Granja Soldevila

La família d’empresaris del tèxtil barcelonins Soldevila van comprar el mas Granollach (s. XI) el 1874. El 1911, els Soldevila s’estableixen a Santa Perpètua com a primera residència. Lluís Soldevila Cases, el petit del fills del senyor Soldevila, heretà la Granja Soldevila i, amb els anys, va esdevenir un empresari amb una important dedicació al sector agrari i a la indústria agroalimentària. En el sector làctic, els Soldevila van ser pioners, patentant llets maternitzades i altres derivats làctics a finals del segle XIX. També va ser ell qui va transformar la masia en una residència d’estil modernista a finals dels anys vint. Ara podem veure un edifici residencial format per un bloc central de planta rectangular amb tres crugies, format per una planta semisoterrani, una planta baixa, dues plantes pis i una torre amb dos nivells més.

A la vessant oest hi ha un cos de galeria que li dóna un aire colonial. També existeix una porxada destinada a magatzem que està adosada a la façana posterior nord al nivell semisoterrani i a la vessant oest hi ha un altre edifici de tres plantes i una sola crugia que conté l’antiga capella i l’antic habitatge dels porters (avui Ràdio Santa Perpètua).

A l’actual passatge Mas Granollacs, on hi ha la paret de l’Escola de Música i Dansa, hi havia unes cases on van viure fins a 6 famílies de treballadors de la Granja que, a més, donava feina a molta gent de Santa Perpètua i dels pobles veïns.

És a l’interior de la casa on podem copsar amb l’ornamentació modernista la posició elevada dels seus ocupants. Les xemeneies de marbre de les diverses estances; els arrambadors de ceràmica amb dissenys de Domènec i Montaner; vidrieres de colors a finestres i balcons; diferents treballs de forja a baranes, finestres i fanals; l’ús de motius florals com a elements decoratius; el fris exterior que envolta part de la façana o les luxoses rajoles del terra, demostren l’interès dels Soldevila per fer de la seva residència un espai que reflectís la seva importància social.

Expropiada als anys 70, actualment la Granja Soldevila és propietat de l’Ajuntament de Santa Perpètua i és la seu de la regidoria de Cultura, de la de Promoció Econòmica, l’Escola de Música i Dansa, la Biblioteca Josep Jardí i el Museu Municipal.

Camí de la Granja, s/n - 08130 Santa Perpètua de Mogoda - Barcelona (Catalunya)
Nom de contacte: regidoria de Cultura
Telèfon: 935 600 103
Adreça electrònica: cultura@staperpetua.cat
Horari:  
De 8 a 21h
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 21.04.2023 | 11:06