El Ple aprova inicialment el Pla Local de Joventut 2016-2019

Divendres, 30 de setembre de 2016 a les 00:00

L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda va celebrar aquest dijous dia 29 el Ple ordinari del mes de setembre. La sessió es va iniciar amb unes paraules de l'alcaldessa, Isabel Garcia, sobre la figura del músic perpetuenc Ferran Sala, mort a l'edat de 91 anys el 23 de setembre. La Corporació va dedicar un minut de silenci en la seva memòria.

El punt més destacat del Ple de setembre va ser l'aprovació del Pla Local de Joventut, que va comptar amb els vots favorables d'ICV, PSC, ERC, C's i les abstencions de la PCCA i de la CUP. El regidor de Joventut, Marçal Solà, va exposar els eixos principals del nou Pla, que s'estendrà fins a l'any 2019. Solà va explicar que l'anterior Pla tenia una durada fins al 2015 i des del Departament s'ha valorat no prorrogar perquè “les necessitats han canviat”. El regidor de Joventut va indicar que el Pla contempla un total de 29 projectes en l'àmbit de l'educació, la salut, l'ocupació, el lleure i la participació i va expressar que “no vol ser un catàleg d'accions sinó un recull de les prioritats en les quals posem l'accent sense perjudici de seguir treballant en les accions que no estan incloses”. Marçal Solà també va manifestar que l'elaboració del pla ha comptat amb la participació “de tècnics, joves, adolescents i s'ha tingut en compte el context del país per tal de donar resposta i veu a tothom”. També va destacar la priorització de programes de dinamització sobre el terreny i el treball de proximitat per tal de buscar “la complicitat dels joves i observar el món des de l'òptica juvenil implantant polítiques d'acompanyament”. De fet, el regidor va indicar que “el Pla Jove busca la complicitat de la informació i la dinamització, usant les noves eines tecnològiques i, sobretot, estenent els serveis i la capacitat d’intervenció sobre el territori”. Marçal Solà va expressar també que “cal buscar de forma activa la interlocució amb els joves a través de programes de dinamització sobre el territori” i va manifestar que un dels reptes del Pla és “desenvolupar polítiques d’acompanyament efectives”. El regidor de Joventut va finalitzar la seva intervenció agraint tècnics i joves la seva dedicació i participació al Pla.

Un altre punt de l'ordre del dia del Ple de la Corporació van ser l'aprovació del calendari de les festes locals per a l'any 2017, que seran els dies 7 de març, festivitat de Santa Perpètua, i el dilluns 4 de setembre, coincidint amb la Festa Major d'Estiu de la localitat. En la Comissió Informativa d'Organització i Economia, el Consistori va aprovar una modificació de crèdits de 536.163,36 euros per complementar partides, segons va explicar el regidor d'Hisenda, Albert Ortíz, que va detallar que 300.000 dels quals es destinen al subministrament elèctric per tal que l'Ajuntament es pugui posar al dia de factures endarrerides d'exercicis anteriors. Aquest punt va comptar amb el suport de l'equip de govern, format per ICV i PSC, i amb l'abstenció dels grups d'ERC, C's, la CUP i la PCCA.

Durant la sessió plenària del mes de setembre també es van aprovar un total de cinc proposicions, totes elles amb el suport unànime de la Corporació. Les llistes d'espera al Centre de Fisiogestió de Mollet del Vallès i del Centre de Medicina Correctiva de Santa Perpètua de Mogoda van centrar una proposició del Ple i és que a petició de la Plataforma en Defensa de la Salut i la Sanitat Pública del Baix Vallès es demana sol·licitar a CatSalut un pla de xoc per fer front a les demandes de la plataforma del Baix Vallès per tal de reduir les llistes d'espera en els serveis de rehabilitació i es demana a la Generalitat la recuperació pública d'aquests serveis.

El Ple també va aprovar una proposició sobre la gratuïtat i préstec dels llibres de text mitjançant la qual s'insta al govern de la Generalitat a crear un programa de Gratuïtat i préstec de llibres de text per a l'educació obligatòria als centres educatius amb la creació d'un banc de llibres públic, gestionat pels centres i a la implantació progressiva del programa de gratuïtat.

A través d'una altra proposició aprovada aquest dijous 29 de setembre, l'Ajuntament sol·licitarà a la Generalitat un inventari i la retirada progressiva de l'amiant existent a les escoles del Vallès Occidental. Aquest material, nociu per a les persones i retirat del mercat l'any 2002, va ser emprat de forma intensiva al sector de la construcció fins a la seva prohibició. Segons dades de CCOO, només al Vallès Occidental, actualment, més de 30 centres educatius públics presenten plaques de fibrociment o uralita als seus edificis. 

L'Ajuntament també va mostrar el seu suport als acords de pau a Colòmbia a través d'una proposició consensuada pel món local. El 25 d’agost, des de l'Havana, el govern de Colòmbia i la guerrilla de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) van anunciar que havien arribat a un acord definitiu de pau per posar fi a més de 50 anys de conflicte intern. Aquest compromís, subscrit després de les negociacions que han tingut lloc des de 2012 entre el Govern de Colòmbia i les FARC, posen fi a una situació de violència que ha causat un nombre de víctimes dolorosament elevat.

Per últim, la Corporació també va acordar l'adopció de mesures per millorar la qualitat de vida de les persones celíaques. A través d'aquesta proposició, l'Ajuntament es compromet a organitzar una jornada formativa dirigida al sector de la restauració, centres educatius, d’acollida i residencials per a aquells que vulguin obtenir l’acreditació Servei Sense Gluten i garantir un servei correcte. També es compromet a promoure i difondre la informació necessària per a unes bones pràctiques en matèria de seguretat alimentària; a col·laborar amb l'Associació de celíacs de Catalunya en la realització de campanyes d'informació i a garantir aliments sense gluten a les persones celíaques que són beneficiàries del programa d’aliments, amb l’objectiu de garantir-n’hi l’accés i pal·liar-ne el sobrecost que els suposen els aliments sense gluten. Amb l'aprovació d'aquesta moció, l'Ajuntament també incentivarà l'elaboració de productes sense gluten a bars, restaurants i fleques mentre que a les festes i esdeveniments impulsats per l'Ajuntament es vetllarà per oferir alternatives adients per als ciutadans afectats de celíaca. 

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:47