Pla d'Inversions municipal 2021-2023

Dijous, 6 d'octubre de 2022 a les 08:00

El Pla d’Inversions de Santa Perpètua presenta projectes de millora i transformació urbana en la majoria dels barris de la ciutat i en diferents àmbits: cultura, esports, parcs, energia, millora del manteniment, mobilitat sostenible, accessibilitat urbana, serveis a la ciutadania i patrimoni històric.

Vídeo resum de les principals inversions.

La inversió supera els 21 milions d’euros i suposa una important millora per la ciutadania perpetuenca. "Nous equipaments i millores urbanes distribuïts per la ciutat al servei de la ciutadania, posant les necessitats de les persones en el centre de l’acció política", manifesta l'alcaldessa, Isabel Garcia que afegeix que l'objectiu és "una ciutat més verda i oberta, més amable, més culta, més saludable i sostenible". A continuació us presentem alguns dels projectes més destacats del Pla d'Inversions municipal.

Cultura i Patrimoni Històric

Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV)

El projecte turístic industrial del Vapor Aranyó i Centre d'Indústria Viva de Santa Perpètua de Mogoda inclou la rehabilitació de la nau gran del Vapor Aranyó, una antiga fàbrica tèxtil que va donar lloc a la industrialització inicial del municipi; la nau màquina de Vapor, que és un petit annex a l'edifici; el pati de la fàbrica i l'entorn exterior a l'edifici, ubicat al barri de Centre Vila. El Vapor esdevindrà un centre de turisme industrial amb el Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV), que també tindrà com a centres radials, la Granja Soldevila i l’església de Santiga, amb la rehabilitació actual de la Rectoria. L'oferta de turisme industrial inclourà l’organització d’actes, activitats, exposicions temporals i visites a indústries punteres del municipi, perquè ensenyin el seu procés de producció.

Aquest projecte compta amb una inversió de 3.233.971,12 euros, dels quals 1.361.560,64 euros provenen de la subvenció de la Unió Europea a través del Fons Europeu per al Desenvolupament Regional (FEDER) i 600.000 euros de la Diputació de Barcelona. La resta es sufraga amb recursos municipals.

Rehabilitació de la Rectoria de Santiga

L’església de Santa Maria l’Antiga i tot el conjunt de Santiga és un dels monuments i espais més emblemàtics de Santa Perpètua. Fa deu anys es va dur a terme la primera fase de rehabilitació per gaudir de l'església en bon estat per a usos socials, religiosos i culturals. En aquest moment s'està executant la segona fase de rehabilitació i recuperació del patrimoni arquitectònic i arqueològic del conjunt. Els treballs consisteixen en la rehabilitació dels cossos de Tramuntana, Llevant i Migjorn, on s’hi intervindrà en les cobertes, interiors, façanes i paviments.

El projecte suposa una inversió de 568.321,07 euros, dels quals 154.107 euros provenen d'una subvenció de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. La resta se sufragarà amb l'aportació de l'Ajuntament de Santa Perpètua i la col·laboració d'empresariat, comerç i ciutadania a través d'una campanya de patrocini endegada per Amics de Santiga en col·laboració amb el Consistori.

Parcs

Parc d'aigua al parc d'Europa

El parc d'Europa, del barri de Mas Costa, compta amb un parc d'aigua des d'aquest estiu. Aquesta instal·lació de 375 m2 consisteix en tres zones que comprenen jocs destinats a franges de públic diferent segons l’edat. És un espai lúdic, familiar i refrescant, amb la instal·lació d’un conjunt de jocs d’aigua obert a tothom i d’accés totalment lliure. El parc roman obert durant els mesos d'estiu i quan finalitza la temporada, es retiren els elements amb l'objectiu de conservar-los en bon estat fins a la propera. El projecte ha comptat amb un pressupost de 295.156,61 euros.

Parcs infantils de Rosa Sensat i del Centre Cívic La Florida

A més dels treballs habituals de manteniment i reposició de jocs als diferents parcs del municipi, s’han dut a terme les obres de renovació dels parcs infantils de Rosa Sensat i del Centre Cívic La Florida. Amb un pressupost de 241.000 euros, s’han renovat jocs i paviments per la seguretat i el gaudiment dels més petits.

Esports

Parc de cal·listènia i skate parc

El nou parc de cal·listènia situat al parc dels Ametllers ha estat una petició d’un col·lectiu de joves del municipi. Ajuntament, empresa i joves aficionats van dissenyar l’espai, que es va estrenar al mes de maig de 2022 i ha suposat una inversió de 26.000 euros. Amb les aportacions dels futurs usuaris i usuàries, també s’està creant el nou skate park, al parc dels Ametllers. També continuem millorant els equipaments esportius, amb la reforma de les pistes de tennis municipals i properament amb la renovació de la gespa del Centre de Futbol Municipal Paco Navarro.

Energia, Mobilitat Sostenible, Accessibilitat i Manteniment

Pèrgola fotovoltaica a l’aparcament del carrer de Puig Cadafalch

L’emergència climàtica és un dels grans reptes de la nostra societat i els nous projectes es destinen a lluitar contra el canvi climàtic, com és el cas de la nova pèrgola fotovoltaica que es construirà a l’aparcament de Puig i Cadafalch. Serà una instal·lació que combinarà la generació d'energia amb un nou espai social i cultural. La pèrgola subministrarà energia verda als equipaments municipals del voltants i fins i tot permetrà generar una comunitat ciutadana energètica.

