Crida a la responsabilitat ciutadana davant de la sequera en el Dia Mundial de l'Aigua

Divendres, 22 de març de 2024 a les 10:00

Aquest 22 de març se celebra el Dia Mundial de l’Aigua en un context d’escassetat hídrica i en fase d’emergència 1 per sequera que limita els consums municipals a 200 litres per habitant i dia, entre d’altres restriccions.

El regidor de Canvi Climàtic i Transició Energètica, Sergi Hernández, ha informat que Santa Perpètua es troba actualment sobre els 165 litres per habitant i dia de mitjana, segons les dades de 31 de gener, però ha assegurat que no es pot baixar la guàrdia. CASSA, concessionària del servei, ha creat el Portal de la sequera amb la voluntat de compartir amb la ciutadania els principals indicadors relacionats amb el consum, les restriccions vigents i la disponibilitat de recursos. El portal inclou una calculadora de consum per visualitzar com es distribueix a cada llar i descobrir com estalviar aigua.

Aquest mes de març també es compleix un any de la posada en marxa de la Comissió de seguiment del Pla de Sequera de l’Ajuntament de Santa Perpètua que “garanteix la coordinació dels serveis municipals per mitigar l’impacte d’aquesta crisi hidrològica i garantir les restriccions que ens afecten”, segons recorda el regidor Sergi Hernández, que afegeix que actualment s’està treballant en la nova Ordenança de Sequera, que regularà entre d’altres el règim de sancions relatius a l’estalvi d’aigua i a les mesures que vagin decretant. El Comitè de Seguiment de la Sequera està presidit per l’alcaldessa i format per edils i personal tècnic municipal i de l’empresa CASSA.

En el darrer any el consum municipal s’ha reduït gairebé en un 30%, el domèstics en un 2,5% i el comercial en un 17,5%. En canvi, l’industrial s’ha incrementat un 5,5%.

El director general de CASSA, Lluís Jordán, en l’acte de lliurament de premis del Concurs de dibuix, va explicar que s’ha creat el Portal de la sequera per sensibilitzar i ser conscients de tota la despesa d’aigua que es fa no tan sols a casa sinó per anar treballar, a escola o a dinar fora, entre d’altres. En aquest portal s’ofereixen dades de consums i informació d’interès sobre la sequera i disposa d’una calculadora en línia del consum particular (cassa.es/ca/web/cassa/calculadora-consums) que mesura els litres que la persona/família gasta al dia d’acord als seus hàbits i ofereix consells específics d’estalvi.

D’altra banda, les pluges del segon cap de setmana de la Festa Major d’Hivern van deixar a Santa Perpètua 34 litres per m2. En concret, les precipitacions continuades entre divendres 8 i dissabte 9 de març van donar un petit respir a la greu situació de sequera que pateix Catalunya. La pluja registrada a l’estació meteorològica situada a l’Ajuntament de Santa Perpètua va recollir gairebé 30 litres per m2 el dia 9 de març i la resta, es va registrar durant la matinada del 8 de març, principalment. En el que portem de mes han caigut a la ciutat 49 litres per metre quadrat, xifra que supera el que s’ha recollit durant el mesos de gener i febrer que es va situar en 45 litres.

Tot i la bona dada de l’aigua, l’Ajuntament de Santa Perpètua recorda que continuem patint un episodi de sequera greu i demana la col·laboració ciutadana per fer un consum responsable de l’aigua, per tal de poder garantir el subministrament. El 23 de març es commemora el Dia Mundial de la Meteorologia.

Darrera actualització: 22.03.2024 | 13:39