El Ple aprova incloure en el nomenclàtor el músic perpetuenc Ferran Sala

Divendres, 27 de setembre de 2019 a les 00:00

Els noms de la rotonda de Ferran Sala, el carrer de l'Alzina, el passatge de la Serradora i la rotonda del Bosc Soldevila s'incorporen al nomenclàtor de la ciutat. El Ple de la Corporació en la seva sessió de setembre, celebrada ahir dijous dia 26m va aprovar aquest nous noms de carrers i rotondes amb els vots favorables de l'equip de govern format per Santa Perpètua en Comú i PSC; l'abstenció de Ciutadans, i el vot contrari d'ERC.

La rotonda situada a la intersecció entre l’avinguda de Girona, i els carrers de Pau Vila i de Genís Sala i que va ser reformada amb les obres de l’avinguda de Girona ha estat batejada com a rotonda de Ferran Sala. Així, aquest element que dóna inici al carrer que porta el nom del pare, Genís Sala, durà el nom del seu fill. Fins ara, aquest espai es coneixia com a rotonda del Pavelló. La regidora de Via Pública, Olga Valenzuela, va explicar que en aquest espai també s'instal·larà un element al·legòric de la figura del músic perpetuenc. Ferran Sala i Mas va néixer a Santa Perpètua el 1925 i va dedicar la seva vida a la música i a l’ensenyament del contrabaix. Fill del músic Genís Sala, va viatjar per tot el món però mai va oblidar les seves arrels de fill de boter, músic i mestre.

Ferran Sala, va morir el setembre de 2016 a l’edat de 91 anys. L’Ajuntament li va fer el reconeixement “Treballant per la cultura” en la Nit de la Cultura de 2017. El Consell Municipal de Cultura va proposar posar el nom d’aquest músic perpetuenc en algun espai de la ciutat.

El Ple també va aprovar el nom de carrer de l’Alzina per a la nova via que va entre el carrer Pere el Gran i la carretera B-140 al polígon Can Vinyals per recordar una gran alzina que estava protegida i va desaparèixer l'any 2005.

La nova via que s’obrirà entre la plaça de la Vila i l’avinguda de Jacint Verdaguer portarà el nom de passatge de la Serradora. En aquest espai, fins fa pocs mesos hi havia una fàbrica que treballava la fusta propietat de Ricard Ferrando, empresa que es va instal·lar a mitjans del segle XX i que provenia de Mollet. Els anys 70 va patir un incendi que la va destruir completament i es va reconstruir per seguir fabricant derivats de la fusta fins fa pocs mesos. L’empresa era coneguda com la serradora.

La rotonda que hi ha a la intersecció entre les avingudes de l’Estela Ibèrica i de Girona s'anomena Rotonda del Bosc Soldevila, per la proximitat a aquest bosc que formava part del recinte de la Granja Soldevila.

L'aprovació d'aquest nomenclàtor va ser un dels punts destacats de la sessió conjuntament amb l'aprovació d'una modificació de crèdits per un import de més de 350.000 euros. Les principals aportacions es realitzen a Mogoda Serveis on es destinen 143.000 euros més per a la recollida selectiva i 100.000 per a la neteja viària. També es destinen 29.000 euros més a solidaritat i 28.000 a ajuts d'urgència social. L'origen dels fons provenen majoritàriament de majors ingressos amb 230.000 euros.

Proposicions

El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua ha reclamat per unanimitat la retirada de l’amenaça per part d’ENDESA de tallar el subministrament a partir de l’1 d’octubre a les persones endeutades en situació de vulnerabilitat i demana una acció conjunta institucional per donar una resposta coordinada a la problemàtica de la pobresa energètica. La proposició municipal insta a la Generalitat que lideri la negociació per elaborar un conveni amb l’empresa, defensa la Llei 24/2015 aprovada al Parlament per unanimitat i exigeix la condonació del deute.

La Corporació Local també ha aprovat una proposició en relació amb els drets com a família de les persones LGTBI i on la Regidoria d’igualtat es compromet a revisar tota la documentació administrativa, i fer els canvis necessaris, per no discriminar les famílies homoparentals i/o monoparentals. També torna a instar al govern de la Generalitat i de l’Estat espanyol a la modificació dels documents susceptibles de discriminació substituint pare/mare per tutor/a, així com, la revisió de la Llei 21/1987 del 11 de novembre, en matèria d'adopcions, acolliments familiars i altres ordres de protecció.

El Consistori va aprovar per unanimitat una proposició de suport a la vaga durant la sessió plenària celebrada ahir dijous 26 de setembre. El document dona suport a les jornades de mobilitzacions pel clima convocades per més de 100 col·lectius, que demanen que es declari de manera immediata l’emergència climàtica i la posada en marxa urgent de mesures concretes per reduir ràpidament a zero les emissions netes de gasos d’efecte d’hivernacle. L'Ajuntament també es compromet a continuar promovent sistemes de recollida selectiva; a desenvolupar estratègies i propostes orientades a millorar i incrementar els espais verds al municipi; fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica dels edificis municipals i posar a disposició localitzacions per facilitar el desenvolupament d’energies alternatives; promoure la mobilitat sostenible, fomentant el transport públic i millorant els carrils bici; i augmentar el nombre d’equipaments amb el subministrament elèctric contractat a cooperatives d’energia verda. La proposició també exigeix al govern espanyol els compromisos vigents en el marc de la normativa europea sobre clima i energia i insta a un consens d'un Pacte d'Estat per l'Energia i la Indústria, que consolidi les bases per a una descarbonització de l’economia que no comprometi ni la seguretat de subministrament ni la competitivitat econòmica.

Per últim, el Ple va aprovar una proposició en suport a les ONGs que naveguen pel mediterrani per rescatar persones i salvar vides al mediterrani i denunciar la persecució política que reben. La proposta reitera el compromís local com a municipi d’acollida, posant a disposició del Govern de la Generalitat de Catalunya i les entitats socials que treballen amb persones refugiades els recursos materials i econòmics necessaris.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 19:02