El pressupost municipal de 2024 ascendeix a 46,2 milions d'euros

Divendres, 22 de desembre de 2023 a les 12:00

El Ple de desembre celebrat el 21 de desembre va aprovar inicialment amb els vots de Santa Perpètua en Comú (SPEC), Esquerra (ERC) i els vots contraris del PSC, PP, VOX i CS el pressupost de l’Ajuntament de Santa Perpètua per a l’any 2024 que ascendeix a 46,2 milions d’euros. Aquesta xifra suposa un increment del 5,51%,  2,4 milions, respecte el pressupost inicial de l’exercici actual.

El regidor de Serveis Econòmics, Adelino Macías, va expressar en la seva intervenció de defensa dels pressupostos que la proposta consolida els serveis que presta l’Ajuntament i que donen beneficis a la ciutadania, comerços i empreses així com obre la porta als projectes inclosos al Pla mandat. Macías va posar de manifest també la situació actual de crisi post COVID, de conflictes i també de crisis climàtica que "ens afecten a l'igual que la inflació i la pujada de tipus d'interès minvant la capacitat econòmica de l’Ajuntament", va indicar. El regidor va destacar que el pressupost 2024 continua responent a les polítiques de lluita contra els efectes negatius de la crisi i a la voluntat de fer d'ell un instrument que doni suport a la recuperació social i econòmica mantenint les polítiques d'escut social. L'edil també va destacar que el pressupost compta amb una visió feminista i que és una aposta decidida de gènere i transversal que vol transformar el municipi amb els objectius dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Per a Macías, la proposta de pressupost aposta pels serveis de cura i atenció a les persones i continua dedicant esforços en el comerç de proximitat com a fons de riquesa per la seva activitat econòmica.

Aquest és el primer pressupost del nou govern municipal sorgit després de les eleccions del 28 de maig. El regidor de Serveis Econòmics va posar de manifest que la proposta 2024 servirà per desenvolupar els projectes de ciutat del Pla de Mandat els propers quatre anys. 

Laura Oliver, portaveu d’Esquerra Republicana, va indicar que els pressupostos són una eina de planificació per a què les polítiques es puguin dur a terme i ajudin a la ciutadania de manera prioritzada. Oliver també va indicar que, en un context de crisi, la proposta posa a la ciutadania al centre i per això va demanar la confiança del Ple en aprovar la proposta.        

Els grups municipals de l’oposició no van donar suport als pressupostos presentats per l’equip de govern. En la seva intervenció, el portaveu del PSC, Pere García, va considerar que el pressupost és continuista i va destacar que el Capítol 1, de despeses de personal, ha incrementat considerablement suposant el 48% del pressupost mostrant també la seva preocupació per l’externalització de serveis. García també ha criticat la gestió en el consum d’energies i la poca planificació en aquest sentit. En la seva rèplica, Adelino Macías, ha expressat no entendre com, un pressupost gairebé igual al de l’any 2023, quan governaven amb el PSC, era bo i ara no ho és.  

Per la seva Part, Julia González, del Partit Popular, ha lamentat que serveis que no tenen “rendiment” continuïn oferint-se a cost dels ciutadans i que l'Ajuntament, tot i l’elevat pressupost, segueixi demanant finançament. 

En la seva intervenció, el portaveu de Ciutadans, Kevin Romero, va demanar poder disposar de la proposta de pressupostos amb més antelació per poder treballar-la amb més detall i va criticar que, malgrat la petició recurrent, aquesta no es compleix amb el pas dels anys. Romero també va lamentar que a la Comissió informativa no s’hagi explicat la proposta així com que els pressupostos no rebaixin la càrrega fiscals al veïnat. Kevin Romero va expressar també que els pressupostos, a part de continuistes, són un acte de fe perquè no són “realistes”.  

L’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va titllar la proposta per a 2024 de “pressupost municipal valent i just, per continuar transformant la vida de la gent”. La primera edil ha detallat que el pressupost “ens permetrà seguir oferint els serveis municipals de qualitat que any rere any oferim a la ciutadania així com apostar per nous projectes i línies estratègiques a desenvolupar”. Així mateix, Isabel Garcia va manifestar que "aquest és un pressupost que dona estabilitat i suficiència econòmica, en una situació molt complicada, per poder seguir prestant uns serveis públics de qualitat als nostres ciutadans i ciutadanes en tots els àmbits de l’actuació municipal".

El Ple també va aprovar el pressupost per a l’empresa municipal Mogoda Serveis SAM que comptarà amb un pressupost de 5.217.653,38 euros i que haurà de fer front al canvi de model en el sistema de la recollida de residus. El Consistori dota també al Consorci urbanístic de Can Filuà, amb 63.900,10 euros.

 

Altres punts de l'ordre del dia

El Ple va aprovar també per unanimitat la numeració de diferents carrers del municipi no incloses en el nomenclàtor i a petició de la unitat d’estadística i població per a l’actualització del padró municipal.  

La proposta aprovada inclou atorgar al carrer Camí de la Granja, el número 1, a l’edifici de la Granja Soldevila; el 2, a l’estació de Rodalies Santa Perpètua Riera de Caldes; el 3, a l’aparcament de bicicletes i el 4, a la zona verda del Camí de la Granja. A més, també es va aprovar la numeració al passatge de Mas Granollacs atorgant a l’INS Estela Ibèrica el número 3 o a la Biblioteca el número 4, entre els més destacats. En el carrer de García Nieto, el Centre de Formació d'Adults Can Folguera tindrà el número 3, entre d’altres assignacions aprovades. En aquest sentit, el Ple també va aprovar el canvi de numeració de l’immoble propietat de l’Ajuntament per a ús de l’empresa pública Mogoda Serveis atorgant-li en número 27 de l’avinguda de mossèn Jacint Verdaguer. La proposta va ser presentada pel regidor de Mobilitat i Via Pública, Albert Bonàs.  

