José Antonio Herrera pren possessió com a regidor de la Corporació

Divendres, 1 de juliol de 2016 a les 00:00

José Antonio Herrera és des d’ahir dijous 30 de juny nou regidor de l’Ajuntament de Santa Perpètua després de prometre el càrrec en el ple celebrat per la Corporació local. Herrera era el número 6 a la llista del PSC en les darreres eleccions municipals i substitueix Víctor Rodríguez, que va renunciar a l’acta de regidor per motius personals vinculats amb la salut. José Antonio Herrera forma part de l’equip de Govern, però no ostenta cap regidoria al seu càrrec. L’alcaldessa va desitjar-li bona sort i bona feina en la seva faceta de regidor.

Aquest va ser el primer punt de l’ordre de dia del Ple ordinari del mes de juny. Aquesta incorporació ha suposat una reorganització de l’equip de govern i, per aquest motiu, durant la sessió es va aprovar la modificació de les composicions de les comissions informatives i la representació a òrgans col·legiats i institucions, amb les abstencions d'ERC, la CUP i la PCCA, i la modificació de les retribucions i dedicacions de càrrecs electes, amb el suport d'ICV, PSC i C's, el vot contrari de la CUP i l'abstenció d'ERC i la PCCA.

El Ple va aprovar per unanimitat el Projecte entorn sense fum a l'exterior dels edificis públics que ocupen l'Ajuntament, l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC), els centres cívics i la Promotora. D‘aquesta manera, els accessos a aquests equipaments es declaren espais exteriors lliures de fum del tabac com a mesura per prevenir o retardar l’inici del consum de tabac entre els joves. Aquests espais se sumen als ja declarats amb els compromisos de la comunitat educativa i esportiva del municipi per fer l’esforç de millorar la salut dels infants i joves de la localitat. La regidora de Salut, Carmen Aguirre, va comentar que es pintarien les zones exteriors lliures de fum perquè quedi clar quines són i va manifestar que la campanya es basa en el modelatge tenint en compte que l'exemple que donen els adults és molt important de cara a evitar o retardar el consum de tabac entre els joves.

D'altra banda, el Consell Municipal de Salut Pública ja disposa de reglament propi aprovat ahir al ple. Aquest organisme esdevé arrel de la dissolució del Consell Municipal de Benestar Social i Salut Pública al mes d’abril que s’ha dividit en els dos àmbits. Tots els grups municipals van votar a favor excepte la CUP que va argumentar la seva abstenció en el fet que els consells municipals no són vinculants. La regidora de Salut va explicar que tot ciutadà que vulgui formar-ne part pot fer-ho als grups de treball que són oberts.

La Corporació local també va renovar l'adhesió de l'Ajuntament de Santa Perpètua al Servei d'Ajuda a Domicili (SAD) del Consell Comarcal del Vallès Occidental, aprovat amb les abstencions de la CUP i la PCCA.

L’Ajuntament també va ratificar per unanimitat l'acord de separació de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda amb el Consorci de la Televisió Pública Local de la demarcació del Vallès Sud. Aquest és un tràmit que han de fer tots els plens després de la dissolució del Consorci, que estava compost pels ajuntaments de Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès i Montcada i Reixac.

A la sala de Plens ahir van ser presents membres de la Plataforma Stop Contadores que van comprovar com el Ple aprovava una proposició que insta al Govern de la Generalitat i de l'Estat a paralitzar de manera preventiva la instal·lació dels nous comptadors intel·ligents. El document segueix les recomanacions del Parlament Europeu sobre el principi de precaució sobre la salut en la instal·lació d’aquests comptadors. La proposició també estableix canals de comunicació entre l'Ajuntament i les organitzacions socials promotores de la proposta com són Plataforma Stop comptadors, AFIFAC (Associació d'Afectades de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica), Associació de Disminuïts, Associació AdaMujer, Sindicat SIPCTE, Observatori de Salut Ambiental (OSA), AV Gaudeix Mas Costa, AV Centre Vila, AV CJ La Florida i persones particulars adherides a la Plataforma.

La Corporació també va aprovar una proposició de suport al manifest de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) sobre contaminació electromagnètica i medi ambient. Entre d'altres aspectes, el manifest de la CONFAVC sol·licita la derogació de la Llei de Telecomunicacions, que limita l'autonomia dels municipis per regular la instal·lació d'antenes de telecomunicació, la paralització de la instal·lació de comptadors de telegestió i la presa de mesures per crear ambients amb nivells mínims de contaminació electromagnètica, especialment a la població més vulnerable, entre d'altres.

Tots els grups municipals van acordar declarar Santa Perpètua municipi compromès amb les persones refugiades i exigeixen que el món local tingui un paper més rellevant a l'hora d'establir les polítiques de protecció internacional, refugi i asil a Catalunya i a l'administració general de l'Estat que els municipis disposin dels recursos econòmics necessaris per garantir-ne l'acollida. També denuncien l'expulsió de les oenegés que estan treballant amb els refugiats ja sigui en ruta o als camps de refugiats. L'Ajuntament es compromet a treballar en la sensibilització i el compromís de la població perpetuenca per garantir la integració de les persones refugiades, creant els vincles i la interacció necessària per prevenir el racisme i/o la discriminació i promoure la cohesió social. Aquesta proposició aprovada pel Ple de suport del món local a les persones refugiades està consensuada amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis.

L'Ajuntament de Santa Perpètua també s'ha compromès a avançar cap a l’objectiu d’assegurar que els salaris del personal al servei de la Corporació no siguin inferiors als 1.000 euros mensuals durant aquest mandat i treballarà amb les empreses del municipi i les que es presentin a licitacions públiques per tal de millorar les condicions salarials del personal contractat. Aquesta proposició dóna suport a la proposta de la Plataforma Anem a mil, una iniciativa ciutadana que té com a objectiu aconseguir un salari digne per a totes les persones que treballen al nostre país i que manifesta que aquest no pot ser de 655 euros com fixa el salari mínim interprofessional del govern espanyols sinó de 14 pagues de 1.000 euros.

La Corporació també va refermar la seva declaració com a municipi respectuós amb la diversitat afectiva i es va mostrar contrari a tota discriminació per orientació, identitat sexual i diversitat familiar, amb la finalitat d’eradicar de la nostra societat qualsevol tipus d’homofòbia tant en l’àmbit familiar, escolar, laboral, social i/o polític. La proposició assenyala que el compromís en l’educació i sensibilització social pel reconeixement de la igualtat real i dels drets de totes les persones independentment de la seva opció sexual i en la promoció d'un espai d’informació i recursos per la igualtat, on la ciutadania es pot adreçar per rebre informació i/o assessorament que puguin ser susceptibles de qualsevol tipus de desigualtat a nivell social, escolar, laboral, cultural i/o polític, per motius de gènere o opció sexual.

La darrera proposició de la sessió plenària exigeix la dimissió, tant del Ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernàndez Díaz, com del director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso Laso, en motiu de les informacions aparegudes als mitjans de comunicació que recullen les converses publicades i reconegudes com a certes. En aquest sentit, el Parlament de Catalunya va destituir dimecres el director de l'Oficina Antifrau, mentre que la dimissió del ministre en funcions encara no s'ha produït.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:47