La regidora Olga Valenzuela promet el càrrec al Ple de març

Divendres, 1 d'abril de 2016 a les 00:00

El nomenament de la regidora Olga Valenzuela, l'increment de quinze cèntims de mitjana al rebut de l'aigua i l'exigència de la Corporació de l'estació i el servei de la línia R8 a Santa Perpètua van ser alguns dels punts més destacats de la sessió plenària, celebrada ahir dijous 31 de març.

Olga Valenzuela va prometre el càrrec de regidora de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda a l'inici del Ple de març. L'edil socialista pren el relleu de Carmen Garrido, que va renunciar a l'acta el mes de febrer, i exercirà les funcions de regidora de Comerç i Promoció Local. L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va felicitar Valenzuela i li va desitjar “una bona feina”.

D'altra banda, la Corporació va aprovar amb els vots favorables d'ICV, PSC i PCCA, l'abstenció de C's i els vots contraris de la CUP i ERC, la revisió de les tarifes de subministrament d'aigua potable per a l'any 2016 i que estableix un augment dels rebuts de 15 cèntims mensuals de mitjana. La tarifa es calcula pels trams de consum i, segons va explicar el tinent d'alcalde d'Organització i Economia, Albert Ortiz, la de Santa Perpètua és la segona més baixa de Catalunya, després de l'Ajuntament de Girona. Ortiz va detallar que l'informe de CASSA expressa que cal adequar les tarifes per tal de mantenir l'equilibri entre despeses i ingressos en el seu compte d'explotació. La regidora de Medi Ambient, Neus Garcia, també va explicar que CASSA disposa d'un fons social de 12.000 euros per cobrir les necessitats de les famílies vulnerables i va destacar la xarxa actual d'aquest subministrament que és patrimoni del municipi. La Regidora va valorar la sensibilització de la ciutadania perpetuenca en la reducció del consum d'aigua i va afegir que cal continuar en aquesta tònica. Per la seva part, l'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia va manifestar que el servei de l'aigua és municipal però es gestiona de forma indirecta a través de l'empresa CASSA des de l'any 1990 i va al·legar que el Consistori no hauria pogut assumir la inversió que va suposar per garantir el subministrament. Garcia també va afegir que el municipi disposa d'una xarxa en estat òptim i rep un bon servei i es va mostrar oberta a estudiar propostes que garanteixin l'actual servei en les mateixes condicions o millors però “no farem passes enrere”.

Durant la sessió plenària del mes de març, es va aprovar una modificació de crèdits per un import de 3.240.000 euros. El regidor d'Hisenda, Albert Ortiz, va explicar que la part més important, dos milions d'euros, corresponia a la cancel·lació d'un crèdit amb una entitat bancària i la contractació, en una altra, d'una operació més avantatjosa per al Consistori. “Durant el 2016, l'Ajuntament estalviarà 35.000 euros en interessos, que seran un total de 141.000 d'estalvi fins a la finalització del crèdit”, va manifestar. Albert Ortiz també va destacar la tasca realitzada pels departaments municipals d'Intervenció i Tresoreria en aquests tràmits. Un altre dels aspectes de la modificació de crèdits va ser una partida de 346.000 euros destinada a l'expropiació forçosa d'uns terrenys a la zona de Santiga. El regidor va indicar que la Generalitat té projectada una autovia, tot i que no hi ha terminis establerts per executar aquest projecte, i que obliga al Consistori a aquesta expropiació. "Aquest import només es recuperarà si la Generalitat tira endavant el projecte”, va explicar. La modificació de crèdits també repercuteix un import de 320.000 euros que corresponen a l'abonament als treballadors municipals del percentatge que restava per liquidar de la paga extra de juny de 2012. La proposta es va aprovar amb el suport de l'equip de govern, format per ICV i PSC, i Ciutadans i va comptar amb les abstencions d'ERC, la CUP i la PCCA.


Proposicions

El Ple de la Corporació va aprovar una proposició que exigeix l’entrada en funcionament del servei de la línia R8 al seu pas per Santa Perpètua de Mogoda i insta al Ministeri de Foment a que acceleri les gestions per iniciar la construcció de la nova estació i "poder disposar d’ella el més aviat possible". El Ple també proposa que el traçat alternatiu d’enllaç entre les línies R3 i R8 al seu pas per Santa Perpètua sigui inclòs en el projecte constructiu del desdoblament de la R3.