El Ple també va aprovar definitivament les Ordenances fiscals desestimant les al·legacions presentades per la formació Junts per Santa Perpètua. Aquest punt va comptar amb els vots favorables d'SPEC i ERC; contraris de PP i CS i amb les abstencions de PSC i VOX.  

 

El sistema de rec als Horts haurà de ser per degoteig

Un altre punt de l’ordre del dia va ser la Modificació del reglament regulador de l'autorització i règim d'ús dels horts de titularitat municipal de la Plana del Molí. En la seva intervenció, la regidora de Medi Ambient, Jésica Jiménez va indicar que un dels punts a modificar ha estat motivat pels episodis de sequera i que consisteix a fer obligatori el rec pel sistema de degoteig així com el pagament de la quota a l’Associació d’hortolans. Jiménez va manifestar, en resposta a les crítiques del regidor socialista Joan Martínez, que la modificació s’ha fet amb la participació de tots els agents implicats i va recordar que ara serà motiu d’extinció de la llicència d’ús dels horts no fer-se càrrec de la quota a l’Associació d’hortolans.  

Joan Martínez va demanar in voce la retirada del punt de l’ordre del dia per poder debatre’l amb més calma i afegir altres aspectes com l’assignació del dipòsit al pagament de morositat dels usuaris que incompleixen el reglament o la regulació dels tancaments perimetrals dels horts. El Ple va rebutjar en votació retirar el punt i la proposta es va aprovar amb els vots favorables d’SPEC i ERC; les abstencions de PP, VOX i CS i el vot contrari del PSC La sessió també va aprovar el Pla estratègic de subvencions amb els vots a favor d'SPEC, ERC i PSC i les abstencions de PP, VOX i CS.

 

Tres mocions dels grups municipals

L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha aprovat al ple de desembre tres mocions presentades pels grups municipals. Amb els vots de SPEC, ERC i PSC i el vot en contra de PP, Vox i CS es va aprovar una moció sobre el finançament dels ens locals, acordada per la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM). Així, el Consistori insta el Congrés, el Senat, el Parlament de Catalunya i els Governs de l’Estat i de la Generalitat, a una reforma estructural del finançament dels ens locals que asseguri el compliment del principi de suficiència financera. Demana l'impuls d'una taula de negociació amb la Generalitat, amb el Govern de l’Estat i les entitats municipalistes més representatives per establir les bases del nou finançament local. Mentre no arriba aquest nou sistema, s'hauria d'habilitar un repartiment més equitatiu dels tributs i els ingressos de l’Estat i que la participació dels ens locals es correspongui amb les seves competències, la prestació de serveis impropis i resolgui la nul·la capacitat del sistema de finançament actual per a donar resposta a les necessitats de la nostra ciutadania. A més s'insta el Govern de l’Estat a impulsar conjuntament amb els diferents territoris de l’Estat "un nou sistema de finançament just i equilibrat que acabi amb el dèficit fiscal o es creï un topall màxim de solidaritat envers l’Estat seguint els models més avançats d’Europa", amb regles explícites i claredat de xifres i que garanteixi que tots els ciutadans reben les mateixes prestacions i serveis. Per últim s'insta a derogar la LRSAL ja que considera que l'objectiu inicial no té avui cap sentit i limita l’autonomia local i a modificar la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera de manera que la seva aplicació se suavitzi i flexibilitzi perquè les entitats locals disposin de major autonomia en la despesa pública.

Per unanimitat del Ple es va aprovar la moció sobre la regulació de l’ús dels dispositius mòbils per part del Departament d’Educació que reclama l'establiment d'una normativa o directrius clares i d’obligat compliment per als centres educatius, anant més enllà de les simples recomanacions o l’apel·lació a l’autonomia de centres. S'insta els departaments d’Educació i de Salut de la Generalitat de Catalunya a garantir la no utilització dels telèfons mòbils per part dels adolescents i joves als centres educatius, amb una normativa general per a tots els centres, començant per la prohibició de l’ús dels mòbils a la Primària i Secundària obligatòria. Fer-ho amb un procés dialogat amb la comunitat educativa. També es demana anar més enllà de l'àmbit escolar i que Estat i Generalitat regulin l’ús dels mòbils per part d’infants i joves en totes les esferes socials. I no menys important, s'exigeix que es regulin les empreses tecnològiques, de telefonia i grans plataformes digitals i que es controlin públicament els algoritmes que desenvolupen.

La tercera i darrera proposició presentada al Ple va ser per instar al govern de l’Estat la suspensió de les regles fiscals i a través de la qual es demana que abans del 31 de desembre s'habiliti els ens locals per a l'exercici de 2024 per continuar utilitzant els seus romanents de tresoreria, en les condicions que ho feien amb les regles fiscals suspeses, per completar el finançament de despeses en polítiques socials, projectes i inversions pendents d'execució. També es demana modificar la regulació de la regla de despesa perquè no computin en el càlcul les despeses i les inversions destinades a serveis públics essencials prestats pels ajuntaments. També es demana que es permeti eludir el compliment de la regla a les corporacions locals que mantinguin una posició de superàvit o equilibri pressupostari, un nivell d'endeutament inferior al 110% dels recursos corrents i un termini mitjà de pagament a proveïdors inferior als 30 dies i que s'elimini l'obligació de destinar els ingressos per sobre del que preveu el pagament del deute. Aquesta moció va ser aprovada amb els vots d'SPEC, ERC i PSC i el vot contrari de PP, Vox i Cs.

Darrera actualització: 22.12.2023 | 12:19