La Nit de la Cultura premia el Refugi, Tàndem, Sant Antoni, Roser Muntañola i Antoni Altaió

Dilluns, 25 d'abril de 2016 a les 00:00

L’Ajuntament de Santa Perpètua va reconèixer les entitats Esplai El Refugi, Societat de Carreters de Sant Antoni Abat; la Mostra de teatre de Tàndem; l’artista Roser Muntañola i el perpetuenc Antoni Altaió la seva trajectòria cultural durant la sisena edició de la Nit de la Cultura, que es va celebrar divendres 22 d’abril al Teatre del Centre.

El reconeixement s’atorga pel treball i per la difusió de la cultura local de diferents ens i personalitats. Aquesta, de fet, va ser una de les propostes del Consell Municipal de Cultura amb l’objectiu d’arribar a més associacions i persones reconegudes davant un únic homenatge, com es feia en edicions passades.

La Societat de Carreters va rebre la distinció pel centenari de la Festa dels Tres Tombs, “la celebració popular amb més història del nostre municipi i declarada per l’Ajuntament com a festa d’interès local”. El president de l’entitat, Joan Humet, va ser l’encarregat de recollir el premi, un skyline de Santa Perpètua, obra del perpetuenc Jaume Sancho.

L’Esplai El Refugi va ser també distingit amb motiu dels cinquanta anys de la seva existència i “per la seva energia sempre enfocada al servei de l’educació i la cultura en el temps del lleure”. Gerard Anri, un dels coordinadors de l’esplai, va ser l’encarregat de rebre el guardó en nom de l’entitat.

Una altra activitat guardonada amb el Premi Cultura va ser la Mostra de Teatre Amateur, que aquest any ha arribat a la seva 25a edició. Tàndem és l’encarregada de l’organització i “treballa de valent per portar a Santa Perpètua obres i grups amateur de gran qualitat”. Josep Brullet, president de Tàndem, va ser l’encarregat de rebre el premi per part de l’Ajuntament.

Durant la Nit de la Cultura, es va fer una menció a títol pòstum al perpetuenc Antoni Altaió per la seva contribució al creixement del teixit cultural del nostre municipi. Altaió fou un dels fundadors, l’any 1964, de l’Associació Agrupació Familiar, entitat que va presidir fins a l’any 1970. Durant aquell període, Altaió va vetllar per les necessitats escolars del poble la qual cosa el va conduir a ser un dels fundadors de l’Escola Tabor. Sempre preocupat per l’educació i la cultura dels infants, va ser un dels promotors de les primeres colònies d’estiu, precursores dels campaments d’El Refugi. Des de l’any 1998, fou president de l’Associació Amics de Santiga vetllant per la recuperació de l’indret i donant a conèixer el nucli antic de Santiga amb la creació d’activitats culturals com el Concurs de Pintura Ràpida de Santiga, l’Homenatge als Poetes, la Festa de l’Arbre i els Concerts de Tardor. La seva vídua, Montserrat Tort, va rebre el guardó.

El darrer dels reconeixements va ser per a l’artista local Roser Muntañola per la seva contribució a nodrir el teixit artístic del municipi deixant una empremta a Santa Perpètua amb obres com el monument a Mathaussen, el mural del Pavelló d’Esports i l’obra Diversitat que es pot contemplar a l’Ajuntament de Santa Perpètua.

Durant la Nit de la Cultura, també es va presentar la Beca de Recerca guanyada l’edició passada per l’historiador Ernest Vilàs sobre el Ressò Perpetuenc, el moviment catòlic de base a Santa Perpètua. Fins a la seva publicació, el document es pot consultar a la Regidoria de Cultura, que tambés va convocar l’edició número 24 del Premi de Poesia i Contes Breus, que estarà dedicat a Caterina Albert, més coneguda pel seu pseudònim, Víctor Català.

La Nit de la Cultura va acollir també la presentació del llibre del centenari del Col·legi Sagrada Família i es va avançar la propera publicació del CREM, sobre el centenari dels carreters.

Un altre dels moments més destacats de la Nit va ser la descoberta del cartell guanyador de la Festa Major d’Estiu. El de la perpetuenca Núria Baqué va ser el cartell guanyador amb 615 dels 1.458 vots emesos per jurat popular. La seva proposta juga, segons va explicar, amb la imatge de ciutat de Santa Perpètua, de la qual es desprèn confeti de diferents colors. 

El grup vocal TNT quartet va acompanyar amb música en directe la Nit de la Cultura, que també va registrar un canvi de format amb entrevistes als protagonistes a un espai especialment habilitat a l’escenari. Els assistents a la Nit de la Cultura van poder ser testimoni d’alguns dels vídeos i imatges antigues que el CREM, AFOVISP i el Cineclub han recollit de Santa Perpètua.

L’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va cloure l’acte amb el seu discurs que destacava que “la cultura està molt present al nostre poble i forma part de la nostra vida”. Garcia també va indicar que la cultura “la fem entre tots i totes i, si aquesta és compartida, esdevé un impulsiu per a la cohesió social”.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:46