El projecte, que compta amb un pressupost de 631.430,99 euros, preveu la construcció d’una estructura metàl·lica de 1.500 m2 que tindrà una alçada de sis metres amb divuit pilars i una inclinació del 10%. A aquesta estructura s’instal·larà una producció fotovoltaica per a autoconsum d’energia compartida de 218 kWp, que produirà 275.000 kWh d’energia, evitant l’emissió de 70 tones de CO2 a l’any, segons dades de la Regidoria de Canvi Climàtic i Transició Energètica. La zona que ocuparà la nova pèrgola estarà tancada al trànsit amb una barrera vegetal.

L’equipament també permetrà el seu tancament lateral quan sigui necessari per realitzar esdeveniments i servirà per crear una zona coberta, amb un escenari, per dur a terme activitats socials i culturals.

El projecte també inclou la instal·lació de tres punts de recàrrega dobles de 22 kW que permetran ampliar la xarxa municipal d’estacions de recarrega de vehicles elèctrics.

Reurbanització de carrers al barri de la Florida

Crear una ciutat més amable, accessible i suprimir barreres arquitectòniques són els objectius de nous programes de reurbanització de carrers a la Florida, un barri on viu un important nombre de persones grans, amb el sistema de plataforma única amb la intenció també de soterrar serveis. El consistori inverteix més de 730.000 euros en la reurbanització del carrer U, en el tram comprès entre l’avinguda Sis i el carrer A i de l’avinguda Cinc, en el tram situat entre la plaça Central i l’avinguda Sis.

Asfaltat de carrers

L’Ajuntament també ha invertit als darrers mesos més d’un milió d’euros en l’asfaltat de diversos carrers del municipi com ara els de Tierno Galván i Ausiàs March, a Can Taió; i les avingudes de Santiga i de mossèn Cinto Verdaguer, al centre i Can Folguera. També s'han asfaltat el carrer dels Coders, del polígon industrial Santiga; i el carrer del mar Adriàtic, del polígon Torre del Rector.

Transformació dels eixos cívics i comercials

L’Ajuntament de Santa Perpètua està duent a terme un projecte de transformació dels eixos cívics i comercials del nucli antic del municipi. L’acció consta de dues fases, que preveuen la conversió de diferents carrers del centre del municipi en plataforma única. El projecte forma part del Pla de Mobilitat i té com a objectiu eliminar barreres arquitectòniques, pacificar el trànsit, prioritzar el pas de vianants i l’estada cívica als carrers.

La primera fase del programa ha suposat una inversió de 563.482,09 euros i ha consistit en la urbanització dels carrers de Martí Costa; un tram de Marià Fortuny, entre la Rambla i la plaça Nova, en execució des del 6 de setembre; i del carrer de Pau Claris, entre el carrer de Rafael Casanova i l’avinguda de Barcelona, obres que es van iniciar el 19 de setembre.

D’altra banda, el 12 de setembre es van iniciar les obres al carrer de Pau Casals per la zona més propera a la Rambla i que transformaran tot aquest carrer de 290 metres en plataforma única. Aquests treballs corresponen a la segona fase del Projecte d’eixos cívics i comercials, que també inclou un petit tram del carrer de Pep Ventura, entre els carrers de Martí Costa i del Pare Rodés. L’Ajuntament va adjudicar aquesta segona fase a l’empresa Vialser per un import de 504.865,89 euros. El projecte de transformació dels eixos cívics i comercials està subvencionat pels Fons Europeus Next Generation en el marc de les accions de mobilitat sostenible i també compta amb una subvenció de la Diputació de Barcelona, en la seva primera fase.

Nou aparcament del carrer de València

El nou aparcament del Centre Vila va entrar en funcionament al mes de juny de 2022. Té capacitat per a 178 vehicles i està ubicat en l’antic camp de futbol delimitat pel carrer de València, l’avinguda de Santiga i el carrer de Mossèn Camil Rossell. El nou estacionament ha suposat una inversió de 342.122,21 euros i compta amb una subvenció dels Fons Next Generation de la Unió Europea en el marc del Programa d’ajudes a municipis per a la implementació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà.

Reurbanització del carrer de sant Antoni i de la Creueta

El projecte de reurbanització del carrer de Sant Antoni i de l’arranjament del carrer de la Creueta crearà voreres accessibles per generar recorreguts segurs per als vianants i, alhora, reordenarà l’aparcament a la zona que permetrà guanyar 25 noves places d’estacionament per a cotxes i tres per a motocicletes. El projecte disposa d’un pressupost de mig milió d’euros.

Nova Nau SAM

La construcció d’unes noves dependències de Mogoda Serveis a l’avinguda de mossèn Cinto Verdaguer aproparà l’empresa municipal, significarà una important millora de l’eficiència del servei i serà el punt de referència de tot el sistema de recollida de residus i neteja viària de la ciutat. Les obres suposen una inversió de 767.000 euros i compten amb una subvenció del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) de 126.000 euros. Els treballs es van iniciar al mes de setembre i tenen un període d’execució de set mesos.

Serveis a la Ciutadania

Nova oficina OAC al mercat

L’Ajuntament està redactant el projecte per adequar l’espai que ocupava el supermercat del Mercat Municipal, on s’ubicarà l’Oficina d’Atenció Ciutadana. La nova OAC oferirà unes renovades i més àmplies dependències per millorar l’atenció a les persones. El pressupost d'aquesta adequació és de 250.000 euros.

Millora de la Biblioteca Josep Jardí

La millora de l’atenció a les persones és l’objectiu de la reforma de la Biblioteca Municipal Josep Jardí. Els treballs es van iniciar al mes de maig i preveu actuacions en els àmbits de l'accessibilitat, de la eficiència energètica i del servei que es presta a les persones. Aquest projecte compta amb una subvenció de la Diputació de Barcelona en el marc del Programa d'actuacions de reforma, millora i manteniment d'equipaments culturals locals. La inversió total és de 75.352,17 euros.

Darrera actualització: 15.02.2023 | 14:35