Santa Perpètua dedica dues places al 8 de març i a les Tretze Roses, respectivament

Divendres, 28 de febrer de 2020 a les 00:00

La Corporació local ha aprovat provisionalment per unanimitat el nomenclàtor de dues places situades a Centre Vila i a Can Folguera durant la sessió plenària del mes de febrer, celebrada ahir dia 27. La futura plaça ubicada entre els carrers de Martí Costa i d'Ignasi Iglesias, l’avinguda de Santiga i l’edifici del Vapor, portarà el nom de “Plaça del 8 de març, Dia internacional de la Dona treballadora” amb la voluntat d’homenatjar totes les dones i la seva lluita per la conquesta dels mateixos drets laborals.

D'altra banda, la plaça ubicada entre les avingudes de Mossèn Jacint Verdaguer, de Barcelona, el carrer Ramon Muntaner i la plaça de Can Folguera, s'anomenarà “Plaça de les Tretze Roses” amb la voluntat de retre homenatge a les tretze dones assassinades per la dictadura i que el passat 5 d’agost es va commemorar el 80 aniversari dels fets.

La regidora de Via Pública, Olga Valenzuela, va explicar que la plaça del 8 de març és resultant de l’operació urbanística que s’està realitzant al sector del Vapor, amb la remodelació de l’edifici per convertir-se en el futur Museu del Treball i la Indústria Viva. L'edil va recordar que "el contingut del museu posarà en valor que la majoria del personal treballador de la fàbrica van ser dones" i va afegir que el relat i la història del museu del Vapor haurà de posar en valor les condicions de vida i de treball de les dones. També va assenyalar que sense oblidar les dones que han treballat i treballen a pagès, el sector tèxtil va ser la porta d’entrada de la dona al món de la indústria i d’aquí, a qualsevol àmbit del món laboral. El Projecte turístic industrial del Vapor Aranyó i Centre d’Indústria Viva de Santa Perpètua de Mogoda ha rebut la subvenció d’1.361.560 euros a través del fons FEDER, amb l’objectiu de promoure la protecció i el desenvolupament del patrimoni natural i cultural. 

Pel que fa a la plaça resultant de la reurbanització de la plaça de Can Folguera, limitada per les avingudes de Barcelona i de Mossèn Jacint Verdaguer i el carrer de Ramon Muntaner es va aprovar el nom de plaça de les Tretze Roses per "tal de mantenir vius els valors republicans i homenatjar les persones que van morir a causa de la Guerra Civil i la dictadura per a defensar aquests valors de llibertat i igualtat", segons va expressar Olga Valenzuela. El 5 d’agost de 1939 tretze dones, de les quals nou eren menors d’edat, van ser afusellades per la dictadura franquista. El consell permanent de guerra les va fer responsables del delicte d’adhesió a la rebel·lió, acusades de participar a l’atemptat al comandant Gabaldón, fets que a dies d’ara encara no estan aclarits. L'Ajuntament explica que són molts els periodistes i historiadors que han escrit sobre aquests fets, i molts els homenatges que es fan a aquestes dones, que són un pilar i imatge de la lluita de les llibertats de les dones a la nostra societat actual.

D'altra banda, el Ple va acordar finalment no rebatejar la rotonda del Pavelló com a rotonda de Ferran Sala i buscarà altres alternatives com un esdeveniment cultural que porti el nom del músic perpetuenc. La regidora de Via Pública, Olga Valenzuela, va explicar que s'havia adoptat aquesta decisió després de parlar amb la família Sala i explicar-los el projecte escultòric que aniria a la rotonda amb el nou nom del músic. La rotonda del Pavelló està situada a l'encreuament de l’avinguda Girona i el carrer de Genís Sala.

En aquest punt el Ple de la Corporació va aprovar definitivament els noms dels següents espais: carrer de l’Alzina, passatge de la Serradora i rotonda del Bosc Soldevila. Tots els grups van aprovar la proposta a excepció de Ciutadans que es va abstenir.

Tarifes del taxi

El Ple de la Corporació també va aprovar les noves tarifes del servei d'autotaxi per a aquest any 2020. Així, la baixada de bandera del servei de taxi de Santa Perpètua queda fixada en 3,43 euros els dies laborables i de 4,13 en horari nocturn, dissabtes, diumenges i festius, tres cèntims més que l'any passat. El preu per quilometre urbà recorregut oscil·la entre 1,24 i 1,27 euros, segons tarifa de dies laborables o nocturna i festiva. El suplement per domicili queda en un preu d'1,40 euros. L'hora d'espera se situa en 22,38 euros de dilluns a divendres i de 22,98 dissabtes, festius i horari nocturn. El mínim de percepció és de 6,35 euros (laborables) i de 6,40 (festius), segons l'acord aprovat per la Corporació local.

Aquestes tarifes de Santa Perpètua són les mateixes per als disset municipis vallesans que van signar un conveni de coordinació intermunicipal per a la prestació conjunta del servei de taxi, segons va recordar el primer tinent d'Alcaldia de Presidència i Serveis Generals, Adelino Macias.

L'acord de les tarifes del taxi es va aprovar amb els vots favorables de Santa Perpètua en Comú, PSC i el grup Republicà i l'abstenció de Ciutadans.

Darrera actualització: 31.03.2022 | 10:31