El PSC guanya les eleccions generals a Santa Perpètua amb el 39,55 % dels vots seguit de Sumar i el PP

Dilluns, 24 de juliol de 2023 a les 09:05

La participació registrada ha estat del 67,30%, 5,95% punts per sota en relació al 2019

El PSC ha guanyat les eleccions generals a Santa Perpètua amb el 39,55% dels vots emesos. Un total de 4.963 electors van donar la confiança a aquesta formació que també va guanyar les eleccions generals a l’abril i novembre de 2019. El PSC aconsegueix d’aquesta manera ser la primera força al municipi millorant els resultats anteriors en 15,34 punts percentuals. 

La segona força política ha sigut la confluència SUMAR amb el 16,81% i un total de 2.110 vots. Si comparem aquesta nova formació amb En Comú Podem al 2019, la davallada ha estat de 4 punts percentuals però es manté a Santa Perpètua com la segona força més votada. 

El PP desbanca com a tercera força política a Santa Perpètua a ERC i obté  1.761, el 14,03%, 6,88 punts percentuals més que als darrers comicis generals passant de la cinquena a la tercera força més votada a Santa Perpètua. 

ERC se situa com a quarta força política a Santa Perpètua amb 1.313 vots, el 10,46% i 7,26 punts percentuals menys que als comicis anteriors. 

VOX creix un punt i mig percentual al municipi i és la cinquena força política, amb 1.272 vots, el 10,13%. 

Junts aconsegueix 577 vots, el 4,59% i, en relació amb les eleccions de novembre de 2019 perd, 1,55 punts percentuals.

La CUP aconsegueix 194 vots, un 1,54% dels vots. Les dades representen una davallada d’1,84 punts percentuals respecte a les eleccions de 2019.

El PACMA obté 137 vots, 55 el PdeCAT-E-CiU; Frente Obrero 40; Recortes cero 12 i 9 el Partit Comunista del poble de Catalunya. Les eleccions han registrat també 104 vots en blanc i 109 nuls. 

Pel que fa a la participació, 12.656 electors perpetuencs van anar a votar, això és un 67,30% de l’electorat. La dada se situa en 5,95 punts percentuals per sota dels darrers comicis generals, quan es va registrar una participació del 73,25% al nostre municipi. 

A Santa Perpètua la jornada va transcórrer amb total normalitat i totes les meses es van constituir sense problemes destacats tot i que la data dels comicis, molt propera al període estiuenc, preocupava pel que fa a la constitució de les meses. Al nostre municipi, els nou col·legis, van funcionar amb normalitat. La mesa amb mes participació va ser la A de la secció 13, al Centre Cívic de Mas Costa, amb el 78,26% del cens total exercint el seu dret a vot. De fet, aquest col·legi electoral ha estat el que més participació ha registrat. Contràriament, el col·legi electoral del Bernat de Mogoda ha registrat la participació més baixa, amb un 51,23% del cens en una de les seves meses. 

Valoració de  les formacions a Santa Perpètua

El secretari general del PSC a Santa Perpètua, Manuel Ruiz, ha explicat que els resultats electorals han donat una gran victòria als socialistes, per sobre del 15% en comparació a les darreres eleccions. Ruiz també ha donat ha volgut agrair en nom de l’agrupació la confiança dels perpetuencs en el seu partit amb més de 4.900 vots. Pel primer secretari del PSC la incògnita ara és com es produiran els pactes que han d’acordar un nou govern espanyol. 

Des de Sumar, la coordinadora de Santa Perpètua en Comú, Isabel Garcia, ha mostrat la seva satisfacció perquè Santa Perpètua és d’esquerres amb la victòria del PSC i Sumar com a segona força política. A nivell general ha destacat que la coalició de la dreta i extrema dreta no ha obtingut majoria absoluta i s’ha mostrat esperançadora en aconseguir un govern progressista a Espanya tot i la complexitat de la situació que han donat els resultats. Per a Garcia cal donar continuïtat al govern actual per poder seguir fent polítiques a favor de la classe treballadora. 

La presidenta del PP local, Julia González, ha mostrat aquest dilluns 24 de juliol la seva satisfacció perquè el seu partit passa de la cinquena a la tercera força més votada a Santa Perpètua. Per a González, les ganes de canvi han marcat els resultats però també, segons ha manifestat, la feina que està fent el PP local dona els seus fruits. Tot i això, Julia González considera que els resultats a nivell global son difícils per al seu partit i s’ha aventurat a pronosticar noves eleccions per al desembre. 

Teresa Carmona, presidenta de l’executiva d’Esquerra Republicana de Santa Perpètua, reconeix la pèrdua del vots absoluts de l’independentisme en comparació al 2019 i considera que cal treballar a nivell general per combatre aquest descontent de l’electorat. Carmona considera que, el fet que el PSC hagi guanyat a les quatre províncies catalanes, és una resposta davant del vot útil per la por a la possible entrada de l'extrema dreta al govern. 

Per al candidat de Vox a Santa Perpètua, Santiago Delgado, les dades a Santa Perpètua registren una lleugera milloria del seu partit al municipi que es prenen com a positiu. Delgado expressa que cal mantenir la fermesa i la constància i resta a l’espera de veure com es resol ara la formació del nou govern. 

Des de Junts, la militant i membre de les llistes a les municipals, Ester Brullet, ha lamentat la baixada de participació en aquests comicis i considera que els resultats del partit van en la tònica de la resta de Catalunya. Tot i això, Brullet creu que ara Junts té la clau per decidir el pròxim govern a Espanya perquè el vot de la seva formació serà decisiu. 

El portaveu de l’assemblea local de la CUP, Guillermo Almansa, ha manifestat que el resultat de la seva formació a les eleccions generals és una clara derrota i que la CUP no aconsegueix els objectius marcats. A nivell local també destaca que aquests són els pitjors resultats obtinguts per la CUP i que cal analitzar i ser autocrítics per tal de millorar. Des de la CUP manifesten que no es donen per vençudes tot i que han mostrat la seva tristesa pels resultats. Pel que fa als resultats globals, el portaveu de l’assemblea local, Guillermo Almansa, ha expressat que la gent ha decidit que no governi l’extrema dreta. 
 

Darrera actualització: 24.07.2023 | 12:41