El Ple aprova per unanimitat la Declaració d'emergència climàtica en l'àmbit de l'AMERC

Divendres, 27 de gener de 2023 a les 08:00

El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua ha aprovat per unanimitat una Declaració d’Emergència Climàtica als municipis de l’Eix de la Riera de Caldes. 

Els sis municipis que integren l'AMERC: Santa Perpètua de Mogoda, Caldes de Montbui, Palau-solità i Plegamans, La Llagosta, Sentmenat i Polinyà han consensuat la proposta que ha estat aprovada aquest mes per tots els plenaris.

La declaració manifesta la necessitat d’una AMERC que treballi el desenvolupament territorial i l’emergència climàtica sota els principis de cooperació i coordinació entre municipis, i afirma, que en un context d’emergència climàtica, les polítiques impulsades a l’AMERC contra el canvi climàtic "han d'esdevenir una prioritat en l'agenda política de l'Associació".

L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, ha mostrat la seva satisfacció per l'aprovació d'aquesta declaració que "inicia aquesta nova trajectòria en emergència climàtica" i "espera que els objectius que ens marcat donin els seus fruits en benefici de l'eix de la riera de Caldes i de cada municipi".

La primera edil ha destacat que la proposta "dona sentit als objectius fundacionals de l'AMERC" i afegeix que "el treball conjunt i col·laboratiu dona millors resultats que la feina que es pot fer de manera individual". També ha expressat que "és una gran oportunitat per sumar totes les sinergies i els recursos que tenim des de cada municipi".

Els ajuntaments es comprometen a continuar amb els projectes i línies de treball ja iniciats a l’AMERC relacionats amb el canvi climàtic, com són la Mobilitat i la Transició Energètica, i els identifiquen "com a prioritat estratègica, donat el seu alt valor d’interès territorial i transversal amb altres polítiques del territori". A la declaració els municipis també es comprometen a impulsar una estratègia conjunta que "desenvolupi una política de transició energètica en un interès i context basat en el desenvolupament de l’Eix de la Riera de Caldes" i acorden adherir-se al programa d’acords voluntaris per a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, impulsat per la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, Isabel Garcia, ha indicat que la reducció de les emissions "és un aspecte molt important i s'ha de treballar de manera conjunta, perquè no té fronteres" i destaca que el medi ambient i la salut són temes que beneficien la qualitat de vida de la ciutadania i "treballarem de manera decidida".

Els Ajuntaments de l’Eix de la Riera de Caldes, conscients de la importància d’aquesta declaració, també es comprometen a reforçar l’AMERC com a marc idoni per impulsar polítiques de concertació territorial, "el que significa escriure un nou capítol de l’AMERC", i desenvolupar i acordar el full de ruta per afrontar els grans reptes que el territori ha d’afrontar. Sobre aquest full de ruta Garcia ha manifestat que "anirem avançant per treballar objectius i projectes de manera conjunta, poc a poc però amb pas ferm".

La declaració d’emergència climàtica implica "redirigir tots els recursos i serveis disponibles dels ajuntaments per afrontar la crisi climàtica de manera transversal des de tots els àmbits i esferes municipals assumint els problemes associats que comporta" i afegeix que aquesta declaració "suposa iniciar un procés d'inversions, d'educació, formació i conscienciació a tota la ciutadania sobre la crisi ecològica que vivim i l'enorme canvi necessari per frenar aquesta situació".

Darrera actualització: 27.02.2023 | 09:24