Vés al contingut (premeu Retorn)

Baixen els accidents de trànsit a les vies urbanes del municipi i el nombre de víctimes

per Comunicació darrera modificació 21/03/2018 08:50
Els fets delictius van augmentar al 2017 tot i que continuaran per sota de la mitjana catalana

L’any 2017 es van registrar un total de 1.259 fets delictius coneguts a Santa Perpètua, amb una taxa del 49,22 per mil. Aquesta xifra representa un augment dels fets penals de l’11,1% respecte el 2016 quan es van produir 1.134. Malgrat aquest increment, el cap de la Policia Local, Xavier López, ha manifestat que la xifra és similar a les registrades els anys 2014 i 2015 i ha valorat que es manté la bona dinàmica en matèria de seguretat ciutadana. A més, López ha detallat que malgrat que encara no es coneixen les dades en l’àmbit català, tot apunta que un any més la taxa de delictes de Santa Perpètua continuarà un any més per sota de la mitjana catalana, que l’any passat es va situar en el 62,90 per mil.

Les dades es van presentar en la darrera Junta Local de Seguretat, celebrada el dia 1 de març, que va presidir l’alcaldessa, Isabel Garcia, i a la qual van assistir la regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Valenzuela, i representants dels Mossos d’Esquadra, Policia Nacional, Guàrdia Civil i de la Delegació Territorial del Govern a Barcelona.

Els delictes contra el patrimoni són, amb diferència, els més habituals. Al 2017 es van produir un total de 1.007 al municipi. També es van registrar 157 delictes contra les persones; 61 contra la seguretat viària; sis contra la salut pública; i sis contra l’ordre públic, entre d’altres. Pel que fa a les infraccions penals contra el patrimoni, majoritàriament, un 29,7%, es refereixen a furts, seguides de danys, amb un 19,5%, i estafes, amb un 15,4%. El cap de la Policia Local ha assenyalat també l’increment en els robatoris amb força a domicilis, amb un total de 98 l’any 2017 i ha detallat que no són un fet aïllat a Santa Perpètua si no que són generalitzats en els municipis de l’entorn i s’hi està treballant per prevenir-los.

Pel que fa a les detencions, aquestes es van incrementar l’any 2017 un 73,8% respecte l’exercici anterior, passant de 42 a 73. El perfil tipus de la persona detinguda és un home (86,5%), major de 36 anys (40,5%), de nacionalitat espanyola (66,2%). Per cos policial, els Mossos d’Esquadra van realitzar el 66% de les detencions, mentre que el 34% restant va anar a càrrec de la Policia Local.

El nombre d’accidents a les vies urbanes del municipi va baixar un 2% al 2017 respecte les dades registrades l’any anterior, i es va situar en 147. El cap de la Policia Local, Xavier López, ha detallat que aquesta xifra tendeix a la baixa des de l’any 2015. Per mesos, van ser els de maig i setembre quan es van concentrar el major nombre d’accidents, i per dies de la setmana, són els dijous quan més es produeixen. Xavier López ha detallat que el bon temps, per una banda, fa incrementar l’activitat i per tant la possibilitat d’accident, i per la distribució setmanal és dijous perquè és quan es produeix més activitat amb motiu del mercat ambulant setmanal.

Per zones, són els barris de Can Filuà i Centre Vila on es registra una major sinistralitat.

El cap de la Policia Local també ha assenyalat que l’any 2017 es va reduir el nombre de víctimes d’accidents, passant de les 68 de l’any anterior a les 53. En aquest sentit, Xavier López ha assenyalat que totes han estat ferides lleus i que sortosament no es va haver de lamentar cap víctima mortal durant l’any passat a les vies urbanes de Santa Perpètua. També ha recordat les campanyes específiques de trànsit realitzades l’any passat com ara les d’inspecció d’alcoholèmia i drogues, de seguretat passiva, de distraccions i semàfors, de transport escolar i de controls de velocitat. En aquest sentit, la Policia va registrar un total de 3.606 denúncies de trànsit, xifra molt similar a la de l’any passat, quan es van interposar 3.633. El cap del cos municipal ha detallat que és una xifra que suposa unes deu denúncies al dia.

El Pla Local de Seguretat, la finalització de l’elaboració del Reglament intern de la Policia Local i el reforç de l’Oficina de denuncies i atenció a la ciutadania són tres dels objectius del cos municipal per a aquest any 2018, segons ha detallat Xavier López. La Policia Local de Santa Perpètua està integrada per 46 agents, vuit dones i 38 homes, amb una mitjana d’edat de 48 anys. El servei es complementa amb dues persones administratives.

