L'Ajuntament commemora el Dia de l'alliberament dels camps d'extermini nazi

Dijous, 5 de maig de 2022 a les 09:00

L’Ajuntament de Santa Perpètua se suma a la commemoració del Dia de l’alliberament dels camps d’extermini nazi el proper 5 de maig.

L’acte se celebrarà a les 19 hores davant del monument de Mauthausen. El Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) participarà a l’acte amb una petita ressenya històrica sobre els perpetuencs que van morir als camps de concentració. A la commemoració assistirà l’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Marçal Solà.

Aquesta commemoració va ser instaurada pel Govern d’Espanya el 2019 a demanda de l'associació Amical de Mauthausen i coincideix amb l’alliberament el 1945 del camp de Mauthausen (Àustria) en què foren internats la majoria dels deportats espanyols, i on en van morir uns 4.800, la major part d’ells al camp annex de Gusen. Amb aquest acte es pretén honorar la memòria d’aquestes persones i reconèixer el lloc de privilegi que els correspon no només a la nostra història democràtica sinó també a l’europea, per la seva defensa de la democràcia i la llibertat; integrar el record de totes les víctimes del nazisme a les consciències individuals i col·lectives per conèixer fins on pot arribar la capacitat humana per perpetrar el mal i per exercir el bé; mantenir el seu jurament per un món en pau, més encara quan la guerra apareix de nou en territori europeu comportant mort i destrucció entre la població civil, apel·lant de nou a l’internacionalisme solidari com un bé a protegir a tot el món; i convertir-se en memòria vigilant contra missatges i insídies amenaçadores de partits d’extrema dreta i moviments socials neofeixistes que cobren cada cop més importància per la seva capacitat d’aglutinar una part de la societat, descontenta per la resposta limitada de la política convencional a les seves necessitats.

Darrera actualització: 05.05.2022 | 16:08