El regidor d'Educació anuncia al Ple que la Generalitat mantindrà les dues línies de P3 a l'Escola Bernat de Mogoda

Divendres, 29 d'abril de 2016 a les 00:00

El regidor d'Educació, Antonio Egea, va anunciar que el Departament d'Ensenyament ha confirmat que l'Escola Bernat de Mogoda finalment conservarà les dues línies de P3 per al proper curs 2016-2017. L'edil va informar d'aquesta decisió en el decurs de la sessió plenària del mes d'abril, celebrada ahir dijous, durant l'aprovació d'una proposició relativa al manteniment de totes les aules d'educació infantil de segon cicle al nostre municipi. Malgrat aquest anunci, els grups municipals van decidir mantenir la proposició, votada per unanimitat, que exigeix el manteniment de les aules de P3 per al curs vinent apostant així per una millora de la qualitat educativa i de l’atenció als infants.

Durant la sessió, es va aprovar una segona proposició de l'àmbit educatiu, que reclama al Departament d'Ensenyament que amb caràcter d’urgència encarregui la modificació del projecte constructiu de l’Escola Els Aigüerols per a convertir-lo en projecte constructiu d’una escola-institut, tal com va aprovat la Comissió d’Ensenyament del Parlament de Catalunya el 5 d'abril de 2016. A la proposta també es demana desenvolupar el projecte constructiu d’aquesta escola-institut assegurant la participació de l’Ajuntament de Santa Perpètua i de la comunitat educativa del centre i que el Govern asseguri el finançament necessari, dins del pressupost 2016, per a l’inici de la construcció del centre abans de finalitzar l’any 2016.

Entre els punts de l'ordre del dia, la modificació de retribucions de la directora de l’Àrea de Presidència i Desenvolupament Local va generar molt debat entre els grups municipals. L’alcaldessa va explicar la nova reorganització municipal amb quatre directors d’àrea, dos funcionaris de la casa i dos funcionaris procedents d’altres administracions amb caràcter eventual. Isabel Garcia va argumentar que aquest mandat hi ha 23 càrrecs directius, quatre menys que en l'anterior, amb un estalvi de més de 140.000 euros. El punt es va aprovar amb els vots a favor d'ICV i PSC, l'abstenció de C's i el vot contrari d'ERC, CUP i PCCA.

El Ple del mes d'abril també va aprovar la dissolució del Consell Municipal de Benestar i Salut tal i com va acordar aquest òrgan al febrer. L'objectiu és crear dos consells, un per a cada àmbit i afavorir una participació més activa i abordar de manera especialitzada les propostes que sorgeixin d’ambdós àmbits. El punt va ser aprovat amb el vot favorable d'ICV, PSC, C's, Cup i PCCA i en contra dels regidors d'ERC.

Un altre punt de l'ordre del dia va ser una modificació de crèdits de 197.387,15 euros procedents de romanents de tresoreria que principalment s'invertiran en els programes d'eficiència energètica i de Dinamització del Medi Obert (DIMO) i en la contractació de dues empreses per realitzar una diagnosi sobre la lipoatròfia a la Casa de la Vila i una valoració de 78 llocs de treball, segons va detallar el regidor d'Hisenda, Albert Ortiz. La partida més important, 50.000 euros, es destinarà a la contractació de cinc persones del municipi en situació d'atur que duran a terme el programa d'eficiència energètica a les llars de famílies del municipi en situació de vulnerabilitat. Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern, format per ICV i PSC, i del grup municipal de C's, i amb les abstencions d'ERC, CUP i PCCA.

Altres punts van ser l'actualització de l'inventari municipal de béns, amb l'única abstenció de la CUP, i les retribucions de la regidora socialista Olga Valenzuela, que va accedir al càrrec en el ple de març, i el seu nomenament en comissions informatives, al consorci de Turisme del Vallès Occidental i al Comitè d'avaluació i seguiment de l'actuació De perifèria a centre: la regeneració de Can Folguera.

Pel que fa a les proposicions, a més de les dues relacionades amb l'àmbit educatiu, la Corporació va aprovar unes altres cinc, també per unanimitat.

