Itinerart 2022

Divendres, 6 de maig de 2022 a les 00:00

Itinerart és un espai artístic de l’Escola Municipal de les Arts (EMA), obert a la participació de tothom per crear, reflexionar, compartir i gaudir.

Itinerart 2022 vol crear i reflexionar al voltant del concepte d'Interconnectivitat. Itinerart permetrà gaudir d'instal·lacions artístiques de l'alumnat EMA de fotografia, plàstiques, pintura, aerografia, laboratoris, vídeo, projeccions, còmic, videojocs, geocatching i creació a més d'actuacions i performance de música i dansa.

Interconnectivitat

Aquesta edició hem volgut crear i reflexionar al voltant del concepte d'interconnectivitat, paraula que ens remet a la possibilitat de l'accés a la informació, la comunicació i les relacions sense cap tipus de barrera geogràfica. Es tracta d'un concepte provinent del context informàtic que traslladem al context humà desenvolupant unes possibilitats mai vistes abans per a relacionar-nos. Ho engloba tot! I fa l'accés al coneixement també més democràtic, plural, divers i infinit.

Tot son interconnexions i a l'art: fins el segle XX hi havia el concepte d'artista individual i ara, al segle XXI, l'artista és el col·lectiu i fa partícep la ciutadania (art participatiu, creacions col·lectives, art social...,) utilitzant l'art com a quelcom vehicular i que ho travessa tot posant les persones al centre. Les pràctiques artístiques han canviat moltíssim i ha relegat la figura de l'artista romàntic creant sol en el seu estudi en un segon pla, necessari, però no central.

Destaquem...

  • 11.30 h a 12 h · La Banda Street Groove "Ritme al carrer" · Plaça de l'Era
  • 13.15 h a 14.15 · Vermut electrònic, Núria Garcia Bonilla · Plaça de l'Era
  • 12.30 h a 13.30 h · Presentació del llibre: La vinya de Joseph Beuys · Jordi Boldú i Montse Serra (autor i editora) · Galliner
  • 16 h a 17 h · Xerrada "Cap a la Creativitat Computacional: Aplicacions de la Intel·ligència Artificial a l'Art" · Ramón López de Mántaras, professor del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i director de l’Institut de Recerca d’intel·ligència artificial (IIIA) ·  Espai 1 Museu

 

Què trobarem a Itinerart 2022?

El 14 de maig de 10 h a 19 h a La Granja, proposem un recorregut expositiu per diferents espais per gaudir de tot el que l'alumnat de l'EMA ens presenta: instal·lacions de fotografia, plàstiques, pintura, aerografia, laboratoris, vídeo, projeccions, còmic, videojocs, geocatching i creació. També actuacions i performance de música i dansa en múltiples expressions. 

Obrirà l'Itinerart la creació teixida d'una instal·lació al jardí de la Granja per part d'Activa la Teva Ment en col·laboració amb tots els visitants de l'Itinerart, la qual s'anirà omplint de nodes-missatges al llarg de tota la jornada per compartir i reflexionar sobre l'amistat, aquesta xarxa d'amor, cures i aprenentatges. Un homenatge a totes les amistats sorgides al llarg de tots els anys de vida de l'EMA. 

El Laboratori de gent gran en col·laboració amb dansa ens proposen un ecosistema intergeneracional per celebrar la prosperitat mútua, encarnada en la figura simbòlica de l'arbre, metàfora de vida, llinatge, intercanvi i arborescència de coneixement. 

Des de la Dansa i “m2” reflexionarem sobre els espais interns i externs que habitem quan no ens podem relacionar, com va ocórrer durant el confinament on tancats i sense poder-nos tocar, vam entrar en contacte amb el “jo” més que amb el “nosaltres”; la dansa i la fotografia exploraran com una societat hiper connectada està envoltada per una xarxa que ens permet comunicar més ràpid i millor, però que també ens pot fer sentir atrapats entre els seus “Nusos”. 

La dansa i la videocreació ens oferiran “Intersom”, una mirada sobre la xarxa d'existències i vida que és l'aigua, metàfora de connexió i interdependència. Així, puntes, piano i audiovisuals s'ajunten per donar forma a una coreografia que ens mostra aquesta interconnexió amb el nostre preuat planeta blau.

Finalment, la dansa d'“Ucraïna, dones al front” encarnarà la vida d'una dona, que les circumstàncies i el context de guerra la porten a connectar irremeiablement amb d'altres realitats: de la maternitat a la guerra.

Taller de Claqué i Dansa flamenca fusió

Itinerart 2022 et dona l'oportunitat de participar a dos tallers:

CLAQUÉ amb Clara Martínez
Data: 14 de maig
Espai: Plaça de l'Era / La Granja Soldevila
Hora: 10.30 h a 11 h
Inscripcions

Clara Martínez és una barcelonina nascuda el 1996. Comença a ballar Tap Dance el 2011 a l'Escola Coco Comín. El 2014 cursa la Formació Professional de Claqué de l'Escola Luthier, a càrrec de Guillem Alonso. Ha viatjat, assistit i ha estat professora a festivals a diversos països d'Europa. El 2019 va rebre una beca per assistir al Jacob's Pillow Festival, una de les seus de dansa més prestigioses als Estats Units. Ha assistit, treballat i coreografiat amb un dels seus mentors, Rubén Sánchez, i és co-creadora de The Ground Sisters, duo de claqué amb què ha actuat amb grans artistes com Andrea Motis i la Sant Andreu Jazz Band portant així el claqué a teatres com ara el Coliseum o el Palau de la Música Catalana de Barcelona. El 2018 inicia la Banda, Street Groove, companyia de percussió corporal, claqué i danses urbanes que actualment segueix girant per Catalunya amb el seu segon espectacle RAC (Ritme al Carrer). Actualment és ballarina d'UNUM Project d'Estefania Porqueras i professora de claqué a l'escola Swingcats de Barcelona. També és coreògrafa i ballarina de la coneguda cantant per a públic familiar Dàmaris Gelabert.
 

DANSA FLAMENCA FUSIÓ amb Aina Núñez
Data: 14 de maig
Espai: Plaça de l'Era / La Granja Soldevila
Hora: 17 h a 18.30 h
Inscripcions

El vincle entre Aina Núñez i el flamenc va més enllà de la pura dedicació com a bailaora. El seu amor cap a aquest art l’ha portat a navegar pel mon de la radiofonia, el documental de creació, la pedagogia, el tablao, l’espectacle i l’experimentació entorn al flamenc. En els últims anys ha desenvolupat un clar compromís cap a l’ensenyança del flamenc inclusiu, amb el que ha desenvolupant varis tallers a la ciutat de Barcelona i rodalies (Cornellà, Nou Barris i sobretot pel districte de Sant Martí). Entre els seus projectes més interessants cal destacar la presentació, el 2016, del seu primer espectacle “Lejana y sola”, la direcció del muntatge coreogràfic de “El mal querer” de la Rosalia junt a Charm la Donna i la participació en els Cicles “El Ojo Partido” i “Flamenca Barcelona” organitzats per la Filmoteca de Catalunya i el Dorado SFB amb la programació de Pedro G. Romero; a més de numeroses col.laboracions amb grups tant coneguts com Las Migas, Maria la Blanco o Entre Orillas.

 

Darrera actualització: 11.05.2022 | 09:45