El barri i el Castell de Mogoda

Les cinquanta cases que s’arrengleren al llarg dels dos carrers, el nou i el vell, dels que es compon el barri de Mogoda són construccions de finals del segle XIX. El barri però, gira a l’entorn de la masia fortificada (s. XII), residència dels senyors de Mogoda i seu de la baronia de Mogoda, propietat de la Cartoixa de Montalegre entre els s. XV i XIX. 

L’accés a la finca actual es fa per un portal d’obra amb forma d’arc, de tendència modernista que dóna pas al patí d’armes. El conjunt està format per diversos edificis: la masia fortificada, la capella, l’edifici residencial i les cavallerisses. Tots envolten l’antic pati d’armes. 

La masia fortificada, de tres plantes d’alçada, és l’ala dreta de les construccions que veiem passada la porta del barri. La part més antiga té traces d’estil romànic i la més nova, elements gòtics. El portal és romànic de mig punt, possiblement original. Les parets mitgeres tenen més d’1 metre de gruix i les interiors vora de 80 cm. La capella va ser edificada en temps de Berenguer de Sant Vicens (s. XIV) i reformada pels monjos el s. XVIII. Podem observar la façana barroca simètrica, amb un portal d’accés amb la llinda, una finestra rodona al damunt i un campanar fent de remat superior.

Des de les golfes, s’accedeix a la torre ubicada al centre de les edificacions, possible talaia de sentinella, en tot cas, un bonic mirador. A l’edifici hi ha diverses finestres gòtiques del s. XV.

Perpendicularment a la torre i a la capella hi ha l’edifici residencial, el palau de l’any 1737, de planta rectangular i de dos pisos d’alçada, que va ser reformat l’any 1859 amb estil modernista. 

El barri de Mogoda dóna nom al poble i és l’arrel més profunda del poble de Santa Perpètua de Mogoda.

Localització: sud-est del nucli urbà, límits entre la riera de Caldes, la carretera de Caldes i la línia de Renfe Mollet-Papiol.

Carrer de Mogoda, 24-25 - 08130 Santa Perpètua de Mogoda - Barcelona (Catalunya)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 04.03.2022 | 11:05