36 municipis inicien els tràmits del recurs contra la Generalitat pel deute de les escoles bressol

Dimecres, 1 d'octubre de 2014 a les 00:00

Un total de 36 municipis catalans, que formen part del Fòrum d'Alcaldes i Alcaldesses per a l'Educació a Catalunya, han presentat un escrit davant la Conselleria d'Ensenyament per reclamar a la Generalitat el pagament del deute contret amb els ajuntaments per les escoles bressol municipals.

Des de l'any 2011 i fins a l'actualitat , la Generalitat no ha fet cap aportació econòmica per al funcionament dels centres de 0 a 3 anys, ja sigui en diners compromesos (cursos 2011 – 2012 i 2012 - 2013) o per no haver adquirit cap compromís (cursos 2013 – 2014 i 2014 – 2015). El deute contret i compromès per la Generalitat amb els municipis ascendeix a 11,1 milions d'euros. Si en el termini d'un mes la Generalitat no fa efectiu el pagament, els ajuntaments presentaran el recurs davant dels tribunals.

Pel que fa a Santa Perpètua, el deute reconegut per la Generalitat ascendeix a més de 495.000 euros del curs 2011-2012. A aquesta xifra s'hauria d'afegir la dels darrers cursos escolars en què la Generalitat no ha adquirit cap compromís amb l'Ajuntament. Els municipis també han criticat la inactivitat de la Conselleria. Aquests trenta-sis municipis catalans representen una població d'1.952.760 habitants

L'alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel garcia, ha manifestat que “amb la manca de finançament de les escoles bressol municipals, la Generalitat incompleix dues lleis aprovades pel Parlament de Catalunya: la llei de pressupostos que dedica una partida de 45M€ a fer possible aquest finançament i la llei d'educació de Catalunya que l'obliga al sosteniment de les places d'infants de 0-3 anys en llars d'infants municipals.”

El passat mes de juny, el Fòrum d'Alcaldes i Alcaldesses per l'Educació de Catalunya ja van anunciar a la seu del Parlament de Catalunya aquestes accions jurídiques que emprendrien per denunciar la manca de finançament que pateixen les escoles bressol municipals.

El Fòrum d'Alcaldes i Alcaldesses per l'Educació a Catalunya s'ha posicionat en reiterades ocasions a favor d'una educació de qualitat i en contra de les retallades que està patint l'educació.

El finançament de les escoles bressol municipals es realitzava per un acord entre les administracions de manera que Generalitat, ajuntaments i famílies usuàries feien les aportacions econòmics a parts iguals, és a dir, un terç cada part.

El Fòrum d'Alcaldes i Alcaldesses per l'Educació a Catalunya es va constituir a L'Hospitalet l'any 2012. Es tracta d'un òrgan de reflexió i treball que vetlla,des de la pluralitat política, per la qualitat de l'educació als pobles i a les ciutats i denuncia aquelles accions que puguin posar en perill i trencar el consens i els acords assolits en matèria d'educació a Catalunya. L'òrgan compta amb el suport d'una setantena d'alcaldes de diferents municipis catalans, que representen una població de prop de dos milions d'habitants.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:29