La xarxa de refugis climàtics disposa de 38 espais

Dilluns, 10 de juliol de 2023 a les 12:00

Santa Perpètua disposa aquest estiu de 38 refugis climàtics, 14 interiors i 24 exteriors. Els refugis climàtics s’han definit com a espais  que proporcionen confort climàtic i que s’activen en situació d’emergència generada per la calor, però que, fora d’aquests episodis, tenen altres finalitats.

La població a la qual es dirigeixen és, sobretot, la més vulnerable a la calor o el fred (nadons, majors de 75 anys, malalts crònics i persones amb menys recursos, entre d’altres) però no són equipaments sensibles o assistencials. A banda d’aquests equipaments i espais municipals, els comerços adherits a la xarxa de refugis climàtics, col·locaran el distintiu al seu comerç i oferiran un lloc on poder seure una estona per guarir-se de la calor i la possibilitat de beure aigua.
Els refugis climàtics permeten a la ciutadania refugiar-se de les temperatures extremes dels mesos càlids, en especial durant les onades de calor. L’Ajuntament ha establert refugis climàtics interiors la Casa de la Vila; la Granja Soldevila; els centres cívics La Rambla, la Creueta, Can Folguera, Mas Costa, la Florida i Can Taió; el Pavelló d’Esports, el Mercat Municipal, la Biblioteca Municipal, el Casal Cívic i Comunitari, l'edifici de Serveis Socials i el Museu del Treball i de la Indústria Viva (MTIV). L’horari d’obertura d’aquests equipaments es pot consultar aquí.
L’Ajuntament informa que els espais interiors estan actius durant tot l’any perquè puguin ser utilitzats tant per fer front a la calor com al fred. Als espais interiors que estiguin climatitzats la temperatura de l’aire estarà al voltant de 27 ºC durant l’estiu i 19 ºC durant l’hivern.
Els espais exteriors s’activen només durant la fase preventiva de calor, que va del 15 de juny al 15 de setembre. Entre aquests espais figuren el Bosc Soldevila, el parc dels Ametllers, el parc de l’aigua, l’espai natural de Santiga, el Camí de la Granja, el Parc Central, el Parc Municipal o la Porxada dels Drets Humans. També forma part d’aquesta xarxa la font lúdica de la plaça de la Vila, però estarà fora de servei a causa de la sequera.
Els parcs urbans que formen part d’aquesta xarxa tenen una presència elevada de verd urbà, són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i disposen de fonts d’aigua i seients. L’Ajuntament recorda que els refugis climàtics no són per a persones que requereixen atenció mèdica, que s’han de dirigir al centre de salut pertinent. 

Darrera actualització: 17.07.2023 | 14:37