El Ple aprova per unanimitat el Pla Local de Salut 2022-2026

Dijous, 21 de juliol de 2022 a les 09:00

L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda disposa del Pla de Salut 2022-2026 aprovat ahir dijous 20 de juliol per unanimitat del Ple de la Corporació Local. 

Aquest pla respon a cinc grans objectius que són promoure els estils de vida saludable entre la població; fer de la ciutat un entorn saludable on viure; desenvolupar el treball comunitari en salut; reduir les desigualtats en salut, i contribuir a la recuperació de la Covid-19. Per tal d'assolir-lo, el document inclou 31 accions a realitzar des d'ara i fins al 2026.

L'elaboració del Pla Local de Salut de Santa Perpètua s'ha treballat conjuntament amb la ciutadania i entitats a través de diverses comissions i grups de treball. Tant la diagnosi com el pla s'han elaborat gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona.

La primera fase va consistir en la redacció del perfil local o diagnòstic de salut de Santa Perpètua. Per fer-la es van fer servir, a més de dades estadístiques oficials, una consulta a una seixantena d'informants claus, una enquesta ciutadana a 350 persones a peu de carrer i una enquesta de percepció de la salut a estudiants de 4t d'ESO del municipi. Aquesta diagnosi es va presentar al Consell Municipal de Salut al juliol de 2021. Aquí va començar la segona fase d'elaboració del Pla Local de Salut. Es va dissenyar un pla de treball en tres àmbits diversos on es van proposar accions o estratègies per millorar la salut tant individual com comunitària. Les comissions de treballs es van reunir dos cops: una primera sessió més propositiva i en forma de pluja d’idees, i l’altra sessió més analítica, de debat i votació per prioritzar accions. El resultat de les mateixes va ser treballat per l’equip del servei de salut municipal. A les comissions han participat una cinquantena de persones.

Les 31 accions que s'han dissenyat estan dividides en tres blocs: Benestar emocional; Estil de vida saludable, i Entorn saludable. Una de les accions a desenvolupar serà la creació d'una Xarxa contra la solitud no desitjada de la gent gran. La Regidoria de Salut liderarà l'activació d'una xarxa veïnal que impliqui comerços, farmàcies, comunitats veïnals que pugui donar suport a la gent gran susceptible de patir solitud no desitjada. A través de la detecció d'aquestes persones es preveu elaborar, amb el suport de la Diputació, un programa personalitzat amb tots el recursos dels que disposa el municipi.

Una altra acció serà el ComunitàriaMENT en el qual es treballarà per la millora del benestar i la salut mental a través de continguts i activitats comunitàries. L'objectiu és capacitar les persones per gestionar les pròpies emocions i protegir la seva salut mental i es plantegen diferents línies d'actuació que es desenvoluparan a equipaments públics. Hi haurà accions per saber com combatre l'estrès, l'ansietat, com tractar l'insomni, com gestionar el temps i s'han dissenyat grups de suport emocional, tallers per millorar la salut mental amb sortides i tècniques artístiques i un taller intergeneracional als horts.

La Regidoria de Salut ha destacat també altres accions com la Prescripció social d'activitats diverses que farà l'Equip d'Atenció Primària dels CAP; una estratègia contra l'abús de medicaments amb la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics; o una APP d'activitats saludables dissenyada amb la Regidoria d'Esports. També es dinamitzaran espais públiques amb activitats físiques i s'elaborarà una estratègia per a la prevenció de l'alcoholisme entre els joves. En el bloc d'Entorn saludable sobresurten les accions de creació d'un Pla verd urbà i de refugis climàtics; un Pla de contingència de malalties emergents i la xarxa de camins escolars.

La regidora de Salut, Sandra Gómez, va exposar al Ple que aquest pla s’ha treballat amb una molt bona participació ciutadana i això és auguri d’un bon document i bones accions a fer. "Hem tingut un espai de debat on hem conegut la realitat dels nostres sanitaris d'una pandèmia, en la qual encara seguim immersos. En la diagnosi també està recollida l'aportació de l'enquesta ciutadana i de l'alumnat de quart d'ESO, ha estat un procés molt participatiu, el Consell Municipal de Salut ha estat clau per anar aprovant i fer el seguiment els processos del Pla", va detallar Gómez. La regidora va enumerar algunes de les accions acordades i va destacar que en la darrera sessió del Consell Municipal de Salut es va afegir una més, ja que "va sorgir necessària la incorporació de la creació d'una residència de gent gran pública al municipi". Les 31 accions del Pla Local de Salut de l’Ajuntament de Santa Perpètua disposen d’un cronograma des d’ara i fins al 2026.

Darrera actualització: 21.07.2022 | 11:05