El suport a les entitats del Tercer Sector Social i el rebuig a la gestió estatal dels fons procedents del 0,7% de l’IRPF va centrar una de les proposicions. Els grups municipals rebutgen la sentència del Tribunal Suprem, del 17 de març, que desestima el recurs presentat per la Generalitat de Catalunya en què reclamava la gestió dels fons procedents del 0,7% de l’IRPF per a finalitats socials, així com el nou sistema de gestió dels fons a càrrec de l’Estat que perjudica les entitats d’àmbit local i autonòmic. Els últims anys Catalunya ha aportat el 25% de la recaptació estatal del 0,7% del IRPF per a fins socials, però només en rep el 14% en forma de programes socials que tenen lloc a Catalunya, segons apunta la proposició que afegeix que això significa que el conjunt d’entitats catalanes deixa de rebre aquest any un total de 26,5 milions. La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa més de 3.000 entitats socials catalanes, ha rebutjat la sentència del Tribunal Suprem i afirma que suposarà que una seixantena d’entitats socials catalanes quedin excloses de la recepció de fons de l’IRPF, ja que el model actual limita la distribució d’aquests ajuts a les entitats que siguin d’àmbit estatal, deixant fora les que actuen només en l’àmbit local o autonòmic i perjudicant els usuaris que atenen.


El Ple també va manifestar el reconeixement de les persones afectades pels accidents i errors mèdics, amb la seva condició de víctima, a petició del Grup “Que no pase más”. La proposició reconeix el dret que tenen aquestes víctimes perquè tinguin una normativa específica i dóna suport al Projecte de Llei que presenten. El Consistori sol·licita que les iniciatives necessàries per tal que el grup Que no pase más sigui rebut per les Comissions de Sanitat i Justícia del Congrès dels Diputats i del Senat a fi de traslladar els canvis normatius i judicials que pretenen portar a terme. L'Ajuntament també es compromet a promoure, sobretot en el que respecta als centres mèdics i hospitalaris de la demarcació sanitària, la total protecció dels pacients que són víctimes d'accidents sanitaris a fi de reconèixer els casos davant la companyia asseguradora que té contractada l'Assegurança de Responsabilitat Civil i davant els jutjats competents quan existeixi reclamació judicial.

Una altra de les proposicions aprovades al Ple de la Corporació va ser relativa a la retirada de l’ordre de copagament confiscatori per a les persones amb discapacitat. La Generalitat de Catalunya ha modificat els criteris de valoració de la capacitat econòmica de les persones beneficiàries de les prestacions de servei no gratuïtes i la participació de les persones en el seu finançament han canviat. Ara, a més dels ingressos, es contempla el patrimoni, el seu rendiment i les càrregues familiars, fet que provoca que en la gran majoria dels casos els beneficiaris d’aquest servei paguin més, amb increments del copagament de fins a un 30% i un 40%. En el text, s'argumenta que resulta especialment discriminatori en el cas de persones amb discapacitat que no es tinguin en compte el greuge econòmic que suporten en relació a la resta de la ciutadania. "No té sentit que les persones usuàries d’aquests serveis es vegin desproveïdes de la major part dels seus ingressos pel fet de poder rebre un servei que li facilitarà l’autonomia si després no podran comptar amb els recursos suficients per gaudir d’aquesta autonomia", manifesta.

Tots els grups van donar suport a una proposició de denúncia contra l'acord entre la UE i Turquia en relació a les persones refugiades i declara el municipi territori d'acollida i protecció, tenint en compte les necessitats especials de les persones sol·licitants d’asil per garantir la seva vida en família i la seva integració, aplicant el Pla d’Acollida de Santa Perpètua per a les persones refugiades que arribin al nostre municipi. El Ple demana que es garanteixin vies d'accés a la protecció internacional legals i segures en països d'origen i trànsit i que el govern espanyol assumeixi la seva responsabilitat, acceptant íntegrament les quotes de persones reubicades i reassentades que li corresponen. També reclama al Govern de la Generalitat que es garanteixi el desplegament del Pla de Protecció Internacional a Catalunya.

Per últim, la Corporació també va aprovar una proposició de suport a les persones que denuncien la corrupció política mitjançant la implementació d’un marc normatiu de protecció de la seva intimitat i de la seva integritat física, defensa jurídica i estabilitat laboral, així com atenció psicològica i mèdica.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:46