonica, acàcia del Japó (20 exemplars plantats)

Castellà, acàcia del Japó

Arbre de port elegant, amb l'escorça del tronc arrugada amb línies tortuoses, fulles compostes de 11 a 13 foliols de color verd fosc. La floració és estival amb flors de color blanc-cremós reunides en forma de raïm de delicat perfum. El fruit és un llegum de color verd-vidriat. La fusta és densa i compacta, molt resistent, s'utilitza per construir objectes d'us comú.


Melia azedarach, mèlia (20 exemplars plantats)

Arbre caducifoli que és plantat com a arbre ornamental en jardins per la gran envergadura de les seves branques i per tant per fer ombra. La seva alçada no supera els 14 m, és de creixement ràpid. Les copes d'uns 5 a 6 metres són de forma arrodonida. Les fulles compostes són caduques de color verd intens, canvien el color cap a daurat al final de l'estiu. Les flors de color lila-rosat en forma de raïms floreixen a la primavera (maig – juny) amb una olor especial de mel. Els fruits en forma de drupa de color grogós,queden penjant en l'arbre en forma de raïm durant tot l'hivern, quan han caigut les fulles.


Paulownia tomentosa, paulònia (20 exemplars plantats)

Originària de la Xina i el Japó, s'utilitza com a arbre ornamental. Arbre caducifoli de creixement ràpid. És un arbre que genera gran ombra i ideal per a parcs i jardins. Les seves flors formen inflorescències en panícula de color blau-violat en forma de trompeta. La floració és espectacular i és a la primavera. Les fulles grans de fins a 30 cm d'ample, estan recobertes d'escames de clor òxid. El fruit té forma de càpsula el•líptica i les llavors són alades per a la seva dispersió.


Albitzia julibrissim “ombrella”, acàcia de Constantinopla o arbre de la seda (20 exemplars plantats)

Castellà, árbol de la seda

Arbre molt resistent, utilitzat com a arbre ornamental en parcs i jardins per la gran bellesa. Arbre caducifoli, les seves fulles compostes amb molts foliols estan inserides de forma alterna al tronc. La floració és de juny a setembre, les flors són de color rosa molt vistoses i perfumades, atractives per la quantitat d'estams de color rosat que creen un tacte sedós. Els fruits tenen forma de llegum penjant.


Cercis siliquatrum, arbre de l'amor (8 exemplars plantats)

Castellà: àrbrol de l'amor

Rep el nom d' arbre de l'amor per la bellesa de les seves flors i fulles. El tronc és de fusta llisa . Arbre de mida petita fins a uns 6 metres d'alçada, caducifoli. A la primavera, cap al març floreix esplendorosament en flors roses-liles que apareixen abans de les fulles. Les fulles són simples, arrodonides en forma de cor, de color verd clar i gris blavós a l'envers, apareixen cap a l'abril Els fruits en forma de llegum són penjants, de color marró fosc segons el grau de maduració. Originari de la zona nord del Mediterrani, arribà a França com a primer destí, des de llavors l'extensió per Europa i nord d'Àfrica va ser ràpida.


Crataegus lavallei carriereide, arç de carriere (8 exemplars plantats)

Crataegus × lavallei carriereide; també conegut com arç de Lavallée, arbre de maig o arç de carriereide. És un híbrid entre dues espècies de crataegus, el progenitor femení Crataegus mexicana i el progenitor masculí crataegus calpodendrom. Arbre ornamental de fulles arrodonides i brillants de color verd fosc, les quals adopten tonalitats bronze/carmesí a la tardor. Les seves flors blanques apareixen al maig i seguidament apareix el seu fruit amb tonalitats vermelloses i ataronjades, de formes arrodonides (com petites taronges) proporcionant un meravellós contrast entre les diferents tonalitats i colors. És un arbre de port petit que pot arribar fins als 5 o 6 metres d'alçada, desenvolupant una capçada que pot arribar a fer més de 4 o 5 metres d'amplada.


Cercis chinensis, cercis arbustiu (8 exemplars plantats)

Cercis chinensis Bunge és una espècie fanerògama de la subfamília Caesalpinioideae de les lleguminoses. És un arbust que no sol superar els 3,5 metres d'altura, de fulles caduques, alternes, amb molt vistoses flors rosades, fins violàcies, i encara vermelles. El seu nom comú és "cercis arbustiu". Aquest arbre original d'Àsia de l'Est (Xina) pot arribar a assolir quinze metres d'altura. A igual que el cercis siliquastrum “arbre de l'amor”, es val de antòfils per pol·linitzar les seves flors de color magenta amb tocs blancs dotades d'unitats reproductives hermafrodites. Finalment aquesta espècie posseeix fulles caduques, atreu vida salvatge i serveix per fixar el nitrogen al sòl.

Darrera actualització: 11.02.2022 | 13:23