El Ple aprova el Pla Local d'Habitatge 2024-2029

Dimarts, 28 de novembre de 2023 a les 14:00

L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda va aprovar inicialment el Pla Local d'Habitatge 2024-2029 que s'estructura en quatre grans eixos de treball (jurídic, urbanístic, social i gestió) i sota aquests eixos es despleguen nou línies estratègiques d’acció i 45 actuacions.

El nou document parteix d’una triple perspectiva: analítica, estratègica i programàtica. L'estudi elaborat per Espai Lur Arquitectes SCCLP, contractat per la Diputació de Barcelona, amb la participació tècnica i el lideratge polític de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, es basa en totes les dades recollides sobre la situació actual dels habitatges, preus, quantitat de vivendes en lloguer i de compra i la situació demogràfica i econòmica de la ciutadania perpetuenca. El Pla s'ha fet pensant en una projecció a sis anys. El contingut estratègic defineix les directrius d’actuació municipal, tenint en compte la diagnosi, els objectius generals definits en la legislació en matèria d’urbanisme i habitatge, i la capacitat dels instruments disponibles des de l’Ajuntament. Finalment, el contingut operatiu del Pla desenvolupa i proposa programes i actuacions.

En aquest punt, i tal com permet el Reglament de Participació Ciutadana, la Cooperativa La Teixidora va fer una intervenció al Ple. La presidenta de l'entitat Georgina Tosas, va explicar que són deu unitats de convivència que fan una aposta per l'habitatge cooperatiu en cessió d'ús i va lloar que és un sistema que evita l'especulació. Tosas va mostrar la seva preocupació perquè en el Pla Local d'Habitatge només hi ha una petita menció a aquest tipus d'habitatge i "va plantejar al Ple que faci una aposta valenta per l'habitatge cooperatiu en cessió d'ús". Georgina Tosses va demanar a l'Ajuntament que els faci servir de crosses. I va preguntar si el Consistori voldrà ajudar-los per aconseguir que es posi en marxa aquest tipus de cooperativa d'habitatge a Santa Perpètua.

El regidor d'Habitatge, Sergi Hernández, va destacar que ha estat una llàstima que l'inici de La Teixidora hagi estat posterior de la redacció del Pla perquè s'hagués pogut enriquir més el document. Hernández es va oferir per tal de caminar en aquest sentit.

Pel que fa al Pla Local d'Habitatge 2024-2029, el regidor Sergi Hernández va explicar que cada any 150 persones a Santa Perpètua es troben en situació crítica d'habitatge i que amb aquest nou Pla "s'intenta lluitar per revertir aquesta i altres situacions injustes". Aquest PLH defineix les estratègies per accedir a un habitatge digne. Al Pla d’acció es proposen quatre grans eixos de treball (jurídic, urbanístic, social i gestió) i sota aquests eixos es despleguen nou línies estratègiques d’acció i 45 actuacions. El regidor d'habitatge va destacar els instruments que l'Ajuntament ja ha desplegat com l'augment de recursos públics en habitatge, la intervenció en el mercat del preu del lloguer, o la mobilització de l'habitatge buit de grans tenidors. Hernández va argumentar que "l'Ajuntament defensa la vulnerabilitat residencial, lluita contra la ocupacions conflictives i delinqüencials" i va avançar que una de les figures que inclou el Pla és "la reconversió de baixos i locals en habitatges protegint els eixos cívics i comercials".

El regidor del PSC, Joan Martínez, va explicar que aquest pla, que es va començar a treballar l'anterior mandat quan el PSC i SPEC formaven el govern, inclou 45 accions i "no deixa cap col·lectiu al marge".

Per la seva part, el portaveu de CS, Kevin Romero, va afirmar que comparteixen algunes de les mesures del Pla com l'increment de l'IBI als habitatge buits, la continuació dels plans de rehabilitació d'habitatges i la reconversió de plantes baixes per habitatges. Però, Romero va convidar l'Ajuntament a ser valent i a aprofitar "el potencial de Can Filuà per construir habitatge públic municipal".

El regidor d'Habitatge, Sergi Hernández, va contestar a CS que s'està intentant fer promocions d'habitatge públic a Can Filuà però que està sent difícil. El Pla local d'Habitatge 2024-2029 es va aprovar amb els vots favorables d'SPEC, ERC, PSC i l'abstenció de PP, Vox i CS.

Altres punts de l'ordre del dia

El Ple de novembre, celebrat el dia 27, va aprovar dues modificacions de crèdit. La de més quantitat, 1,2 milions d'euros, inclou una partida de 956.000 euros per a l'adquisició dels contenidors per al nou sistema de recollida de residus sòlids que es començarà a posar en marxa l'any vinent. El tinent d'alcaldia de l'Àrea d'Organització i Serveis Generals, Adelino Macías, va detallar que entre les inversions d'aquesta modificació també hi ha el camí d'accés a vehicles fins al CUAP que s'està executant actualment. L'altra modificació de crèdits és de 203.000 euros que es dediquen a millores d'un habitatge municipal i millora de la climatització de diversos edificis municipals, entre d'altres. Les dues modificacions de crèdit van ser aprovades per als grups municipals d'SPEC, ERC i Vox i l'abstenció de PSC, PP i CS.

Per unanimitat es va aprovar la pròrroga fins al desembre de 2024 de l'actual Pla Local de Joventut mentre es redacta un de nou. La regidora de Joventut, Tamar Zamora, va explicar que l'actual Pla va néixer en època postpandèmica i es va centrar en aspectes molt determinats sobretot en el benestar i la salut mental. L'edil considera que "aquest Pla Local de Joventut ha funcionat i encara pot tenir recorregut mentre s'elabora el nou". Zamora va afirmar que s'ha desenvolupat el 84% de les accions amb un treball transversal entre regidories i que l'acció més consolidada ha estat el Programa d'Acompanyament Emocional que passa de 25 a 35 hores i que entre 2022 i 2023 va atendre 85 joves, dels quals el 80% són dones. En aquest 2023 més de la meitat de les persones ateses en aquest Programa d'Acompanyament Emocional són del col·lectiu LGTBIQ+. La regidora de Joventut, Tamar Zamora, va exposar que "aquest pla permet fer accions de millora i cercar les eines possibles per detectar necessitats i elaborar un nou pla de manera participativa a través de les dades que donarà, per exemple, el projecte Fènix".

D'altra banda, el Reglament de la Biblioteca Josep Jardí també es va aprovar per unanimitat. Aquest document recull les condicions general d'ús, l'accés, els drets i deures de les persones usuàries i els serveis de la Biblioteca.

Darrera actualització: 29.11.2023 | 13:32