El Ple reclama a la Generalitat un acord de coresponsabilitat en el finançament de l'Educació Infantil i el pagament del deute

Divendres, 29 d'abril de 2022 a les 09:00

La Corporació Local ha aprovat una proposició que reclama un acord de coresponsabilitat i cogovernança pel que fa al foment i al finançament de l’Educació 0-3 anys a Catalunya.

L'Ajuntament de Santa Perpètua insta el govern de la Generalitat a abordar la universalització de l’Educació Infantil, mitjançant el creixement del nombre de places públiques a on estableixi el nou Mapa de 0-3 anys de Catalunya. Actualment, en territoris amb molta població o amb oferta limitada de places es pot produir una major demanda de places d'infantil de 2 anys que places reals.

L'1 d’abril, la Generalitat va signar el Tercer Acord-marc per a la implementació del finançament del cost d'escolarització per a les famílies d’infants a i2 a les llars d’infants i escoles bressol de titularitat municipal i per avançar cap a la incorporació del finançament del primer i segon curs del primer cicle d’educació infantil (i0 i i1). En l’acord s’estableix un finançament de 1.600 € any per plaça per fer front a la part d’aportació de les famílies d’I2 i el mateix import de 1.600 € de mòdul de finançament de la Generalitat. L'Ajuntament considera que, malgrat que l’acord és una fita positiva per reduir substancialment l’aportació de les famílies, infrafinança el sosteniment del servei i amaga un canvi de model de gestió, organització i finançament de les escoles bressol municipals.

L'Ajuntament demana que la Generalitat aporti el cost total del que suposa el servei complet de les escoles bressol municipals, incrementant l’aportació dels 1.600 euros en base al cost real del servei i incloent el finançament de l’esforç de les polítiques socials dels ajuntaments (tarifació social, ajudes i beques) i atenent l’IPC anual.

També es demana la garantia a les administracions locals del pagament dels deutes pendents referents a les places d’escoles bressol que correspon al Govern de la Generalitat. Els grups municipals també demanen que la Generalitat generi una línia de recursos econòmics i ajuts per cobrir les necessitats educatives especials, la cobertura alimentària i d’acollida per als infants de famílies vulnerables, evitant l’exclusió per motius socioeconòmics. Per últim, la proposició sol·licita l'elaboració d'un nou Mapa i fomentar i facilitar la creació de noves places d’escolarització de 0 a 3 anys, aprofitant l’important finançament dels Fons Europeus de recuperació.

Aquesta proposta ha comptat amb el vot contrari del grup Republicà que ha argumentat que està totalment a favor de la decisió presa per la Generalitat. L'alcaldessa ha contestat que tots els grups estan a favor de la gratuïtat de l'educació però que el que es demana és garantir l'estabilitat financera ja que és insuficient i l'oferta de places necessàries per cobrir tota la demanda.

L'alcaldessa, Isabel Garcia, ha expressat que aquesta proposta es fa per garantir la universalitat i el finançament real de l'etapa educativa de 0 a 3 anys que a dia d'avui no està clar. Garcia va apuntar que hi ha municipis que no disposen d'escoles bressol suficients per absorbir tota la població de EI2 i que aquest és un problema que es pot donar segons la decisió de la Generalitat. L'alcaldessa ha subratllat que la Generalitat només cobreix part del terç que correspondria a les famílies però que els ajuntaments haurien de dedicar més pressupost derivat de l'augment de matrícules i del càlcul que ha utilitzat la Generalitat.

Darrera actualització: 29.04.2022 | 12:14