La comunitat musulmana inicia el Ramadà

Dijous, 23 de març de 2023 a les 10:00

La comunitat musulmana de Santa Perpètua ha iniciat el Ramadà, un temps de dejú, recolliment, solidaritat, purificació de l’ànima i mostra de generositat.

Durant els dies que dura el Ramadà, els musulmans tenen restriccions, especialment pel que fa a la alimentació, entre d’altres hàbits des de la sortida del sol fins la seva posta. Hi ha excepcions com són les persones malaltes, embarassades o gent gran, entre d’altres. Els àpats són també una oportunitat per a que els musulmans es reuneixin amb altres membres de la comunitat o famílies, trenquin el dejú junts i pugin ajudar a persones necessitades, siguin de la confessió que siguin. L’esmorzar previ a la sortida del sol o suhoor, acostuma a fer-se a les 4 h, abans de la primera hora d’oració, fajr. L’àpat de la nit, iftar, comença un cop acabada l’oració de capvespre.
El Ramadà se celebra el novè mes lunar i comença amb l’aparició de la lluna en fase creixent i el darrer dia de Sha’ban (vuitè mes del calendari lunar islàmic). Enguany, el Ramadà, que comença el 23 de març durarà  fins al 21 d’abril. Aquestes són unes dates molt significatives i rellevants, viscudes intensament per la comunitat musulmana. L’inici del Ramadà canvia cada any, perquè el calendari islàmic lunar segueix les fases de la lluna. L’inici i el final d’aquesta festivitat els determina un comitè d’albirament de la lluna, a l’Aràbia Saudita. 
A Santa Perpètua, segons dades del PAI, hi ha població originària de països com el Marroc, Gàmbia, Mali, Pakistan o Mauritània, entre d’altres, a on l’Islam és la religió predominant. Al nostre municipi hi ha, des de fa més de vint anys, l’Associació Comunitat musulmana de Santa Perpètua Mezquita Nour. Està presidida des de fa set anys pel perpetuenc Ahmed Lahmidi. Lahmidi ha explicat que “el Ramadà és el mes més sagrat pels musulmans i la unió i el suport entre tota la comunitat és fa molt evident”. Durant el Ramadà l’Associació organitza, des de fa anys, repartiment d’aliments a famílies amb necessitats o per aquelles que per la seva situació laboral no poden preparar els aliments durant el Ramadà. Aquesta acció, segons explica Lahmidi es diu sadakah i vol dir almoina voluntària.  

Darrera actualització: 23.03.2023 | 14:48