El Ple insta a la Generalitat a destinar el 25% del pressupost de Salut a l'atenció primària

Dilluns, 31 d'octubre de 2022 a les 02:00

El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua ha aprovat per unanimitat una proposició que insta al Govern de la Generalitat de Catalunya a destinar el 25% del pressupost sanitari a l’Atenció Primària, tal com recomana l’OMS. La proposta demana que una vegada assolit aquest percentatge, s'incrementi de forma progressiva els recursos materials i personals per donar resposta a les necessitats de la ciutadania en el seu accés al dret a la salut. La proposta també insta al govern de la Generalitat a garantir la transparència sobre quines despeses són incloses en el pressupost de l’Atenció Primària en els pressupostos anuals. L'acord es va aprovar a petició de les entitats promotores de la iniciativa (Amnistia Internacional Catalunya, Medicus Mundi Mediterrània, Rebel·lió Atenció Primària, Fòrum Català de l’Atenció Primària (FoCAP), Marea Blanca Catalunya i Metges de Catalunya.

Els pressupostos del Govern per al 2022 de Salut només destinen el 17% a Atenció Primària , sense desglossar suficientment quines partides són incloses en aquest àmbit. L'Ajuntament manifesta que dels 11.215 milions d’euros destinats a Salut, 1.885 estan previstos per l’Atenció Primària. Aquesta xifra representa un augment respecte l’any anterior de 323 milions, "però resulta del tot insuficient per cobrir les necessitats de personal i de recursos que garanteixin l’accés universal del dret a la salut de la ciutadania". La proposta recorda que l’Atenció Primària és el puntal de la salut i del benestar social i, per tant, cal que es reflecteixi en els pressupostos.

La Corporació clou que "la pandèmia ha de servir com a punt d’inflexió per repensar el sistema sanitari públic i enfortir l'accés al dret a la salut".

Darrera actualització: 28.10.2022 | 22:14