L'Ajuntament ha presentat el llibre El Vapor Aranyó, l'èxit d'un fracàs

Dimarts, 12 de març de 2024 a les 13:00

El llibre El Vapor Aranyó, l’èxit d’un fracàs ja està a la venda al preu de tres euros. La publicació municipal, elaborada pel MTIV amb el suport del CREM, s'ha presentat el 10 de març en el marc de la Festa Major d'Hivern i del primer aniversari de la inauguració del MTIV.

L’Ajuntament de Santa Perpètua ha presentat el llibre El Vapor Aranyó, l’èxit d’un fracàs coincidint amb la Festa Major d'Hivern i el primer aniversari de la inauguració del Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV). Aquesta publicació, realitzada pel MTIV, amb el suport en la documentació i textos del CREM, segueix la línia d’altres publicacions patrimonials que es va iniciar amb Santiga, una joia del patrimoni cultural i natural. La nova publicació ja està a la venda al preu de tres euros.

El regidor de Cultura, Marçal Solà, va destacar que el Vapor és un valor molt important per a Santa Perpètua i que hi ha molt interès per aquest espai.

El llibre, dividit en quatre capítols, recull la creació i desenvolupament de la indústria més emblemàtica de Santa Perpètua; les condicions de treball i les lluites sindicals; la vida fora de la nau industrial: les polítiques ambientals, educatives, econòmiques i energètiques; i el nou MTIV.

La directora del Museu, Nuria Traveset, va destacar la importància d'explicar la història del Vapor Aranyó així com la col·laboració del CREM en la documentació de la publicació i el suport econòmic dels fons FEDER. Traveset va afirmar que és important poder aglutinar la historia d'aquest edifici emblemàtic que va obrir les portes ara fa un any amb activitats culturals tant al museu com a la Sala Telers

La directora del museu també va recordar que "l'objectiu del MTIV és conservar el patrimoni de Santa Perpètua, però també difondre i dinamitzar el patrimoni del món del treball, donar a conèixer les formes del treball al llarg de la història, potenciar-les i fer-nos reflexionar com volem que siguin en un futur".

Per la seva banda, l'historiador i membre del CREM, Ernest Vilàs, va afirmar que per a l'entitat és "una satisfacció donar continuïtat a les publicacions sobre patrimoni" que es van iniciar amb motiu de la inauguració de la rehabilitació de l'església de Santiga. També va explicar que no existeix gaire documentació sobre el Vapor i va comentar el perquè del títol del llibre El Vapor Aranyó, l’èxit d’un fracàs on va comentar que per a Santa Perpètua "la implantació del Vapor va ser un èxit perquè va suposar el creixement del nucli antic i la urbanització del primer eixample".

L'alcaldessa, Isabel Garcia, va tancar l'acte de presentació del llibre, una publicació que recull "la història d'un edifici d'un valor patrimonial important i peça clau del nostre municipi" i va afegir que "conservar el patrimoni arquitectònic i cultural i explicar la seva història és essencial per a qualsevol ciutat".

 

 

Darrera actualització: 12.03.2024 | 13:29