El Ple aprova per unanimitat tres projectes d'eficiència energètica per un import de 900.000 euros

Divendres, 29 de novembre de 2019 a les 00:00

El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, en la sessió del mes de novembre celebrada aquest dijious dia 28, va aprovar per unanimitat tres projectes que sumen un import superior als 900.000 euros en el marc del programa d'Inversions Financerament Sostenibles. El projecte de major inversió és el de substitució de lluminàries en l'enllumenat públic per tecnologia led, per import de 821.972,46 euros. Els altres dos són la instal·lació de la pèrgola solar fotovoltaica en les estacions de recàrrega de vehicles elèctrics, per import de 48.333,45 euros, complementant així el projecte d'obtenció i aplicació d'energia neta i renovable; i la instal·lació 'un sistema d'autoconsum amb energia solar fotovoltaica en l'Escola Bernat de Mogoda, per import de 40.000 euros, com a prova pilot d'obtenció i aprofitament d'energia verda renovable. L'Ajuntament de Santa Perpètua en obtenir superàvit en 2018 pot destinar aquest excedent a la prestació de serveis essencials.

El regidor de Canvi Climàtic i Transició Energètica de l'Ajuntament de Santa Perpètua, Sergi Hernández, va explicar que el primer projecte cobrirà el canvi de 1.958 lluminàries i 32 quadres de gestió amb el que s'assolirà el canvi de la totalitat de lluminàries del municipi a tecnologia LED, "augmentant considerablement l’eficiència i reduint el consum en un mínim del 35%". Hernández va afegir que "només aquesta inversió, suposarà un estalvi de 383.564 Kwh d’energia anual, el que es tradueix en més de 46.000 euros anuals d’estalvi en la factura de la llum i un estalvi anual de 150 tones d’emissions de C02".

Aquesta actuació complementarà les darreres inversions en transició a tecnologia led de l’enllumenat públic que s'ha iniciat les darreres setmanes on s'han invertit 223.000 en polígons industrials i 40.000 euros en la plaça de la Vila, i les avingudes de l'Onze de Setembre i de Barcelona (entre les carrers de Puig i Cadafalch i de Joaquim Malats). Hernández va mostrar "l’absolut compromís d’aquest govern pel que fa a l’acció contra l’emergència climàtica" i es va felicitar per que l'Eurocambra hagi declarat l'emergència climàtica. El regidor va explicar que poques localitats han assolit la totalitat de la transició a tecnologies més sostenibles en les infraestructures públiques, i va afegir que "això situa a Santa Perpètua com a municipi de referència en l’eficiència energètica".

Hernández va enumerar una sèrie d'accions que l'Ajuntament ha portat a terme en els darrers anys que "han fet que la petjada ecològica de la nostra ciutat s’hagi reduït considerablement en els darrers anys, concretament més d’un 20%, objectiu del PAES que hem assolit bastant abans de la seva finalització al 2020, i que ha suposat, eficiència i reduccions d’emissions que encara volem seguir millorant".

Els dos projectes restants pretenen constituir les anomenades “illes energètiques”. El d'instal·lació de plaques fotovoltaiques a l'Escola Bernat de Mogoda tindrà una potència de 20Kw i generarà el 40% del consum elèctric de l’escola, el que es traduirà en uns 3.500 euros d’estalvi anuals, i una producció energètica de 28.000 kw per any. També va posar en valor que una escola serà el primer equipament municipal amb un alt grau d’autoproducció energètica.

Sobre la pèrgola fotovoltaica, Hernández va recordar que és un projecte liderat per la Regidoria de Desenvolupament Local en el que ha participat l'Institut Estela Ibèrica i l'Escola Industrial de Sabadell i compta amb la col·laboració amb el Gremi de la Fusta i Moble.

Crida municipal per millorar la recollida selectiva de residus

El Ple del mes de novembre va aprovar definitivament la modificació de l’Ordenança municipal de la gestió dels residus. La proposta va comptar amb el vot favorable de l’equip de govern format per Santa Perpètua en Comú i PSC, mentre que ERC es va pronunciar en contra i Ciutadans es va abstenir.

