L'objectiu d'una colònia de gats comunitaris, és el control poblacional dels seus components i la seva salut. La llei obliga els ajuntaments a portar a terme aquesta gestió, esterilitzant els animals i millorant les seves condicions de vida i la convivència amb el seu entorn.
Actualment, a Santa Perpètua tenim aprovat el Pla i programa de gestió ètica de colònies felines que està en fase d’implantació.
Els gats comunitaris o ferals, són aquells que han perdut el seu perfil domèstic perquè han estat abandonats o perduts, o són descendents de gats que ja es troben en aquesta situació i han après a viure en llibertat tant en espais públics com en solars privats. Són animals molt independents i desconfiats que no poden ser mantinguts o adoptats amb facilitat pels éssers humans a causa del seu grau, baix o nul de socialització, però que depenen d'aquests per alimentar-se u subsistir, s'agrupen en colònies a les àrees on troben un punt constant d'alimentació.
Una colònia controlada de gats està formada per gats que han estat esterilitzats, que reben una atenció i vigilància sanitària i són alimentats periòdicament per part de les persones que s’encarreguen del seu manteniment.
La gestió de les colònies de gats comunitaris té com a objectiu aconseguir una situació d'equilibri i convivència entre els gats i les persones que comparteixen la via pública per mantenir una estabilitat demogràfica i el control de l'estat de salut dels gats. El control de la natalitat permet evitar l'augment del nombre de gats de la colònia, millorar el seu estat sanitari, reduir la transmissió de malalties infeccioses i els casos de salubritat a la via pública mitjançant l'alimentació dels animals de manera controlada i, en definitiva, obtenir una reducció de l'impacte negatiu d'aquests animals en l'entorn.
Per tal efecte s'aplica el mètode CER (captura, esterilització i retorn), amb la finalitat de mantenir una població estable d'individus que s'anirà reduint de forma natural amb el temps. Amb les esterilitzacions també s'eviten problemes associats al zel com ara les baralles entre mascles, el marcatge territorial amb l'orina i els miols de reclam. Aquestes accions són dutes a terme per veterinaris que garanteixen la qualitat de l'assistència.