La proposició municipal reclama, a més, el traspàs del servei de rodalies i regional al govern de Catalunya, incloent-hi les vies, estacions, infraestructures, material mòbil, unitat empresarial de gestió i el finançament suficient per poder prestar un servei de qualitat, i l’aportació econòmica per a realitzar totes les inversions necessàries que a data d’avui no s’han realitzat per part d’Adif. Així mateix demana al govern de la Generalitat que assumeixi plenament aquest servei i, un cop obtingut, realitzi un pla de contingència que solucioni les mancances de la infraestructura de Rodalies i un pla de gestió que elevi l’estàndard de prestació del servei de Rodalies als que actualment ofereixen el Metro o els FGC. La proposta critica la manca d'inversió de l'Estat i la paralització de les obres de la nova estació de la R8 i del desdoblament de la R3, entre d’altres actuacions imprescindibles i pendents d’execució en matèria de manteniments, control d’intrusisme, seguretat i eliminació de passos a nivell, eliminació de barreres en estacions, andanes i vagons, i, finalment en prevenció i barreres per a sorolls i vibracions.

El Ple recorda que Santa Perpètua de Mogoda "fa dècades que reclama l’estació i l’entrada en funcionament del servei de la R8 al pas pel nostre municipi i així s’ha manifestat en diverses ocasions la ciutadania i aquesta mateixa institució". També assenyala que "el projecte de desdoblament de la R3 ha caducat, que és imminent un nou estudi informatiu i els projectes constructius que afecten al municipi i que la proposta de bypas que han proposat els municipis de Santa Perpètua de Mogoda i la Llagosta compta amb el suport de la Conselleria de Territori i sostenibilitat i de la Moció 409X del Parlament de Catalunya". L'Ajuntament considera que l’alternativa al desdoblament pel seu traçat actual, afavoreix la mobilitat i centralitat d’una sola estació amb servei de les línies R3 i R8. Tots els grups municipals van aprovar la proposició a excepció de la CUP que es va abstenir.

D'altra banda, el Ple va aprovar reclamar a la Generalitat de Catalunya el reconeixement i el pagament del deute amb l'Ajuntament per valor de 4.251.339,60 euros. A banda d’aquest deute reconegut per la Generalitat, cal afegir un deute no reconegut que es correspon amb subvencions justificades per part de l’Ajuntament en conceptes d’inversió i que no han estat reconegudes. Segons marca la proposició, "moltes entitats locals hem desenvolupat i desenvolupem activitats pròpies de la Generalitat assumint per responsabilitat una activitat de suplència amb els diners del municipi. Hem rebut l’atorgament de subvencions per poder finançar inversions, hem realitzat les activitats i inversions d’acord amb els preceptes signats, hem enviat les justificacions signades pels interventors i rebem, com a resposta, el silenci". I continua dient que "el silenci pot provocar manca de liquiditat. La Generalitat de Catalunya no ens paga. Però, en canvi, els ajuntaments hem d’abonar les factures dels nostres proveïdors en un termini de 30 dies. A més, disminueix greument la solvència dels ajuntaments".

La Corporació també va aprovar per unanimitat una proposició de rebuig a l'acord marc del Servei de Menjador en centres públics de titularitat del Departament d'Ensenyament dels nivells obligatoris i segon cicle d'Educació Infantil. Aquest acord canvia els criteris de valoració a l'hora de concedir el servei de menjador i deixa sense marge de decisió les famílies ni el centre educatiu. La proposta que presenten tots els grups municipals insta al departament que permeti que AMPA i petites empreses puguin prestar aquest tipus de servei en igualtat de condicions que les grans; que la qualitat del menjar, el projecte d’educació en el lleure, el preu i el compromís amb el projecte educatiu de centre siguin criteris prioritaris; i que protegeixi els casos d’autogestió de menjadors escolars on els consells escolars o les AMPA, gestionen amb eficiència i qualitat el servei de menjador sense precisar dels serveis de cap empresa.

El Ple del mes de març va aprovar de manera unànime una proposició en relació amb el Dia Internacional de les Dones, per un treball digne i un salari just per justícia de gènere. L'Ajuntament considera la justícia de gènere i les polítiques d’equitat de gènere com un eix central i prioritari en la seva acció institucional. Es compromet a lluitar contra totes les formes de discriminació salarial i laborals que es puguin produir al municipi prenent les mesures oportunes d’actuació i denuncia davant l’autoritat competent. I declara el municipi de Santa Perpètua favorable als permisos de maternitat i paternitat iguals i intransferibles.

D'altra banda, també es va donar el vist-i-plau a una proposició que té relació amb la millora de les condicions de vida de determinats col·lectius de persones migrades al nostre país i a la nostra ciutat. La proposta sol·licita a les administracions competents que, en l’actual context de crisi i atur, flexibilitzin les condicions per a la concessió i renovació dels permisos de residència i treball de les persones estrangeres. Proposa l’arrelament favorable a les persones migrades sense regularitzar que no disposin d’un contracte de treball i que estiguin en major situació de vulnerabilitat. Demana al Govern Espanyol que atorgui el permís de residència a totes les persones que aportin el certificat d’esforç d’integració i a la Generalitat de Catalunya que els continuï renovant sense impediment. Al Ple també va assistir una representació de l'associació vallesana Papers i Drets per a tothom per donar suport a la proposició aprovada per la Corporació.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:46