Prop del 80% de l'alumnat de Cicles Formatius de la riera de Caldes es desplaça fora del territori per estudiar

Dimecres, 29 d’octubre de 2014

L’Observatori de la riera de Caldes ha publicat el Mapa de la Formació Professionalitzadora del territori que recull tota l’oferta de Formació Professional, a nivell inicial, ocupacional i formació continuada, i analitza la seva relació amb l’estructura productiva.
A nivell de Formació Professional inicial, la principal conclusió de l’informe és que l’actual oferta de Formació Professional inicial és escassa i poc variada. A l’eix econòmic de la riera de Caldes (la Llagosta, Santa Perpètua de Mogoda, Polinyà, Palau-solità i Plegamans, Sentmenat, Caldes de Montbui i Sant Feliu de Codines) només s’ofereixen Cicles Formatius de tres famílies professionals diferents. S’ha de tenir en compte que a Catalunya existeixen fins a 22 famílies professionals.
En concret, l’oferta consta de deu Cicles Formatius corresponents a sis programes diferents. El 60% de l’oferta la centralitza la família professional d’Administració gestió. I, la resta de cursos són de les famílies d’Electricitat i electrònica i Fabricació mecànica.
També és destacable que només dos municipis de l’Eix, la Llagosta i Caldes de Montbui, presenten oferta de Grau Superior. Santa Perpètua, el municipi amb més població jove de la riera de Caldes, no compte amb formació superior.
Segons dades del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, hi ha aproximadament 1.500 persones residents als municipis de l’Eix de la riera de Caldes que cursen Cicles Formatius (de Grau Mitjà o Grau Superior). Si es posa en relació amb els joves empadronats de 16 a 22 anys, significa el 24% del total, una proporció superior a la del conjunt de Catalunya (amb un valor del 22%). Segons explica la Regidoria de Promoció Econòmica, això vol dir que únicament el 21,5% dels estudiants de Cicles Formatius residents a l’Eix es formen dins del mateix territori; de manera que gairebé el 80% s’ha de desplaçar fora de la riera de Caldes. Principalment es dirigeixen a Barcelona (24%), Mollet del Vallès (21%) i Sabadell (11%) per cursar els estudis desitjats.
Les mancances del territori també es posen de manifest en el fet que només hi ha un institut de l’Eix que ofereixi formació dual. Es tracta de l’Institut Ramón Casas i Carbó de Palau, que ha començat a oferir el grau de Gestió administrativa en modalitat dual a partir del curs actual (2014/15). Segons les dades publicades per Ensenyament, a Catalunya hi ha aproximadament 50 centres formatius i 260 empreses participants en projectes de formació en alternança, un nombre que ha seguit una tendència ascendent als darrers anys.
Així mateix, crida l’atenció que no hi hagi oferta de Formació Professional reglada en àmbits professionals que concentren una part significativa dels llocs de treball generats per les empreses de la riera de Caldes, com per exemple el Comerç i màrqueting (únicament existeix oferta a nivell de PQPI), el sector Químic o el Transport i manteniment de vehicles, per citar-ne alguns.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:29