Terra de cendra

Divendres, 4 de novembre de 2022 a les 00:00

Una exposició de Pol Peiró

Preparar un text per parlar d’una col·lecció d’obres és sempre un repte. Estem massa acostumats a omplir de paraules grandiloqüents obres buides de contingut, quan precisament el procés hauria de ser a l’inrevés: les obres haurien de comunicar per si soles sense l’ajuda de les paraules.

En aquest sentit, confesso que cada vegada em sento més lluny dels discursos artístics contemporanis i que em declaro defensor de la complexitat que rau en les coses senzilles, per paradoxal que sembli.

Per parlar de “Terra de Cendra” és indispensable fer menció a la tècnica amb què han estat pintades totes i cadascuna de les obres, ja que en ella rau l’essència i raó d’aquestes peces: la tècnica emprada ha consistit en la preparació i elaboració del pigment que prové de la mateixa terra, extret directament d’aquesta conca mediterrània tan propera i tan nostra.

Amb aquestes obres recupero una tècnica ancestral, ecològica i sostenible com ho és la tinta medieval o tinta fèrria per repensar-la i revisitar-la des de la contemporaneïtat artística, intentant extreure d’ella la màxima potencialitat comunicativa i plàstica.

Així doncs, amb Terra de Cendra parlem del paisatge, però no són paisatges amables: són paisatges interiors, a voltes àrids, banyats amb cendra, però amb un bri d’esperança. De cada paisatge de cendra en sorgiran, sens dubte, noves i renovades arrels.

Pol Peiró, novembre del 2022  

 

Darrera actualització: 04.11.2022 | 13:47