Santa Perpètua reitera el seu compromís amb el poble sahrauí

Dilluns, 26 de febrer de 2024 a les 12:00

El 24 de febrer Santa Perpètua va acollir l'acte de commemoració del 48è aniversari de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica a Catalunya. L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va voler deixar clar que el poble sahrauí no està sol. La primera edil va anunciar que aquest dijous el Ple de l'Ajuntament aprovarà una moció de suport al Sàhara Occidental. 

L'alcaldessa, Isabel Garcia, va insistir que l'Ajuntament de Santa Perpètua continuarà desenvolupant projectes de cooperació als campaments de refugiats i va afirmar que "Santa Perpètua continua compromesa amb el poble sahrauí fins que aconsegueixi la independència".

La Porxada dels Drets Humans va ser l'escenari escollit per aquesta celebració reivindicativa que va agrupar la població sahrauí que viu a Catalunya. Una activitat organitzada per SPSolidària i DISACAT (Diàspora Sahrauí en Catalunya) amb la col·laboració de l'Ajuntament de Santa Perpètua. També hi van ser presents la delegació del Front Polisari a Catalunya, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, l'intergrup del Sàhara al Parlament de Catalunya, la Coordinadora Catalana d'Ajuntament Solidaris amb el poble sahrauí, la Federació ACAPS, ajuntaments i entitats vinculades amb la solidaritat cap al poble sahrauí.

Proclames a favor del Sàhara Lliure i del dret d'autodeterminació així com de la fi de la situació de guerra actual es van escoltar en els parlaments de les diferents entitats participants. L'objectiu general era donar suport al poble sahrauí i a la seva causa. La proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica al 1976 va ser la resposta a l'ocupació del Sàhara Occidental i la descolonització inconclusa per part de l'Estat Espanyol. Tot i les nombroses declaracions de l'ONU la situació ha anat empitjorant amb els anys. El poble sahrauí es troba dividit, una part està sotmès al govern del Marroc en el seu territori i d'altra desplaçat en campaments de refugiats, a més de la diàspora.

Unes 200 persones van participar de l'acte commemoratiu i reivindicatiu que també va comptar amb música en directe, el passi de documentals, l'exposició Wangala, un taller d'henna i un dinar gratuït. SPSolidària com a organitzadora local va agrair la implicació de les comunitats locals gambiana, senegalesa, mauritana i de la Mesquita, així com de l'ONGD local Asperpol que van ajudar durant el muntatge de tota l'estructura de la festa.

La presidenta d'SPSolidària, Lidia Aymerich, va denunciar les darreres cessions del govern espanyol al govern del Marroc com el control de l'espai aeri del Sàhara Occidental. Aymerich va subratllar que l'exèrcit marroquí fa servir drons per atacar la població sahrauí. També va reclamar a la Generalitat un posicionament ferm com ha fet el País Basc en la nova llei de Cooperació. El president de la Diàspora Sahrauí a Catalunya, DISACAT, Yarba Mahfud, va exigir al Govern espanyol que doni suport al poble sahrauí i no a l'agressor.

El director del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, David Minoves, va remarcar que Espanya és l'únic estat que encara no ha acabat la descolonització. Minoves va voler deixar clar que el conflicte del Sàhara Occidental és d'arrel política i que cal que tingui una solució política i va reivindicar el compromís "absolut" del poble català amb el sahrauí.

El president de l'Intergrup del Sàhara al Parlament de Catalunya, Pau Morales, va expressar que es necessita una major pressió mediàtica i mobilització ciutadana per forçar el canvi de posicionament del govern espanyol pel que fa al Sàhara Occidental.

En una activitat de la República Àrab Sahrauí Democràtica no podia faltar la intervenció del delegat del Front Polisari a Catalunya, Abidin Bucharaya, que va definir l'acte com "el reflex de l'existència i la resistència del poble sahrauí" i va insistir que cal aplicar el dret legítim dels pobles per finalitzar amb aquest conflicte i amb el patiment de tots els sahrauís. Abidin Bucharaya va afirmar que "els sahrauís resistiran altres 50 anys, si és necessari, amb l'objectiu que es pugui restablir la pau i la llibertat al Sàhara Occidental".

"Ningú té la legitimitat d'inventar que siguem d'un altre país per molt que alguns dirigents occidentals han regalat allò que no és seu". Així de contundent es va expressar el delegat del Front Polisari que va afegir que "els sahrauís no som marroquins i la sobirania del Sàhara Occidental és només dels sahrauís que són els que han de decidir el seu futur".

Darrera actualització: 26.02.2024 | 12:29