El regidor de Medi Ambient, Joan Martínez, va manifestar que l’ordenança és una eina necessària i imprescindible per a la millora de la gestió dels residus i va afegir que estem en un estat d’emergència climàtica. L’edil va informar que el document inclou sancions de fins a 400 euros per llençar una cigarreta, un paper o un embolcall al terra i va fer una crida a la ciutadania per reduir la generació de residus i també per separar-los correctament.

Helena Martínez, nova regidora de C's

Durant la sessió plenària del mes de novembre també va prendre possessió del càrrec de regidora Helena Martínez, de Ciutadans. Martínez pren el relleu a Joan Albalat que va deixar el càrrec en el Ple Municipal del mes passat. Martínez serà membre, en representació de C's, de la Comissió Informativa de Ciutadania i Serveis a les Persones i de la Comissió informativa de Territori i Desenvolupament Local.

L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, li va donar la benvinguda a la Corporació i li va desitjar sort i encerts en aquesta etapa. L'alcaldessa va reivindicar la política municipal i va posar en valor el treball dels càrrecs públics de les administracions locals durant la pressa de possessió de la nova regidora. Helena Martínez va agrair la benvinguda i les paraules de l'alcaldessa de Santa Perpètua.

Declaracions institucionals

La sessió plenària del novembre es va iniciar amb la lectura per part de l'alcaldessa de dues declaracions institucionals. La primera donava suport a la víctima de la “Manada de Manresa”. La declaració està impulsada pel Consell Municipal d’Igualtat de Santa Perpètua de Mogoda i va comptar amb el suport dels quatre grups municipals de la Junta de Portaveus (SPEC, Republicà, PSC i C’s). La declaració assenyala que "Avui i sempre, condemnem qualsevol tipus d’agressió masclista. No és abús, és violació!. També agraeix la decisió de la Fiscalia de recórrer la sentència de la “manada de Manresa” per a que els condemnats ho siguin per agressió sexual i no per abús sexual.

La segona declaració de la Junta de portaveus va ser la d’adhesió al manifest unitari de les institucions catalanes en relació al Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones 2019. El manifest reconeix la "força, el coratge i la valentia de les dones".

El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua s'ha compromès per unanimitat a promoure la participació a les mobilitzacions convocades en el marc del 25 de novembre i ampliar les campanyes municipals per tal de prevenir i actuar en casos d’assetjament en el marc de l’oci i d’altres àmbits sempre que els recursos ho possibilitin. Aquests dos punts figuren en la proposició municipal aprovada per tots els grups municipals que també insta al Congrés dels Diputats a continuar aprovant pressupostos generals de l’estat per dotar al Pacte d’Estat contra violència de gènere dels recursos pressupostaris necessaris, així com per desenvolupar la resta d’acords relacionats amb aquest, com una llei integral per la protecció de la llibertat sexual i contra les violències sexuals o la modificació del Codi Penal.

D'altra banda, el Ple Municipal ha aprovat, amb l'oposició del grup Republicà i l'abstenció de Ciutadans, rebutjar l’actual plantejament del projecte de llei de contractes de serveis a les persones, conegut com Llei Aragonès, i demana que s'aturi la seva tramitació mentre no es clarifiqui formalment quin és el model de gestió que ha de millorar i fer sostenibles aquest tipus de serveis al nostre país.

La Corporació també ha aprovat per unanimitat instar al Govern de la Generalitat a recuperar la inversió social prèvia a les retallades aplicant una fiscalitat justa i progressiva. També reclama que aprovi amb urgència el reglament de desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania que permeti acabar amb l’aplicació restrictiva i que resolgui la compatibilització amb les rendes del treball i l’ajut a l’habitatge.

Per últim, tots els grups municipals han aprovat una proposició que demana a l'Estat equiparar els drets en l’accés a la pensió de viudetat de les parelles de fet amb els matrimonis civils.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:58