L’IBI s’incrementarà el 0,74% el proper exercici, una mitjana de 3,5 euros per rebut

Dimarts, 22 d'octubre de 2019 a les 00:00

El Ple ha aprovat les ordenances fiscals de 2020 amb el vot favorable de l’equip de govern format per Santa Perpètua en Comú (SPEC) i PSC i el vot en contra del grup municipal Republicà i de Ciutadans. Les taxes i preus públics s’incrementaran una mitjana del 3,5% el proper exercici. L’impost que més afecta al conjunt de la ciutadania, l’IBI, només incrementa el tipus en un 0,74%, uns 3,5 euros de mitjana per rebut. L’Impost de Vehicles i l’IAE no s’incrementen. L’alcaldessa Isabel Garcia, va qualificar la fiscalitat municipal de “justa, continguda i necessària” per garantir la prestació dels serveis.

El tinent d’Alcaldia de Presidència i Serveis Generals, Adelino Macías, va assenyalar que l’increment de l’IBI suposarà una mitjana de 3,5 euros per família l’any. La taxa de residus quedarà fixada en 87 euros i novament va ser la que més debat va suscitar entre govern i oposició. La sessió, de caràcter extraordinari, es va celebrar ahir dilluns 21 d’octubre a la Sala de Plens.

El principal objectiu de l’Equip de Govern “és assegurar el nivell d’ingressos municipals del proper any, perquè això permetrà afrontar i finançar les polítiques socials i altres serveis amb garanties de suficiència i qualitat”, segons va expressar l’alcaldessa que va recordar que els ingressos municipals que provenen de l’aplicació d’aquestes ordenances signifiquen prop del 75% dels ingressos totals del pressupost municipal. La primera edil també va informar que decisions estatals comportaran que l’Ajuntament de Santa Perpètua haurà de fer front a un increment de la despesa municipal en uns 750.000 euros aproximadament i no es preveu cap increment de l’aportació econòmica de l’Estat ni de la Generalitat de Catalunya per compensar aquests conceptes.

En la proposta d’ordenances fiscals, continuen vigents bonificacions i reduccions referides a aspectes relacionats amb el medi ambient, la qualitat de l’aire i la salut de les persones, la promoció del vehicle híbrid i elèctric, les energies renovables i la contractació laboral indefinida en el nostre terme municipal.

Sobre la taxa de residus, l’alcaldessa va expressar que “tenim la taxa més baixa del Vallès Occidental, que arriba en alguns municipis a 190 euros, sent la mitjana d’uns 130 euros” i a Santa Perpètua quedarà en uns 87 euros, nou més que l’actual taxa. La taxa encabeix la penalització que imposa l’Agència de Residus de Catalunya pel baix nivell de separació i reciclatge i pel nivell d’impropis que es donen a Santa Perpètua, especialment a les fraccions de resta i d’orgànica. La previsió és que la penalització arribi als 75.000 euros al 2019. Isabel Garcia va afirmar que un dels principals reptes que s’haurà d’afrontar el proper any és incrementar el nivell de separació dels residus i el reciclatge i “veure com implantem les tasques d’inspecció i alhora de bonificació per premiar el bon comportament de la ciutadania”.

El tinent d’Alcaldia Adelino Macias va afirmar que aquesta proposta d’ordenances fiscals “és per millorar i per mantenir la qualitat dels serveis i per continuar fent de Santa Perpètua un municipi de referència”.

Nous beneficis fiscals

Entre les novetats de les ordenances figuren una bonificació del 5% en l’impost de vehicles per a aquells amb etiqueta ambiental C i s’incorpora un nou benefici fiscal del 50%, en l’IBI per a immobles d’ús residencial destinats al lloguer d’habitatges amb renda limitada per norma jurídica. També una bonificació del 95% per obres de rehabilitació de façanes i una bonificació del 25% en obres que fomentin l’ocupació amb caràcter fix amb un màxim de 6.000 euros. Altra proposta és una bonificació del 50% de l’ICIO per obres que afavoreixin condicions d’accés i habitabilitat de persones amb diversitat funcional.

D’altra banda, el Ple també va aprovar una modificació de crèdits de 28.000 euros per a la contractació de quatre persones mitjançant plans d’ocupació per desenvolupar un programa de millores de l’enllumenat i d’instal·lació de fibra òptica al polígon de Can Bernades Subirà. La modificació es va aprovar amb el vot favorable de SPEC i del PSC i l’abstenció d’ERC i C’s.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 19:02