Pel que fa a l’atenció ciutadana i els serveis planificats, la Policia Local va realitzar 14.892 atencions, un 12,31% més que a l’any 2017. El major nombre de serveis va tenir lloc als mesos de juny i juliol, per ser aquells en els quals la ciutadania surt més al carrer.

En el cas de la Unitat de proximitat i mediació, va realitzar un total de 2.425 hores de patrullatge a peu durant l’any 2017, de les quals 1.400 van ser pels barris i les 1.025 restants pels eixos comercials del municipi. La unitat també va participar en 350 intervencions de mediació/resolució de conflictes, 247 de les quals van estar relacionades amb la tinença d’animals.

“Volem refermar el paper de la Policia Local en el seu vessant social”

El cap de la Policia Local de Santa Perpètua., Xavier López, manifesta que Santa Perpètua és un municipi segur i valora positivament les dades 2017, malgrat el lleuger increment dels fets penals. López mostra especialment la seva preocupació per la xacra de la violència de gènere i pel problema de les drogodependències entre el jovent, entre d’altres aspectes, i destaca la consciencia social de les persones treballadores del cos, amb accions com Correm Jutns i #PelsValents.

És Santa Perpètua un municipi segur?
Si, podem afirmar que Santa Perpètua és un municipi segur. Malauradament això no vol dir que no es cometin fets delictius a la ciutat. En la mesura que convisquin persones sempre es produiran delictes. Ara bé, si comparem la taxa de delictes del nostre municipi amb la resta de municipis de Catalunya, resulta que any rere any les xifres demostren que la seguretat a Santa Perpètua es troba situada per sobre de la mitjana.

Quina és la seva valoració de l’any policial 2017?
Per a la Policia Local ha estat un any complicat per diverses circumstàncies. En primer lloc durant el primer semestre es va fer una reestructuració organitzativa del Servei per guanyar eficiència, que va originar un estalvi de 2.000 hores de serveis extraordinaris. D’altra banda, ja a l’estiu es va fer una reforma de les dependències policials a l’edifici de l’Ajuntament, que va suposar una millora important en tres aspectes: seguretat, privacitat i condicionament dels espais de treball. Posteriorment, durant la tardor, la situació política va condicionar el funcionament normal del servei en haver d’atendre les nombroses mobilitzacions que es van produir. Les dades estadístiques han estat continuistes i positives. Pel que fa als accidents amb un descens en el nombre de sinistres i especialment en el de víctimes. Pel que fa als fets penals, hi ha hagut un lleuger increment respecte de 2016, però amb xifres absolutes per sota dels exercicis anteriors 2015 i 2014

Quins aspectes són més preocupants?
Ens preocupen els fets greus en matèria de violència de gènere, començant per l’assassinat que va tenir lloc en el mes de febrer. També hi ha hagut d’altres incidents que no han tingut tanta rellevància. Per altra banda, veiem amb preocupació també el fenomen de les drogodependències, especialment entre els més joves, i el increment dels robatoris en habitatges que s’està donant durant els darrers mesos i que afecten a molts municipis de la comarca. Finalment ens preocupa molt les conductes violentes i intolerants que s’han produït a Santa Perpètua durant les darreres setmanes, en el marc de la situació política a Catalunya.

Quins són els objectius per a 2018? I els grans reptes de la Policia Local?
Estem treballant en els àmbits que he descrit en la pregunta anterior, i també ens hem fixat d’altres objectius. Entre d’altres la millora de la transparència, la comunicació i la imatge de la Policia Local, elaborar el Pla Local de Seguretat del municipi, actualitzar les ordenances municipals i elaborar un reglament intern del Cos. Volem elaborar una ‘Carta de Serveis’ a la ciutadania que reculli els nostres compromisos de qualitat del servei policial.

Com és la col·laboració amb els altres cossos de seguretat?
És molt estreta, especialment amb el Cos de Mossos d’Esquadra, amb qui estem en contacte permanentment com a integrants de la Policia de Catalunya en el nostresmunicipi. Això es veu reflectit en reunions de coordinació i participació molt freqüents en dispositius conjunts com ara controls, campanyes, patrullatges, etc. També ens coordinem i col·laborem de forma molt satisfactòria amb el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil.

Els darrers mesos, la Policia Local està duent a terme campanyes com Correm Junts i #PelsValents, quin és l’objectiu d’aquestes accions?
Volem refermar el paper de la Policia Local en el seu vessant social, com un actor més del municipi, més enllà d’aspectes purament policials i operatius. Hi ha moltes persones treballadores del Cos, amb una consciència social molt desenvolupada que, de forma voluntària i altruista, volen aportar el seu temps per fer de Santa Perpètua una ciutat millor, més justa, acollidora i integradora. Penso que es tracta de dues iniciatives molt positives que ens han d’apropar a la ciutadania encara més, i espero que durant els propers mesos en vagin sortint d’altres.