El Consell Infantil proposa una ciutat inclusiva per a les persones amb diversitat funcional

Dimecres, 25 de maig de 2016 a les 00:00

El Consell Infantil Municipal (CIM) ha decidit utilitzar la definició persones amb diversitat funcional i no pas discapacitat perquè "tothom té discapacitats i les persones amb diversitat funcional poden fer les coses de manera diferent". Aquesta va ser la primera puntualització que va fer el CIM en el decurs del ple celebrat ahir 24 de maig a la tarda a la Sala de Plens. 

El CIM considera que l'Ajuntament hauria d'intentar que equipaments com el camp de futbol i l'escola de Música siguin accessibles a persones amb diversitat funcional; fer una campanya de sensibilització a través de L'Informatiu i d'altres mitjans així com donar veu a persones amb diversitat funcional a Ràdio Santa Perpètua; i organitzar una trobada anual de Capacitats. Respecte a les dificultats a la via pública, el Consell Infantil Municipal reclama que es revisi l'amplada de les voreres per permetre el pas de cadires de rodes; construir rampes en tots els equipaments i espais públics i també en els mitjans de transport; que es pensi en els infants amb diversitat funcional a l'hora d'instal·lar gronxadors i en els espectacles i atraccions de les festes.

Els infants de cinquè també proposen que hi hagi la possibilitat de fer esport adaptat com bàsquet en cadira de rodes o boccia i que al gimnàs compti amb materials adaptats. També proposen la projecció de pel·lícules en llengua de signes i la creació d'un espai destinat a joves amb discapacitat funcional.

Respecte als centres educatius, el CIM proposa que es posin ascensors i rampes a totes les escoles i en especial que no hagi problemes d'accés als patis; que les classes i explicacions estiguin adaptades i que els alumnes amb diversitat funcional tinguin una persona d'ajuda. A més proposen que cada setmana un infant ajudi als que tenen diversitat funcional i volen aprendre la llengua de signes i que hi hagi llibres en braille. Per la seva part, els escolars es comprometen a no deixar obstacles a les voreres, interessar-se per les persones amb diversitat funcional i treballar contra el rebuig d'algunes persones respecte a elles.

Diana Gómez, portaveu de l'Escola Bernat de Mogoda, va ser la primera en prendre la paraula i va explicar perquè hem de parlar de persones amb diversitat funcional i deixar d'utilitzar la paraula discapacitat.

El portaveu del Col·legi Sagrada Família, Rubén Rodríguez, va fer algunes propostes a L'Ajuntament perquè la ciutat sigui més inclusiva amb les persones amb diversitat funcional i fer amitats amb elles.

Jan de Gràcia, representant de l'Escola La Florida, va continuar amb propostes a fer com dur a terme campanyes de sensibilització, trobades anuals de capacitats i un programa radiofònic fet per persones amb diversitat funcional.

La portaveu de l'Escola Santa Perpètua, Júlia Bonet, va explicar el que van aprendre amb l'entrevista amb un veí de la localitat amb diversitat funcional. Bonet va demanar voreres amples i en bones condicions i un centre d'oci per a joves amb diversitat funcional i que tota la societat tracti amb respecte i com a persones adultes aquelles que tenen diversitat funcional.

Júlia Mestre, representant de l'Escola Santiga, va donar lectura a un llistat de propostes entre les quals que en les activitats lúdiques i culturals es pensi en les persones amb diversitat funcional i que equipaments i voreres siguin accessibles a tothom.

El portaveu de l'escola Tabor, Ali Tambedou, va tancar l'exposició valorant l'experiència com a consell i va dir que el tema els ha fet reflexionar i han après a veure la vida d'una manera diferents perquè ara veuen que tothom som diferents.

Tots els grups municipals de l’Ajuntament de Santa Perpètua van lloar la tasca feta per l’alumnat. Van destacar que el nom adequat, com va establir el CIM, és persones amb diversitat funcional i cal deixar d’usar el mot discapacitat. Van coincidir que és l’entorn el que s’ha d’adaptar a tothom. També van reconèixer que la tasca del CIM és una mostra de participació ciutadana dels més joves que col·laboren en el futur de la ciutat.

El regidor d'Educació, Antonio Egea, va destacar que els alumnes s'havien fixat en actituds i respecte cap a la normalitat social i va avançar que algunes de les propostes fetes tenen fàcil solució.

Per la seva part, l'alcaldessa, Isabel Garcia, va felicitar totes les persones que han pres part en el CIM, com el professorat, els tècnics municipals i sobretot l'alumnat de les escoles perpetuenques. Garcia va subratllar que les propostes no queden en sac buit sinó que algunes es fan realitat.

El Consell Infantil Municipal ha estat format per representants de l'alumnat de cinquè de Primària de les escoles de Santa Perpètua.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:46