Cercant l'interior... el silenci de la terra

Dimarts, 18 d'abril de 2023 a les 00:00

Cercant l'interior... el silenci de la terra, de Vallerdú

Del 28 d'abril al 4 de juny de 2023

Sala d'exposicions Espai 1

Inauguració: divendres, 28 d'abril a les 20h. Presentació de l'exposició a càrrec de Rafael Romero, professor de la Facultat de Belles Arts de l'Universitat de Barcelona

VISITA GUIADA A L'EXPOSICIÓ A CÀRREC DE L'ARTISTA JAUME VALLVERDÚ

18 de maig / a les 19h / Espai 1

L’obra presentada és una selecció d’escultures realitzades en els cinc darrers anys. És lògic doncs, que es pugui apreciar una evolució inevitable que va de la ma d’un creixement personal inherent al nostre pas per la vida.

Es tracta d’un conjunt integrat per una sèrie d’escultures que en la majoria del casos esdevenen maquetes realitzades en modelat constructiu, utilitzant fang refractari de diferents classes, cuites a 1.280 graus. Moltes d’aquestes realitzacions escultòriques contenen missatges encriptats inscrits en la superfície exterior que complementen l’obra. Aquests texts poden ser llegits mitjançant una clau. L’espectador serà però qui decidirà si vol entrar en aquest joc o be prefereix contemplar l’escultura sense necessitat de llegir allò que ha escrit el seu autor.

La idea d’encriptar frases i textos, va sorgir un temps després dels successos del primer d’octubre del 2017, inscrit en el que a casa nostra s’ha nomenat com “el procés”. Vista la repressió existent, vaig considerar que el lliure pensament estava en perill i com a reacció vaig decidir encriptar els pensaments que volia transmetre.

Des d’un respecte absolut per a totes les opcions de l’art, sempre he cregut que l’escultura no cal ser explicada doncs cada espectador la llegeix i la interpreta com vol i pot, des del seu pensament, coneixement i sensibilitat i això és independent i sovint no coincident amb el que l’autor pretén expressar.

Dit això però, és ben evident que la major part de les peces presentades, contenen clares referències arquitectòniques i que moltes d’elles són personificacions més o menys explícites, però a diferència del que succeïa anteriorment, actualment, el títol conté informació valuosa que orienta i potser fins i tot arriba a definir parcialment l’obra, sempre des de la mirada que li dona el seu autor.

Així doncs, el conjunt escultòric presentat a la magnífica Sala d’Exposicions Espai 1 de Santa Perpètua de la Mogoda, ens proposa una reflexió al voltant dels valors que ens mostra la imatge exterior i dels que existeixen però que cal descobrir, tal com ens passa amb les persones, que és el seu espai interior.

J. R. VALLVERDÚ

 

Darrera actualització: 15.05.2023 | 14:09